Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Skrällfri VM-trupp

Pia Sundhage presenterade idag sin VM-trupp och det var en mycket väntad sådan. Det var ju lite onödigt att ödsla så mycket tid på att spekulera om VM-truppen, när det blev exakt 0 skrällar. Mina tankar inför uttagningen finns här. Jag är ju som vanligt inte helt nöjd men tänker fokusera på det positiva nu fram mot VM.


Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF (1991)
Hedvig Lindahl, Chelsea Ladies FC (1983)
Carola Söberg, KIF Örebro DFF (1982)

Det blev den trio som varit med i de senaste trupperna och det är väl inte så överraskande direkt eftersom Hedvig Lindahl varit förstemålvakt innan sin skada och Carola Söberg vikarierade bra när hon var borta.  Jag trodde ändå kanske att Zecira Musovic eller Sofia Lundgren hade spelat in sig i truppen med vårens fina insatser. Hilda Carlén har inte på något sätt varit dålig men känns för mig för ojämn, å andra sidan är hon riktigt bra när hon är bra..


Försvarare
Emma Berglund, FC Rosengård (1988)
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg (1984)
Amanda Ilestedt, FC Rosengård (1993)
Lina Nilsson, FC Rosengård (1987)
Charlotte Rohlin, Linköpings FC (1980)
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC (1993)
Jessica Samuelsson, Linköpings FC (1992)
Sara Thunebro, Eskilstuna United DFF (1979)

Med Linda Sembrant uppflyttad som mittfältare knep Amanda Ilestedt den sista mittbacksplatsen och med egentligen fem mittbackar i truppen kunde man även ha med skadade Charlotte Rohlin. Nilla Fischer lär ändå få Emma Berglund bredvid sig i VM. Så här nära VM är det ju ganska naturligt att de som spelat tillsammans som mittbackar i landslaget under våren kommer med i truppen även om det ju har svajat rejält i defensiven.

De väntade ytterbackarna och alltså  ingen Magdalena Ericsson. Elin Rubensson och Lina Nilsson har ju varit givna. Jessica Samuelsson är nog med som det stabila defensiva alternativet som ju säkert kommer bli användbart. Att Sara Thunebro tog den sista platsen är ju inte på något sätt oväntat men eftersom hon känns som det fjärde alternativet tycker jag nog att man kunde satsa annorlunda.


Mittfältare & forwards
Emilia Appelqvist, Piteå IF (1990)
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain (1989)
Lisa Dahlkvist, KIF Örebro  (1987)
Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United (1994)
Jenny Hjohlman, Umeå IK (1990)
Sofia Jakobsson, Montpellier Hérault SC (1990)
Emma Lundh, AIK Fotboll AB (1989)
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais (1984)
Olivia Schough, Eskilstuna United (1991)
Caroline Seger, Paris Saint-Germain (1985)
Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC (1987)
Therese Sjögran, FC Rosengård (1977)

Caroline Seger, Therese Sjögran, Kosovare Asllani, Lotta Schelin och Sofia Jakobsson var ju självskrivna. Bakom dem valde man att satsa fullt ut på samma spelare som varit med i landslagstrupperna det senaste året.

Linda Sembrant kan mycket väl bli förstavalet bredvid Seger om inte Lisa Dahlkvist snabbt kommer tillbaka i form efter sin skada. Sembrant på mittfältet skulle förstås kunna bli en succé men det återstår att se. Lite osäker på hennes arbetskapacitet men en stark bollvinnare är hon ju och kommer kunna vinna mång luftdueller, något som vi tidigare saknat. Det posöppnar ju också för att Seger får en mer offensiv roll och det tror jag bara gynnar landslaget.

Emilia Appelqvist har ju varit med runt landslaget det senaste året, dock med väldigt lite speltid. Hon har väl haft en helt ok inledning på serien men inte gjort så mycket väsen av sig. Möjligtvis har hon dominerat i det tysta och gått lite under min radar, hoppas på det. Jag tycker nog ändå att det är synd att varken Petra Larsson eller Josefin Johansson är med ens som reserver, för mig är de mer kompletta alternativ.

Ytterligare väntade namn i offensiven. Olivia Schough har ju haft fullt förtroende trots att hon inte har presterat så mycket i landslaget. Kanske inte heller varit superhet i Damallsvenskan bortsett premiäromgången men kan hon få till avslut som då så välkommen till VM! Malin Diaz har stundtals varit riktigt bra i Damallsvenskan hittills, dock fortsatt lite orolig att hon kommer väga lätt i VM men hon får gärna snurra bort en och annan tyska istället.

Jenny Hjohlman såg pigg ut under Algarve och började visa form i Damallsvenskan senast så det är ju en motiverad uttagning.

Inte en enda lite oväntad joker ens i offensiven alltså och det tycker jag var lite tråkigt. Jag hade hoppats på att någon av formstarka och skadefria antingen Mimmi Larsson eller Pauline Hammarlund skulle ta plats i truppen.

Den sista offensiva platsen gick istället till Emma Lundh. Lundh har ju dock också haft skadeproblem och inte varit redo för 90 min ännu. Jag kan dock inte säga att jag tycker det är ett helt fel val för hon har ju faktiskt varit riktigt bra och ställt till stora besvär för motståndarförsvaren de minuter hon har spelat.

Marija Banusic hamnade utanför truppen, antagligen p.g.a. brist på speltid i England. Hon får dock följa med till Kanada som reserv och det får även norska LSKs Mimmi Löfwenius  och det var kanske den största skrällen även om det är välförtjänt. Att hon till vardags spelar på  yttermittfältet vägde nog tungt. Hade alltså dock gärna sett en central mittfältare på någon av reservplatserna. Utanför truppen hamnade tråkigt nog skadade Fridolina Rolfö men det är kanske egentligen inte så mycket att säga något om.

8var till Skrällfri VM-trupp