Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Startelvan mot Tyskland

sverige_tyskland_algarve_2015Här kommer några korta funderingar kring startelvan mot Tyskland. Det är en relativt defensiv startelva, vilket förstås är klokt när det är Tyskland vi ska möta.

Backlinjen tycker jag är mycket intressant. På planen finns i mina ögon de två bästa mittbackarna, Nilla Fischer och Linda Sembrant och det är nu det ska testas om de kan komplettera varandra mot vasst motstånd trots lite brist på snabbhet hos båda. Det är kanske rent av redan i den här matchen som Sembrant spelar sig in eller ut ur en VM-elva.

Smart då att ha två snabba ytterbackar i Elin Rubensson och Jessica Samuelsson. Här hoppas jag att Samuelsson, som har styrkan i defensiven, får en defensiv roll medan man låter Rubensson, den enda riktigt duktiga kantspelaren på planen, få mycket frihet att anfalla.

Framför Caroline Seger väljer man som väntat åter att placera Hanna Folkesson så nu är det lite upp till bevis också för henne mot vasst motstånd. Therese Sjögran som vanligt på vänsterkanten. Lisa Dahlkvist är placerad ute på andra kanten och det kan ju diskuteras vad det är man vill att hon ska uträtta därifrån, men så mycket ”vanligt” kantspel har jag svårt att se att det kan bli.

Nu har man egentligen fyra mittfältare som alla trivs bäst centralt. Just bristen på kantspelare i svensk fotboll har ju gjort att jag flera gånger förespråkat en diamant-uppställning på mitten och så blir det ju kanske nästan med dessa spelare på planen (om man tänker sig att Sjögran och Dahlkvist söker sig in mot mitten och jobbar både offensivt och defensivt). Om man nu vill ha något kantspel från mittfältet borde man dock valt någon annan än Dahlkvist. Jag kan också tycka att det är oklokt ur belastningssynpunkt att låta samtliga spelare som är alternativ på det centrala mittfältet, starta matchen.

Sofia Jakobsson får som väntat flytta upp till anfallet med Kosovare Asllani när Lotta Schelin får vila huvud/nacke. Intressant att se hur mycket vi lyckas skapa framåt utan Lotta Schelin och med en relativt defensiv mittfältsuppställning med väldigt lite snabbhet.