Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season: 11:a heta i Norden

Då var det dags för en liten nordisk Silly Season-koll. Listan kan göras lång, men här är i alla fall 11:a spelare (plus några till) som är eller borde vara heta på den nordiska transfermarknaden just nu efter starka säsonger i sina nuvarande lag eller för att de står utan kontrakt.

11heta_nordiska1Harpa Þorsteinsdóttir (Stjarnan) har varit lite för bra för den isländska ligan de senaste två säsongerna då hon överlägset vunnit skytteligan. Som jag har varit inne på tidigare så har hon det mesta man kan önska sig av en anfallare utom möjligen det där riktiga klippet i steget. Vore oavsett en mycket bra värvning för exempelvis mittenlagen och lagen på nedre halvan i Damallsvenskan. Borde vara dags för en utlandsflytt för henne. En isländsk landslagsanfallare som definitivt ser ut att lämna Island är Katrín Ásbjörnsdóttir (Þór/​KA) men ännu oklart vart hon går.

Marija Banušic (Kristianstad) aviserade tidigt att hon inte kommer spela kvar i Kristianstad och borde vara ett hett namn för samtliga klubbar i Sverige. Det lutar åt en klubb i Stockholmsområdet eller någon av de mer storsatsande klubbarna.

Marta (FC Rosengård) – Marta är som alltid ett hett namn på marknaden men inte för särskilt många klubbar. FC Rosengård är troligtvis det enda tänkbara alternativet i Norden så antingen stannar hon eller också blir det flytt till någon av Europas penningstinna klubbar om inte amerikanska förbundet/ligan rycker in och lockar henne till USA.

Guro Reiten (Trondheims-Ørn) – En av många unga offensivt skickliga norska spelare. Ligger bakom det mesta i klubbens offensiv och har också tagaits ut i landslaget vid ett antal tillfällen. Svårstoppad! Numera landslagsaktuella  Synne Jensen (Kolbotn) är en annan offensiv talang som tagit stora kliv den här säsongen vilket noterats av bl.a. Wolfsburg.

I sammanhanget bör man kanske också nämna norska mästarna LSKs vänsterytter Emilie Haavi som har haft ännu en stark säsong. Tackade i höstas nej till Liverpool och att hon, eller skickliga lagkamrater som Isabel Herlovsen, Lene Mykjåland eller Marita Skammelsrud Lund, lämnar LSK nu när VM och Champions League väntar nästa år är inte särskilt troligt. LSK gör också en rejäl satsning för att bli ett av Europas absolut bästa lag.

Dagný Brynjarsdóttir (Selfoss) har stor del i att Selfoss lyfte rejält i den isländska tabellen i år. Vass som defensiv mittfältare i EM förra sommaren och i år också mycket delaktig i offensiven i både klubb- och landslag. Vill flytta till någon av de större ligorna. Ett riktigt kap.

Sofie Junge Pedersen (Fortuna Hjörring) – En av Europas absolut bästa defensiva mittfältare som ingen av storklubbarna ännu har lyckats locka till sig. Vore en supervärvning för vilket lag som helst. Imponerade stort mot Rosengård i Champions League.

Lisa Dahlkvist (Avaldsnes) har ingen toppsäsong bakom sig men borde ändå vara en drömvärvning för ganska många damallsvenska lag. Ger tyngd och kraft till de flesta mittfält. En annanlandslagsmittfältare som kanske flyttar på sig är Hanna Folkesson som ännu inte skrivit på nytt kontrakt med Umeå IK.

Emma Berglund (Umeå IK) har ju under en ganska lång tid nu placerats i FC Rosengård men intresse finns också från utländska klubbar. Vill till en toppklubb, men vilken blir det? Hoppas verkligen att hon väljer att stanna i Sverige.

Faith Ikidi (Piteå) hade en lite mer anonym säsong i år men får ändå ses som en av Damallsvenskans absolut bästa försvarare. Har ännu inte förlängt med Piteå som kanske inte har resurserna som krävs för att behålla henne. Någon annan som öppnar plånboken för nigerianskan?

Simone Boye Sørensen (Brøndby) – Brøndbys 22-åriga mittback blir bara bättre och bättre och det känns som att hon håller på att växa till en riktig storspelare. Numera given i det danska landslaget. Att lämna klubben mitt i Champions League borde dock säkerligen ta emot.

Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF) – Vill flytta till en klubb som satsar. Ur landslagssynpunkt borde att stanna i Kristianstad fram till VM ändå ses ett bra alternativ med tanke på den fina säsong hon haft, men klubben har ju mycket små ekonomiska resurser. Carola Söberg har ju redan bestämt sig för att lämna Avaldsnes och borde förstås vara heta bland de damallsvenska klubbar som inte fyllt målvaktskvoten.


En del intressanta övergångar har redan skett i Norden utanför Sverige.

Solveig Gulbrandsen, som under hösten gjorde ett kort gästspel hos ett skadedrabbat Stabæk, fick mersmak (igen) och har skrivit på för Kolbotn ock kanske blir det ett nytt VM i sommar. Även Medkilas Elisabeth Jeppesen har skrivit på för klubben. Två mycket bra värvningar för Kolbotn som nyligen tappade sin duktiga lagkapten Anja Sønstevold till mästarna LSK.

På Island är det topplagen som har lyckats bäst hittills med värvningarna. Det är inte omöjligt att det blir tronskifte på Island nästa säsong då årets tvåa Breiðablik fortsätter att bygga ett starkt lag. Nu har man lockat över tidigare Piteå-spelaren Hallbera Gisladóttir från Valur. Mästarna Stjarnan har skrivit kontrakt med landets kanske mest eftertraktade talang, anfallaren Guðrún Karítas Sigurðardóttir. Hon blev nedflyttad med ÍA men ändå utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Amerikanska målvakten Chante Sandiford, med förlutet i ryska ligan, vaktar Selfoss-målet nästa säsong.

I Finland ser det, precis som förra vintern, ut att bli stora förändringar hos Åland United. Flera av lagets spelare, bl.a. anfallaren Adelina Engman,  har ju ryktats vara på väg till Sverige, men klubben har också fått in en hel del nya namn för att återta ligatiteln som man i år tappade i sista omgången. Amerikanska systrarna Maegan och Katie Kelly finns bland nyförvärven. Katie Kelly har tidigare spelat i Damallsvenskan för både Hammarby och Kristianstad.

3var till Silly Season: 11:a heta i Norden