Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Nominerade till fotbollsgalan 2013

Lite korta funderingar om de nominerade till fotbollsgalan.

Årets målvakt: Kristin Hammarström (Kopparbergs/Göteborg FC), Þóra Helgadóttir (LdB FC Malmö), Malin Reuterwall (Umeå IK)
Þóra Helgadóttir känns som en solklar favorit och bör ta hem det här priset.

Årets back: Nilla Fischer (Linköpings FC/VfL Wolfsburg), Faith Ikidi (Piteå IF), Jessica Samuelsson (Linköpings FC)
Trots succéomskolningen av Nilla Fischer så tycker jag att Faith Ikidi är årets back, men jag är inte lika säker på att hon vinner. Fischers fina EM väger nog väldigt tungt.

Årets mittfältare: Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö), Caroline Seger (Tyresö FF)
Ramona Bachmann bör ta hem det här priset efter sin vassa säsong allt annars känns som en skräll även om konkurrenterna också gjort bra säsonger.

Årets forward: Christen Press (Tyresö FF), Lotta Schelin (Olympique Lyonnais), Marta Vieira da Silva (Tyresö FF)
Lotta Schelin vann skytteligan i EM, Christen Press vann klart damallsvenskans skytteliga och Marta är Marta. Känns som den mest öppna kategorin.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare: Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Christen Press (Tyresö FF), Marta Vieira da Silva (Tyresö FF)
Jag tycker Ramona Bachmann ska ha även det här priset. Ytterligare tänkbara kandidater i den här kategorin hade kunnat vara Pernille Harder, Faith Ikidi och Sarah Michael.

Årets genombrott: Stina Blackstenius (Linköpings FC), Jessica Samuelsson (Linköpings FC), Julia Wahlberg (Jitex BK)
Stina Blackstenius tycker jag är den som har överraskat mest i år men även Julia Wahlberg har utvecklats snabbt. Jessica Samuelsson är nominerad för genombrott i landslaget.  Ganska öppet.

Årets tränare: Jonas Eidevall (LdB FC Malmö), Rickard Nilsson (KIF Örebro DFF), Martin Sjögren (Linköpings FC)
Tre givna nomineringar. Guldtränaren brukar ofta vinna men med tanke på hur de två andra tränarnas lag har överraskat så känns det ganska öppet.

Diamantbollen: Lotta Schelin har vunnit diamantbollen två år i rad men i år tycker jag det känns lite mer öppet. Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Nilla Fischer och möjligen Caroline Seger är väl de som har chans på diamantbollen i år. Lotta Schelin får nog ses som favorit även i år som skytteligavinnare i Frankrike och EM. Nilla Fischer är nog främsta utmanare och blev ju en riktig publikfavorit under EM där hon imponerade stort i mittbacksrollen. Jag tycker också Kosovare Asllani var minst lika bra som de båda under EM där hon vann assistligan men jag tror inte det blir någon diamantboll för henne i år.

Galan äger rum 11:e november

2var till Nominerade till fotbollsgalan 2013