Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season-läget, december

Då var det dags att dra igång bloggandet igen och eftersom det skett en hel del på Silly Season-fronten så är det läge att inleda med en summering av vad som hänt den senaste månaden i både Damallsvenskan och Elitettan.  Jag har nu på allvar också påbörjat en Silly Season-översikt även för Elitettan och den hittas i huvudmenyn under Silly Season-fliken. .


Elitettan

Kvarnsvedens IK siktar på att ta sig tillbaka till Damallsvenskan direkt och ser ut att få ihop en bra blandning av svensk talang och rutin samt utländska influenser. Nyligen skrev bl.a. rutinerade försvarstrion Denise Sundberg, Michaela Hermansson och Marie Salander på nya kontrakt och man har också fått in amerikanska mittfältarna  Chestley Strother och Jessica Nakae.

KIF Örebro vill också ta sig tillbaka och satsar klart yngre nästa år. Man har en mängd spännande talanger i truppen och har bl.a. lockat till sig ytterbacken Maja Göthberg från Göteborg. Viktigt dock att en del av de mer rutinerade stannar och nyligen skrev Hanne Gråhns på för 2018.

AIK var med i kampen om att nå Damallsvenskan ända in slutet och man satsar vidare mot comeback i högsta serien. Man har bl.a. hämtat in Madeleine Stegius från Djurgården samt snabba anfallaren Therese Simonssn och stabila försvararen Linnéa Eriksson från IK Uppsala.  Tunga förluster för IK Uppsala som dock ser ut att få i hope en bra trupp ändå då man bl.a. värvat amerikanskorna Jessie Davis och Lana Spitler. 

Nykomlingen Ljusdals IF har fått in rejält meriterade tränare då de tidigare flicklandslagsförbundskaptenerna Calle Barrling och Anneli Andersén tar över. Tränare med bättre kontaktnät vad gäller talanger får man leta efter och det blir spännande att se vad de kan åstadkomma och vilka spelare man kan locka till sig. De har redan bl.a. hämtat in Hovås Billdals bästa spelare, F19-landslagets anfallare Paulina Nyström.

I övrigt kan noteras att Umeå IK har lockat till sig Assis duktiga yttermittfältare Elin Nilsson medans Umeås mittback Sara Nordin flyttar till Åland United. ÅU har också värvat Emelie Johansson från AIK.


Damallsvenskan

Vittsjö har har sedan förra inlägget gjort klart med stora delar av sin stabila defensiv inklusive Sandra Adolfsson och Shannon Lynn. Michelle de Jongh är förstås en väldigt intressant värvning och ska tillsammans med Emmi Alanen, som nyligen förlängde sitt kontrakt, kunna göra Vittsjös mittfält lite spelskickligare. De Jongh får förhoppningsvis en mer central roll nu än hon haft i Örebro det senaste året.

Det stora frågetecknet är förstås om Linda Sällström stannar. Hon uppvaktas av flera klubbar där Djurgården och Linköping kanske känns som de hetaste alternativen, det är i alla fall två klubbar som saknar den spelartypen. Inte minst Djurgården skulle behöva lite speed längst fram, men Sällström hade förstås också varit en väldigt bra ersättare till Minde i LFCs offensiv.  Dessvärre ska det ju även finnas utländskt intresse så vi får väl se vart hon hamnar till slut.

Linköpings FC har ju annars giort klart med ny tränare i Marcus Walfridson och med Elin Landström som bra ersättare till Jonna Andersson på vänsterbacksplats. Jag tycker Landström har varit stabil defensivt de senaste åren men det känns som att det finns betydligt mer att hämta i offensiven.

En väldigt spännande värvning är förstås också Filippa Angeldahl. Angeldahl har ju sett väldigt bekväm ut i sin roll i Hammarby där hon varit helt central i lagets spel och det blir intressant att se henne i ny miljö. Hon kommer förstås inte helt kunna ersätta Claudia Neto men Linköping kommer ändå ha ett väldigt intressant mittfält nästa år. Ett tremannamittfält med Asllani, Angeldahl och Maanum känns exempelvis väldigt spännande.

Jag har inte sett några uppgifter om vad Katrin Schmidt har för planer nästa år men det borde vara högsta prioritet för  Djurgården att förlänga med henne (om hon inte har kontrakt för 2018). Klubben har annars fortsätt att fylla på mittfältet där det senaste tillskottet är Fanny Andersson som under året blev landslagsaktuell. Kan bli en bra ersättare till Johanna Rytting Kaneryd.

20-åriga isländska backen Ingibjörg Sigurðardóttir nobbade Fiorentina för spel i Djurgården. En väldigt spännande spelare som imponerat i år och spelat till sig en startplats till vänster i det isländska landslagets trebackslinje. Väldigt rejäl spelare på klassiskt isländskt vis och det ska bli kul att följa henne utveckling.

Uppd. Djurgården har nu fått in välbehövlig snabbhet i sin offensiv då man under dagen på sin hemsida meddelade att man värvar den kanadensiska anfallaren Jenna Hellstrom från Rosengård. Även 19-åriga  försvars-/mittfältstalangen Evelina Finndell, som spelat i damallsvenskan med AIK, spelar i Djurgården 2018.

Växjö DFF har förstärkt defensivt med två målvakter och en mittback. Katie Fraine är tillbaka i Damallsvenskan där hon ju gjort flera fina säsonger tidigare. Hon kommer sannolikt vara förstemålvakt men Växjö har också fått in en väldigt spännande backup i 17-åriga Moa Edrud som imponerat på mig de få gånger jag sett henne.

In i lagets försvar kommer också Jennie Nordin efter ett par säsonger i norska Vålerenga. Nordin har sett väldigt bra ut de gånger jag sett henne i år, stark och ganska snabb mittback och utmärkt i luftrummet. Kul att hon är tillbaka i Damallsvenskan för just Vålerenga gör ju annars en väldigt intressant satsning för att nå toppen i Norge och har bl.a. lockat till sig rutinerade  storskytten Isabell Herlovsen.

IFK Kalmar har också förstärkt på målvaktsfronten. Lina Lundkvist hann inte etablera sig i Damallsvenskan för Kvarnsveden innan sin korsbandsskada men får en ny chans nästa år. Men då måste hon konkurrera ut Tove Enblom som anslutit från Umeå IK. Det blir nog ganska tufft för jag tycker Enblom var riktigt bra senast hon spelade i Damallsvenskan. Kalmar skriver idag på sin hemsida att man också har förlängt med viktiga amerikanska mittfältaren Erin Gunther.

LB07 har gjort flera fina värvningar den senaste tiden. Isländska Rakel Hönnudóttir har jag ju föreslagit som värvningstips ett antal gånger här på bloggen och nu är hon här. Väldigt all-round spelare utan kanske de där riktiga spetsegenskaperna men som är bra på det mesta. Ofta central mittfältare i Breiðablik och ytterback/ytter i landslaget men ses av klubben främst som anfallare. Frågan är om man får ut mest av hennes höga arbetskapacitet på den positionen.

Ytterligare en fin offensiv förstärkning har man fått i Hanna Terry  som stundtals var riktigt bra i KIF Örebro i år. Känns som att hon kan passa bra in i LBs spelstil. Ny i klubben är också finska målvakten Kreeta-Liisa Yli-Säntti som närmast från Växjö och i försvaret gjorde man idag (se klubbens hemsida) klart med 19-åriga danska försvarstalangen Maria Møller Thomsen som varit en viktig pjäs i ungdomslandslagen de senaste åren.

I Eskilstuna United kommer snabba Felicia Karlsson göra comeback, det meddelade klubben på sin hemsida idag. Kullashi flankerad av speedkulorna Karlsson och Larsson kan bli en bra anfallstrio nästa år. United är ju dock också med i jakten på Sällström och hon skulla förstås spetsa till det hela ytterligare. Olivia Schough väntas däremot lämna United, oklart vart hon hamnar. Förhoppningsvis stämmer ryktena om att Meghan Toohey är på väg till United, vore kul att se henne i Damallsvenskan igen.

Hammarby behöver fler målgörare och hämtar inte helt oväntat tillbaka Emma Jansson från Örebro. Hammarbys riktigt tuffa uppgift nu blir dock att försöka ersätta Filippa Angeldahl och en spelare man visat intresse för är Mallbvackens Linnéa Berger. Bland nyckelspelarna är det annars Alexandra Lindberg där det ännu inte rapporterats om någon kontraktsförlängning.

Kristianstads DFF har gjort klart med lovande flicklandslagsförsvararen Josefine Rybrink som alternatv i defensiven. Kopparbergs/Göteborg har inte presenterat några nya spelare men gjort klart med ny tränare i Marcus Lantz. I övriga klubbar har det varit en lugn månad.

Silly Season-översikt

7var till Silly Season-läget, december