Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Så blir nya Champions League

UEFA Women’s Champions League får gruppspel från säsongen 2021/22.

En nyhet är också att de 6 främsta nationerna kommer att få ha med 3 deltagande klubbar. Idag är det ju 12 nationer som har 2 lag i turneringen och det utökas nu till 16. Sverige är rankade 5:a och kommer hålla sig kvar topp 6 tills dess så under nästa säsong finns alltså 3 Champions League-platser att slåss om i Damallsvenskan.

Gruppspelet kommer att innehålla 16 lag fördelade på 4 grupper och kommer att ersätta dagens åttondelsfinaler. Lagen kommer att mötas hemma och borta och de två främsta i gruppen går vidare till kvartsfinal.

Vägen till gruppspelet kommer att gå via en ”Champions path” (7 platser) och en ”League path” (5 platser). Hela 10 av gruppsspelsplatserna kommer att gå till ligasegrare eftersom ligasegrarna från de 3 främsta nationerna (Frankrike, Tyskland, England/Spanien) är direktkvalificerade. Det är även förra årets UWCL-vinnare, oklart vart den platsen går om det laget även är en ligasegrare från en topp 3-nation.

De svenska mästarna kommer att ha goda chanser att nå gruppspelet. De slipper det inledande gruppkvalet där mästarna från nationerna rankade 7:a och neråt deltar. Man bör sedan ha goda chanser att vara seedade och slippa ställas mot något av de vassaste kvallagen. Ett dubbelmöte mot någon av de lägre rankade gruppvinnarna kommer således vara det enda hindret från gruppspel.

Den svenska ligatvåan och ligatrean kommer få en betydligt tuffare väg. Ett tänkbart scenario är att de kommer att slåss med lag som Chelsea, Man City, Bayern München, Atletico Madrid, PSG och Montpellier om endast 5 platser och då förstår man att det kommer att bli väldigt tufft att nå gruppspelet. Allt mer än ett svenskt lag i gruppspelet kommer sannolikt att vara en stor bonus.

För den svenska ligatrean börjar det hela med ett mini-gruppspel med 4 grupper där ligatreor från nationerna rankade 1-6 samt ligatvåor från nationer rankade 7-16 deltar. Inget traditionellt gruppspel utan det blir semifinaler och final där de 4 finalvinnarna går vidare till nästa steg där också de 6 ligatvåorna från nationerna rankade 1-6 deltar. Här går alltså den svenska ligatvåan in och det blir dubbelmöten och de 5 vinnarna går vidare till gruppspelet.

Ett tänkbart framtida gruppspel skulle kunna se ut så här:

Grupp 1: Lyon, Juventus, Chelsea, PSV Eindhoven

Grupp 2: Wolfsburg, Brøndby, Manchester City, LSK Kvinner

Grupp 3: Arsenal, Slavia Prag, Atletico Madrid, Bayern München

Grupp 4: FC Barcelona, FC Rosengård, PSG, CSKA Moskva

3var till Så blir nya Champions League