Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sommaruppehåll: Elitettan 2014

Då var det dags för några veckors sommaruppehöll för Elitettan när serien har kommit drygt halvvägs. 14 av 26 omgångar är spelade (13 för QBIK och Malbbacken som möts strax innan höstsäsongen drar igång).

Serien följer till stora delar tipset från i våras, men några lag sticker ut.

Mallbackens IF Sunne har haft en succéartad vår som inleddes med tio raka segrar och en solklar serieledning. Därefter blev det aningen mer grus i maskineriet, men fem poängs serieledning och en match mindre spelad är man nog väldigt nöjda med. Mimmi Larsson, som hade det lite tufft med målproduktionen i Damallsvenskan, har hittat målet igen.

Nu lämnar dock tre av lagets nyckelspelare (Julia Karlenäs och Emmie Johansson till college i USA och finskan Kaisa Ranki som har fått jobb i Finland) klubben. Klubben letar efter förstärkning att för att kunna behålla sin serieledning och jagar bl.a. Falköpings anfallstalang Madelen Janogy.

Den andra uppflyttningsplatsen hålls i dagsläget av Kvarnsvedens IK. Laget inledde serien starkt med sju segrar på de första nio matcherna, men har sedan en del blandade resultat.

De tuffaste konkurrenterna i uppflyttningsstriden, Hammarby och Sunnanå SK, har inte haft någon lysande vårsäsong men är fortsatt i allra högsta grad med i kampen. Sunnanå har bl.a. tappat fyra poäng (2 x 0-0) i mötena med nästjumbon Brommapojkarna. Hammarby gör stundtals väldigt mycket mål men släpper också in betydligt fler än toppkonkurrenterna.

Där bakom hotar också seriens målgladaste lag, Djurgården, som efter en något trevande inledning tagit gott om poäng under slutet av våren. Madeleine Stegius, Mia Jalkerud och Alexandra Höglund finns alla med i skytteligatoppen. Ett lag med så många heta målskyttar ska förstås inte räknas bort i kampen om att nå Damallsvenskan.

Därefter följer ett gäng med fem mittenlag inom två poäng där Hovås Billdal än så länge gör en klart bättre säsong än förra året medans IK Sirius som väntat inte är det topplag man var i fjol.

Nykomlingen Bollstanäs SK är en positiv överraskning så här långt. Efter en ganska tuff inledning har man växt in i serien och man avslutade våren med fyra raka segrar. F19-landslagets Julia Ekholm och Julia Zigiotti Olme och mer rutinerade duon Malin Engdahl och Ida Hedstad är de viktiga kuggarna i laget som inte ser ut att behöva oroa sig för nedflyttning. Laget släpper in flest mål i serien men gör också mycket mål framåt.

QBIK har under större delen av våren haft sin viktiga lagkapten Mia Skoglund skadad. Inte heller amerikanskan Jocelyn Charette har varit 100%-ig och utan dem har lagets offensiv varit blek. Man är obesegrade hemma och har den klart stabilaste defensiven av lagen på nedre halvan och hänger därför ändå med hyfsat i tabellen.

Limhamn Bunkeflo har inte haft mycket att hämta mot topplagen men har besegrat samtliga lag man har bakom sig i tabellen och ska nog inte bli indraget i nedflyttningsstriden.

Älta IF är en klar besvikelse hittills och med fyra förluster på de fem senaste matcherna är man nu indraget i nedflyttningsstriden. Både Elaine och Lollo Fors har slutat med fotbollen efter bara några matcher under våren och det kan bli en tuff höst för laget där Elin Ekblom Bak och isländskan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir måste fortsätta leverera och får hjälp av mycket talangfulla mittfältaren Johanna Rytting Kaneryd som ansluter från Tyresö. Är tillsammans med Halmia seriens sämsta bortalag med endast en poäng.

Umeå Södra har det som väntat tufft i år efter efter en del ekonomiska bekymmer. Även om man skrällsegrade mot Sirius på bortaplan under våren så är det nog främst tack vare starkt hermmaspel som man eventuellt kan fixa nytt kontrakt.

För nykomlingarna Brommapojkarna och IS Halmia ser det mycket tufft ut och lagen måste förstärka sina trupper under sommaren om man ska ha någon chans att fixa nytt kontrakt.

Skytteligan
11 mål Madeleine Stegius (Djurgården)
10 Mia Jalkerud (Djurgården), Mimmi Larsson (Mallbacken)
9 Alexandra Höglund (Djurgården)
8 Emma Jansson (Hammarby), Michaela Johnsson (Limhamn Bunkeflo)
7 Julia Zigiotti Olme (Bollstanäs), Mia Persson (Limhamn Bunkeflo)
6 Frida Broström (Mallbacken), Malin Fors (Hovås Billdal)