Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Slutspurt i Naisten Liiga

Inte helt oväntat har årets Naisten Liiga blivit till en duell mellan PK-35 och Åland United i toppen. PK-35 har tre matcher kvar att spela och leder serien med fem poäng. Åland United har dock en match mindre spelad och har alltså chansen att krympa avståndet till två poäng. De båda övriga topplagen HJK och Honka har inte haft någon lysande säsong och har hamnat rejält på efterkälken. I botten av tabellen grep idag Ilves sista halmstrået om att få hänga kvar genom att besegra bottenkonkurrenten TPS med 2-0. ndats ett lag flyttas ned.

Åland United har haft en brutal form den senaste tiden och har nio raka segrar med den imponerande målskillnaden 51-3. Totalt har man nu gjort över 90 mål i serien och över 30 fler än serieledande PK-35 samtidigt som man också släppt in färre mål. Laget lider dock fortfarande av den svaga säsongsinledningen där man tappade poäng i tre av de fem första ligamatcherna och det kan rent av kosta guldet. Åland United, som har svenskorna Karolin Pettersson och Helén Eke i laget har god chans att ta full pott i återstående fyra matcher där man inte möter något av topplagen. Man får också hoppas på hjälp från kanske främst HJK som möter PK-35 i den sista omgången.

Åland United dominerar också förstås i skytteligan och lagets båda anfallare Adelina Engman och Manya Makoski kommer göra upp om skytteligatiteln. För tillfället är det klar fördel Makoski som har gjort 26 mål att jämföra med Engmans 21 mål. Adelina Engman, som fyller 18 år om en månad, är det stora utropstecknet i finsk fotboll i år och hon har även fått debutera i Andrée Jeglertz finska A-landslag.