Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

På önskelistan 2017

Damallsvenskan 2018 kan nog bli en ännu mer oviss historia än 2017 och kanske finns det till och med utrymme för en riktig skrällseriesegrare nästa år. Det beror nog mycket på hur klubbarna lyckas med de sista pusselbitarna till sina trupper. Här kommer lite tankar om vad klubbarna borde ha på sina önskelistor så här i juletider och inför nästa säsong.

En tidig julklapp har för övrigt kommit till alla som vill följa de svenska spelarna i Frankrike. Jag vet inte om det är någon nyhet, men jag har i alla fall inte noterat tidigare att franska Canal Plus kommer sända samtliga 132 matcher från den franska högstaligan från och med nästa säsong. Hur lätt eller svårt det blir att följa matcherna från Sverige återstår dock att se. Idrottens Affärer skriver om det här idag.

Åter till Damallsvenskan och klubbarnas önskelistor:


Linköpings FC

 • Mindes ersättare, Linda Sällström? – Mästarna har säkrat en toppmålvakt, en stabil backlinje, ett spelskickligt mittfält med utvecklingspotential och flera vassa unga anfallare. Klubben har själv deklarerat att det framför allt är en ersättare till Kristine Minde man letar efter till sin trupp. Det känns klokt, en lite mer rutinerad spelare som alltid tar jobbet kan behövas för komplettera de yngre. Linda Sällström är nog huvudspåret (även för flera andra klubbar) eller satsar man ungt och fortsatt norskt? Svenskt intresse ska finnas för norska talangen Andrea Norheim som väntas lämna Lyons bänk för Skandinavien.
 • Kontinuitet – Efter att ha tappat nästan hela startelvan det senaste året och åter bytt tränare så är nog en annan önskna att få lite lugn och ro i truppen så att man kan bygga upp ett nytt och stabilt och fortsatt vinnande lag.

FC Rosengård

 • Lotta Schelin och Anja Mittag tillbaka i målform – Även Rosengård skulle må bra av lite större kontinuitet igen men högst upp på önskelistan står nog ändå en skadefri Lotta Schelin. Det vore förstås väldigt trist om hennes karriär skulle sluta så här så det står högt upp också på min önskelista att hon får komma tillbaka och göra en bra säsong. Ytterligare en nyckel till succé 2018 är att få Anja Mittag att komma närmre sin storform efter ett ganska tungt 2017.
 • Kreativ stjärna – Rosengård har en väldigt spännande backlinje, ett stabilt mittfält och flera potentiella storskyttar i truppen men det jag kanske saknar är en riktig kreatör av toppklass på mitten. Det är inte helt lätt att hitta den typen av spelare förstås.

Eskilstuna United

 • Kreatör & mittfältsbreddMalin Diaz är en vinterns tyngre spelarförluster och med henne försvinner mycket kreativitet från Uniteds mittfält. Svår spelare att ersätta men hittar man ingen mittfältskreatör så kan man ju alltid värva en spelare som stressar motståndarna till enkla misstag istället. Ryktet om Megan Toohey hoppas jag därför slår in, det vore kul att se henne i Damallsvenskan igen. Just mittfältet ser lite tunnt ut för United i dagsläget eftersom även Olivia Schough ser ut att försvinna.

Piteå IF

 • Målskytt – Piteå har defensiven spikad med sitt vassa försvar och ett hårt arbetande mittfält. Det som saknas för att hota lagen man hade framför sig i år är den där heta målskytten. Just nu har man väldigt få anfallsalternativ och här behöver man få in ett par spelare. Har man ekonomi att ta in någon mer etablerad anfallare för att spetsa truppen?

Djurgårdens IF

 • Vänsterback –  Elin Borg har ju funnits på skadelistann under lång tid nu och Hallbera Gisladóttir har lämnat så någon naturlig vänsterback finns riktigt i truppen. Ingrid Ryland och Kim Sundlöv är båda kapabla vänsterbackar men gör sig nog ändå bättre på andra positioner i backlinjen. Lösningen för att komma undan vänsterbacksproblematiken skulle annars  kunna vara ett 3-5-2 som jag var inne på i en kommentar till ett annat inlägg med exempelvis Michelle Wörner eller Fanny Andersson som vänsterytter.
 • Schmidt? – Jag har inte hört något alls om vad Katrin Schmidt har för planer för 2018 eller hur hennes kontraktstatus ser ut. Med tanke på alla Djurgårdens mittfältsvärvningar så undrar man ju ändå om hon är på väg bort eller i värsta fall funderar på att sluta. Någon som vet? Vore förstås väldigt viktigt för Djurgårdens toppambitioner att hon blir kvar.

Kristianstads DFF

 • Anfallsalternativ? – Kristianstad kommer med en stark och samspelt trupp till nästa säsong eftersom i princip samtliga valt att stanna i klubben. Defensivt är man väldigt stabila men det som jag tycker saknas för att man ska lyfta ytterligare i tabellen är lite fler anfallsalternativ. Det fanns för få heta målskyttar i truppen i år men kanske kan exempelvis Tine Schryvers lyfta ett hack till med en skadefri försäsong och dessutom finns det fler mål att hämta från exempelvis Ogonna Chukwudi.

Hammarby

 • Angedahls ersättare – Hammarby tappade sin MVP Filippa Angeldahl och det är inte en spelare som blir lätt att ersätta. Klubben har ju visat intresse för Mallbackens Linnéa Berger och hon vore onekligen intressant att se i Damallsvenskan och skulle säkert delvis kunna fylla den luckan.
 • Målskytt – Hammarby ska testa ett par kenyanska anfallare i början av året och kanske hittar man ett guldkorn där för den där glödheta målskytten har man inte i truppen även om Julia Zigiotti Olme kom igång bra under hösten, Alma Nygren säkert kommer ta ytterligare kliv och Emma Jansson borde ha potential för fler mål.
 • Lindberg? – Kanske har jag missat det men viktigaste kuggen i försvaret, Alexandra Lindberg, har ännu inte förlängt kontraktet vad jag har kunnat se. Rätta mig gärna om jag har fel.

K/Göteborgs FC

 • Skadefria Hammarlund & FalkPauline Hammarlund har spelat med smärtor under en stor del av säsongen berättade hon nyligen i en TT-intervju. Det förstärker hennes prestation i år, hon har ju ändå varit en av lagets absolut bästa spelare. Annars är förstås det viktigaste för Göteborg att Jennifer Falk blir helt fri från sina hjärnskakningskänningar och kan gå för fullt igen 2018.
 • Ytterligare spets – Klubben har redan aviserat att man har tänkt att värva ytterligare ett par spelare som ska gå in i  startelvan och då kan man verkligen börja inrikta sig på toppen av Damallsvenskan igen. Intressant att se vad man hittar för spelare. Någon ytterligare offensiv kraft samt en ersättare till Elin Landström på vänsterbacksplats vore nog fint att få in.

LB07

 • Anfallare – LB07 har en intressant trupp på gång. Mia Persson, Hanna Terry och Rakel Hönnudóttir är alla intressanta offeniva alternativ men den där utpräglade målskytten saknas ändå i truppen efter att Michaela Johnsson lämnade. Personligen tycker jag ju att man ska värva ytterligare en anfallare så att man kan använda Hönnudóttir som grovjobbare på centralt mittfält och därmed kan flytta upp Anna Welin i en mer offensiv mittfältsroll. Jag vet inte exakt vad som hände med danska Simone Rydahl som jag tyckte kändes som en lovande mittfältspartner till Welin. Enligt en intervju i ”Fodbold for piger” så ställde klubben krav som hon varken kunde eller ville leva upp till och hon lämnade ju strax efter sommaren.

Vittsjö

 • Sällström – Damallsvenskan skytteligatvåa Linda Sällström har fått rejäl fart på karriären igen och jagas av ett gäng klubbar. Drömscenariot för Vittsjö är förstås att hon nobbar dem allihop för att tappa henne vore blyungt. Ingen annan i lagets offensiv har levererat i år så där lär man nog behöva gå på jakt efter altternativ om hon skulle lämna.
 • Ohale och/eller Dieke – Vittsjö har förlängt med större delen av sin stabila defensiv men inte med rutinerade mittbacksklippan Ifeoma Dieke eller den här säsongens nyförvärv Osinachi Ohale. Någon (eller båda) av dem vore förstås bra att få behålla för det känns som spelare som kompletterar Sandra Adolfsson bra som mittback.

Växjö DFF

 • Spetsskompetens – Växjö har en spännande trupp med många bra svenska spelare som är i stark utveckling. Dagens trupp kan säkert fixa nytt kontrakt men man har ställt siktet på topp 5 och då bör man nog få in lite mer spets i truppen. På målvaktsfronten ser det bra ut men ytterligare någon defensiv och offensiv spetsspelare skulle nog behövas.

IFK Kalmar

 • Anfallare – IFK Kalmar gjorde sig av med ett par anfallare efter säsongen för att göra plats för ännu vassare alternativ på positionen. Enligt VLT (pluslåst) var Kalmar klubben som var närmast att locka Cassandra Korhonen bort från BK 30 men nu får man satsa på andra spår och det blir intressant att se om man lyckas hitta spelare av tillräcklig klass.
 • Defensiv rutin – Kalmar gjorde några djupdykningar spelmässigt och resultatmässigt i år och kanske behöver man stärka upp laget med någon rutinerad tung pjäs på exempelvis defensivt mittfält som kan se till att hålla ihop laget när det blåser motvind.

5var till På önskelistan 2017