Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season: Elitettan

Här är lite av det som har hänt den senaste tiden hos några av klubbarna som nästa år spelar i Elitettan.

Kvarnsveden får behålla viktig offensiv kraft i sin amerikanska Ashleigh Gunning som kom mittt i säsongen efter en tid i norska Toppserien. Av de utländska spelarna kan det även bli aktuellt med förlängning för Teresia Rynier, medans fyrtornet i backlinjen, Laura Novikoff, inte kommer tillbaka. Laget har nyligen också testat IFK Norrköpings Hanne Gråhns och QBIKs Mia Skoglund.

I just QBIK kommer det vara stor omsättning av spelare under vintern. Man har redan tappat viktiga spelare som Linda Nöjd och Robyn Decker och även Julia Spetsmark kommer säkerligen att lämna då hälften av de damallsvenska klubbarna har visat intresse för henne. Även U-landslagsbacken Sarah Bergman har lämnat för damallsvenskan och spel i Mallbacken. Några av de Mallbacken-spelare som inte får förnyat kontrakt efter uppflyttningen kan bli aktuella för spel i QBIK istället.

Umeå Södra har värvat finskan Kaisa Ranki från Honka där hon tillhört de främsta målskyttarna de senaste säsongerna. Eskilstuna United har förlängt med Felicia Karlsson och Emelie Lundberg som kom till klubben i somras från LdB FC Malmö respektive KIF Örebro. Felicia Karlsson började direkt producera mål framåt och U23-meriterade målvakten Emelie Lundberg ger stabilitet bakåt.  Sundsvall har tappat backen Hanna Glas, utsedd till Medelpads bästa spelare, till Sunnanå. För viktiga målskytten Ida Brännström är framtiden i klubben inte helt klar, pendlande till och från Stockholm är bekymret. Klubben kan också tappa målvakten Lina Ringshamre som Linköping vill ha som backup till Sofia Lundgren.

För nedflyttade AIK och Djurgården har det mesta handlat om att inte tappa alla sina duktiga spelare samtidigt som lagen självklart inte kommer att ha ekonomi att behålla  allihop i Elitettan.Flera av AIKs många U-landslagsspelare kommer säkert också byta klubb för att få spela damallsvensk fotboll även om en del säkert skulle må bättre av att få full speltid i Elitettan. Jennie Nordin kan mycket väl bli ersättare för norskan Nora Holstad Berge i Linköpings mittförsvar. Även Susanne Nilsson kan nog vara på väg att byta klubb efter en fin säsong i klubben. AIK har dock också gjort en bra värvning i Kristianstads back Lisa Petersson.

Djurgården kommer troligtvis bli av med alla sina utländska spelare. Renée Slegers återvänder hem till Holland. Även de isländska landslagsspelarna Guðbjörg Gunnarsdóttir och Katrin Jónsdóttir vill säkerligen ladda för EM på högre nivå. Även flera av de bästa svenska spelarna i klubben vill säkert spela kvar i Damallsvenskan, t.ex. Jessica Landström och Susan Varli. U-landslagsbacken Magdalena Ericsson har väckt intresse hos Linköping. Lite jobbigt för klubben att man också tappar spelare som Katrine Petrous och Caroline Frånberg som inte spelat mycket i år men som laget säkerligen hade haft nytta av i Elitettan.

Alexandra Höglund är ytterligare en spelare som kan vara på väg bort från Djurgården, och då troligtvis till Sirius. Sirius som ju har tappat sin stortalang Marija Banušić till Kristianstad. Klubben har dock förlängt med viktiga spelare som Julia Lyckberg och Sarah Storck men också med sina defensiva amerikanska spelare Sarah Elnicky och Allysha Chapman.

 

4var till Silly Season: Elitettan