Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

LSK vann Toppserien 2014

toppserien2014LSK Kvinner besegrade Stabæk med 3-0 i den helt avgörande guldfinalen  i den sista omgången av Toppserien 2014. Man gjorde det inför 1643 personer hemma i LSK-hallen i Lillestrøm, nytt publikrekord för Toppserien.

Förutsättningarna inför matchen var tydliga Stabæk behövde vinna för att försvara guldet medans det räckte med oavgjort för LSK. Matchen var inledningsvis ganska jämn och det märktes inte att  Stabæk hade halva sin startelva på skadelistan. Efter hand tog dock LSK över allt mer och man fick också utdelning efter att en omarkerad Anna Westerlund kunde nicka in 1-0 (40′) efter en hörna.

I andra halvlek var det bara ett lag på banan när LSK totalt dominerade händelserna. Emilie Haavi bröt igenom och satte 2-0 (57′) och där kändes det hela avgjort då  Stabæk inte hade kraften eller kvaliteten att komma tillbaka in i matchen. Isabell Herlovsen fastställde slutresultatet till 3-0 (86′) i slutminuterna.

Matchens 5 främsta
Många var bra i LSK denna dag och samtliga i  laget förtjänar egentligen ett omnämnande.
1. Mimmi Löfwenius – Det glädjer mig att kunna utse Löfwenius till lite matchens lirare. Hon hade en liten svacka under mitten av säsongen men har växt och växt under hösten. Idag spelade hon med stort självförtroende och kom gång på gång runt på sin kant med både fin teknik och speed.
2. Isabell Bachor – Tyska anfallaren som i år blivit den stora och starka bollvinnaren på mittfältet gör ett stort jobb i det tysta tillsammans med holländska Sherida Spitse
3. Emilie Haavi – Relativt anonym i första halvlek men desto hetare i andra halvlek där vänsterbreddaren fullförde en mycket fin säsong med ytterligare ett mål. 
4. Isabell Herlovsen – Pigg och alert matchen igenom och ett konstant hot trots att det inte blev mål. Herlovsen fick efter matchenm pris som säsongens bästa spelare i Toppserien.
5. Marit Sandvei – Stabil insats av Sandvei i defensiven som vanligt. Två assist blev det i guldfinalen där även de tre övriga oi försvaret, Marita Skammelsrud Lund, Ingrid Mo Wold och Anna Westerlund gör bra insatser.

När jag nu ändå nästan nämnt hela laget ska tilläggas att Lene Mykjåland också var en av de främsta på planen i sin nr 10 roll. I målet var också Nora Gjøen stabil.

Allt var inte nattsvart i Stabæk och bl.a. så visade 17 åriga mittfältaren Marie Markussen visade stor klass när hon åter fick chansen i startelvan. Ytterligaren en stor norsk talang som kommer in och tar för sig helt respektlöst på seniornivå.  Värt att notera är också att rutinerade Solveig Gulbrandsen, som ju gjorde comeback under p.g.a. av klubbens stora skadebekymmer, överväger att spela ytterligare en säsong, att det blir i  Stabæk  är dock inte säkert.

toppserien_tips2014Toppserien 2014 har på det stora hela gått ungefär som förväntat men några lag har ändå stuckit ut från vårens tips (som även går att läsa i sin helhet här).

Guldkampen mellan Stabæk och LSK var väntad men där bakom var Avaldsnes en stor besvikelse. Jag trodde man skulle närma sig toppen mer men man var alldeles för ojämna och även för klubben är nog femteplatsen en klar besvikelse.

Av lagen på övre halvan tycker jag att Arna-Bjørnar åter gör det imponerande bra med en som vanligt mycket ung trupp. Även Kolbotn gör en fin säsong trots att man tappat många viktiga spelare. Røa gjorde en fantastiskt fin vår där man var med och hotade de två topplagen men man föll sedan ihop totalt och det blev ”bara” en stabil mittenplacering.

Grand Bodø räckte inte till och flyttas ner. Laget ersätts av Sandviken som ui år varit överlägsna i division 1. Amazon Grimstad får kvala mot Sarpsborg 08. I cupfinalen den 22:a november är också LSK Kvinner stora favoriter då man ställs mot Trondheims-Ørn som gjort det bra bara genom att ta sig till finalen.

Avaldsnes brasilianska Debinha vann skytteligan på 20 mål före klubbkamraten Cecilie Pedersen och LSKs Emilie Haavi16 mål. Därefter föler Hege Hansen (Arna-Bjørnar) och Isabell Herlovsen (LSK) på 15 mål.