Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Så gick det för nyförvärven 2017

Jag listade ju vårens bästa värvningar inför säsongen och så här i Silly Season-tider tänkte jag ta en titt på hur det gick för dem i sina nya klubbar. En del har överraskat positivt och andra negativt och som vanligt kommer tyvärr också en del skador i vägen. En hel del nya namn har tillkommit eftersom många fina värvningar gjordes under sommaren.


1. (20) Sanne Troelsgaard (KoldingQ >>> FC Rosengård)
Hamnade längre ner på listan i våras främst för att jag var osäker på hur stor roll hon skulle få i laget i konkurrens med Marta, Martens, Mittag och Masar. Men Marta lämnade strax före säsongsstart och Troelsgaard blev direkt given i startelvan och gör en fin vår. När även Martens lämnade blev Troelsgaards roll än viktigare och hamnar i topp tack vare att hon hållit en hög nivå och varit tongivande i laget hela säsongen.

2. (5) Lina Hurtig (Umeå IK >>> Linköpings FC)
Efter en lite trevande säsongsinledning blev Lina Hurtig bara bättre och bättre och under hösten har hon varit en av seriens vassaste spelare och även en av de som imponerat mest i landslaget. .

3. (6) Marija Banušić (Eskilstuna United >>> Linköpings FC)
Gjorde en lysande vårsäsong men hade det lite tyngre under hösten. Ändå ett stort steg i rätt riktning och sammantaget ett mycket bra år. .

4. (-) Maja Kildemoes (OdenseQ >>> Linköpings FC)

Jag trodde att det skulle bli något av en ”se och lära”-säsong med begränsad speltid för Kildemoes med tanke LFCs samtrimmade backlinje. Danskan hade dock andra planer och gjorde succé som anfallare under våren, var utmärkt som mittfältare i EM och stabil som försvarare i LFCs nya backlinje under hösten.

5. (9) Emma Holmgren (IK Sirius >>> Hammarby)
”… ska Hammarby fixa nytt kontrakt så behöver hon göra en stark debut i serien.” skrev jag i vårs och en stark debut blev det med högst räddningsprocent i serien. Hade en lite svajig inledning på säsongen men växte verkligen in i det hela.

6. (1) Rita Chikwelu (Umeå IK >>> Kristianstads DFF)
Rita Chikwelu gör en bra säsong och har varit en viktig del i att Kristianstad har varit ett så pass stabilt och svårslaget lag i år. Faller ner några platser på listan främst för att jag hade förväntat mig lite fler offensiva poäng från hennes sida.

7. (17) Anna Björk Kristjánsdóttir (KIF Örebro >>> LB07)
”Hon måste nog göra en stark säsong om det ska gå bra för klubben. Är hon redo för den tunga rollen?” Så skrev jag i våras och svaret på frågan är helt klart ja. Kristjánsdóttir har spelat uppoffrande och framför allt dominerat i luftrummet och helt klart vunnit en och annan match åt laget.

8. (-) Kosovare Asllani (Man City >>> Linköping)
Sommarvärvning. Kanske totalt sett årets bästa svenska spelare och hon fick ju också diamantbollen. Hade varit ännu högre upp om hon gjort en hel säsong i klubben, men gör en riktigt fin höst i Linköping som både grovjobbare och assistspelare.

9. (-) Loreta Kullashi (AIK >>> Eskilstuna United)
Sommarvärvning. Sex mål på tio matcher är starkt av anfallstalangen som lär bli en stor tillgång för laget nästa år.

10. (3) Petra Johansson (comeback, Eskilstuna United)
Inte fullt lika fantastisk comeback som förra gången men Johansson gör ändå en mycket stabil säsong och vinner mycket boll på Uniteds mittfält.

11. (19) Hallbera Gísladóttir (Breiðablik >>> Djurgårdens IF)
Given vänsterback i laget hela säsongen och har leverat en hel del fina inlägg och hörnor.

12. (8) Fiona Brown (Glasgow City >>> Eskilstuna United)
Inledde säsongen piggt blev inte riktigt den stora poängspelare jag kanske trodde. Ändå given i startelvan hela säsongen.

13. (-) Sejde Abrahamsson (KIF Örebro >>> Hammarby),
För mig en av årets största överraskningar. Jag hade aldrig sett Abrahamsson som mittback innan säsongen och hade inte väntat mig att hon skulle axla den rollen så bra. Härligt aggressiv spelstil som kompletterat övriga i backlinjen.

14. (-) Madelen Janogy (Mallbackens IF >>> Piteå IF)
Åkte på en knäskada strax för säsongsstart som gjorde att Janogy hamnade utanför listan. Den visade sig dock lyckligtvis inte vara allvarlig och Janogy kunde göra en hel säsong. Målskyttet kom igång först under hösten då hon var riktigt het.

15. (13) Ogonna Chukwudi (KIF Örebro >>> Kristianstads DFF)
En jobbig spelare fö motståndarförsvaren att hantera men Chukwudi är fortfarande lite för ineffektiv. Gör ändå en ganska bra säsong och är väldigt för lagets offensiv.

16. (-)  Line Geltzer Johansen (Vejle >>> Kopparbergs/Göteborg FC)
Sommarvärvning. Hann hålla fem nollor på sina elva matcher men blir ändå inte kvar i klubben främst för att man förstås väntar att Falk ska komma tillbaka.

17. (-) Taylor Leach (Östersunds DFF >>> Kopparbergs/Göteborg FC)
Sommarvärvning. Hon skulle komma in och styra upp Göteborgs försvar och det gjorde hon också.

18. (-)  Hanna Terry (QBIK >>> KIF Örebro)
Borde ha fått en större roll i laget för det hände mer när hon var inblandad i spelet. Poängtvåa i laget trots begränsad speltid. Flytt till LB07 nu.

19. (-) Caroline Seger (Lyon >>> FC Rosengård)
Sommarvärvning. Det blev kanske inte någon superhöst för Seger som jag tycker leverade ganska ojämnt. En del toppar fanns och hon var exempelvis väldigt bra i cupfinalen och hann gör en del poäng.

20. (-) Anna Oscarsson (Hammarby >>> Linköpings FC)
Sommarvärvning. Hade lite skadeavbrott men hann ändå visa att hon blir en utmärkt ersättare till Jessica Samuelsson.

21. (18) Hanna Folkesson (Umeå IK >>> FC Rosengård)
Man har höga krav på landslagsspelare förstås. Stabil säsong, inte så mycket mer. Jobbar som alltid hårt men har inte utmärkt sig speciellt i Rosengård.

22. (7) Becky Edwards (Orlando Pride >>> Kristianstads DFF)
Har likt Folkesson varit relativt anonym under säsongen men gjort sitt jobb i det tysta på Kristianstads mittfält. .

23 . (4) Hanna Glas (Umeå IK >>> Eskilstuna United)
Jag hade höga förväntningar på Glas och de infriades kanske inte riktigt och hon fick kämpa för en plats i startelvan. Imponerade mer i landslaget de gånger hon fick chansen. Jag tror på en starkare säsong nästa år.

24. (16)  Amanda Persson (Växjö DFF >>> Vittsjö GIK)
19-åringen fick mycket speltid under debutsäsongen och har varit stabil. Kommer nog bara bli bättre och bättre dessutom.

25. (-)  Hanna Sandström (Umeå IK >>> Kristianstads DFF)
Ingen succé som anfallare även om det blev fyra mål men jag tycker Sandström gjorde det riktigt bra som högerback under hösten där hon fick ut mer av sin sin snabbhet och löpvillighet.


Årets överraskningar och sommarens många fina värvningar petade ut dessa spelare från vårens lista. De får ta revanch nästa år istället.

(2) Anja Mittag (VfL Wolfsburg >>> FC Rosengård) – Det blev en ganska tung säsong för Mittag som inte riktigt fick igång spelet och målskyttet.

(10) Marina Pettersson Engström (comeback, KIF Örebro) – Kom inte riktigt tillbaka till formen hon hade innan uppehållet men gör ingen dålig säsong.

(11) Jenny Hjohlman (Umeå IK >>> KIF Örebro) – Fick aldrig igång målskyttet och drar till Italien nu.

(12) Tempest-Marie Norlin (Piteå IF >>> Djurgårdens IF) – Inte lika het i år som förra året i Piteå.

(14) Sarah Teegarden (Wake Forest Athletics >>> Kopparbergs/Göteborg FC) – Rätt spelartyp men inte tillräckligt bra för att lyfta laget.

(15) Irma Helin (Piteå IF >>> Linköpings FC) – Skadad hela säsongen och tar nu nya tag i Djurgården.

(21) Armisa Kuć (SFK 2000 Sarajevo >>> Kvarnsvedens IK) – Man använde halva säsongen till att omskola henne till yttermittfältare och man fick inte ut så mycket av hennes spel.

(22) Hannah Wilkinson (Tennessee Volunteers >>> Vittsjö GIK) –  Hade en del skadebekymmer och kan säkert göra sig själv mer rättvisa nästa år.

(23) Emma Lundh (Liverpool >>> Vittsjö GIK) – Kom tillbaka först i slutet av säsongen och blir intressant att följa nästa år.

(24) Melisa Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo >>> Kvarnsvedens IK) –  Blev inte den backklippa klubben behövde.

(25) Iina Salmi (FC Rosengård >>> LB07, lån) – Den tekniska finskan var utlånad från Rosengård men fick inte riktigt till det i LB.


Andra bra nyförvärv som jag tror kommer leverera ännu mer nästa år:

Tine Schryvers (Vålerenga >>> Kristianstads DFF) – Missade halva säsongen p.g.a. skada Kom tillbaka som ett giftigt vapen på fasta situationer. Med en skadefri vinter kan hon nog bli en stor offensiv tillgång nästa år.

Eveliina Parikka (PK-35 >>> LB07) – Jag tycker hon ofta har varit bra när hon väl har spelat och kan säkert göra en ännu bättre säsong nästa år om hon får vara helt skadefri.

Nicoline Sørensen (Brøndby >>> Linköpings FC) –  Sommarvärvning . Den danska anfallstalangen gjorde en hel del fina insatser under hösten.

Glódís Perla Viggósdóttir (Eskilstuna United >>> FC Rosengård) – Sommarvärvning, Slarvar lite ibland men Viggósdóttir kommer säkerligen bli en viktig del av Rosengårds försvar.

Simone Boye Sørensen (Brøndby >>> FC Rosengård) – Sommarvärvning. Jag tycker att det här kanske är årets allra bästa värvning men Boye missade i princip hela hösten efter skadan i EM. Kommer vara en nyckelspelare nästa år.

Frida Maanum (Stabæk >>> Linköping) – Sommarvärvning. Jag tycker också att Maanum är en av årets bästa värvningar men hon fick ganska lite speltid under hösten. Men mittfältstalangen är bara i början av karriären.