Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Summering Damallsvenskan 2014

damallsvenskan_tipsDags att summera ännu en säsong av Damallsvenskan och här kommer mina intryck av lagen 2014. Det har varit en relativt skrällfri säsång och serien gick ungefär som jag förväntade inför säsongen. Om man stryker Tyresö från tipset så var det bara KIF Örebro som hamnade mer än en placering fel.

1. FC Rosengård  (54p)
18 segrar på 20 matcher talar sitt tydliga språk, Rosengård var överlägsna i år. På hemmaplan har man stundtals spelat imponerande fin fotboll så som nästan inget annat lag i världen kan spela. Snabbt, rörligt, tekniskt, vackert. Även när spelet inte har stämt har man dock nästan alltid fått med sig de tre poängen tack vare matchvinnare och världsstjärnor som Marta, Ramona Bachmann och överlägsna skyttedrottningen Anja Mittag. Katrin Schmidt och Sarah Björk Gunnarsdóttir sliter som alltid hårt på mittfältet där även Therese Sjögran fortsatt allt som oftast visar hög klass. Det är väl egentligen bara i försvaret det i en del matcher sett lite rörigt ut men där har dock Lina Nilsson, Ali Riley och Anita Asante också haft bra säsonger.

2. KIF Örebro  (42p)
Årets positiva överraskning låg jämsides med FC Rosengård efter halva säsongen men tappade lite på slutet. Lyckades ändå fixa andraplatsen när konkurrenterna spelade bort sig i slutskedet. Har klarat sig undan allt för många skador även om viktiga Sarah Michael har dragits med skadebekymmer större delen av säsongen. Organisationen och försvarsspelet över hela planen har varit mycket bra och bäddade för en plats i Champions League 2015/16. Hela laget har gjort en stark säsong inte minst då Stephanie Labbé som varit helt lysande i målet precis som Marina Pettersson Engström i försvaret. Alltid hårt slitande Irena Martincová har gjort ett stort jobb både defensivt och offensivt på det centrala mittfältet och på kanterna har Lucie Martincová och nyförvärvet Ogonna Chukwudi har varit jobbiga att möta för motståndarförsvaren.

3. Kopparbergs/Göteborg FC  (39p)
Göteborgs nysatsning höll på att räcka till Champions League direkt. Göteborg har ofta tappat onödiga poäng mot sämre lag men i år var det främst mot övriga tre topplag man förlorade andraplatsen då det bara var bortamatchen mot Örebro man lyckades vinna. I det egna spelet finns fortsatt en hel del att utveckla och det tar förstås lite tid med så många nya spelare i truppen. Bland spelarna så har Manon Melis levererat mål och assist precis som en pånyttfödd Sara Lindén. Lieke Martens har blixtrat till då och då och Maren Mjelde blev en bra injektion på mittfältet under hösten I backlinjen tycker jag att Marlene Sjöberg och Sabrina Viguier med några få undantag visat mycket hög klass. I övrigt har det blandats och getts bland spelarna.

4. Linköpings FC  (38p)
När Linköping på ett så bra sätt tog sig igenom våren trots stora skadebekymmer trodde jag nog att man skulle fixa andraplatsen under hösten. Måltorkan i slutet av säsongen fällde dock laget som nu får rikta in sig på Champions League i stället. Det finns dock mycket positivt att ta med sig från säsongen då laget stundtals spelat mycket fin fotboll. Fridolina Rolfö har fått ett rejält genombrott som anfallare med landslagsplats som följd. Pernille Harder och Charlotte Rohlin har kommit tillbaka starkt efter sina skador medans Jessica Samuelsson tyvärr fortsatt dras med sina skadeproblem. Kristine Minde har också gjort en bra säsong (på en rad olika positioner) precis som pålitliga Maja Krantz och sommarens vassa nyförvärv Claudia Neto. Högst lägstanivå tycker jag kanske ändå att Mariann Gajhede har hållit.

5. Kristianstads DFF  (31p)
Femteplatsen är en mycket bra prestation av Kristianstad som haft stora ekonomiska bekymmer. Laget har gått igenom en total förvandling till denna säsong från att spela en väldigt offensiv och pressinriktad fotboll till att bli nästan helt försvarsinriktade. Det gjorde att man släppte in mindre än hälften så många mål som förra säsongen men man har också bara lyckats göra drygt hälften så många mål framåt. Personligen tycker jag det var lite tråkigt för jag var väldigt förtjust i Kristianstads offensiva spelstil men man måste förstås göra det bästa av sina resurser. Bland spelarna har Hedvig Lindahl haft en mycket bra säsong och känns tryggare än någonsin. Alice Nilsson har imponerat stort som mittback där hon fick ersätta skadeförföljda och sedan gravida Sif Atladóttir. Även Mia Carlsson har varit riktigt bra. Marija Banušić har blixtrat till ibland och blev lagets bästa målskytt med blott fyra mål i lagets stundtals mycket bleka offensiv där ändå Susanne Moberg och Johanna Rasmussen också haft sina ljusa stunder.

6. Umeå IK  (27p)
Umeå IK lyckades inte riktigt bygga vidare på den fina fjolårssäsongen utan föll tillbaka något. Har tagit sina poäng mot lagen man har bakom sig och inte en enda poäng mot de fyra topplagen. Jenny Hjohlman gör en bra säsong i offensiv och kommer trea i skytteligan med sina 12 mål. I övrigt tycker jag kanske inte det är någon av de mer rutinerade som riktigt imponerat i laget även om ingen heller har gjort någon svag säsong. Stabilt men det lilla extra har saknats. Lina Hurtig har inte riktigt lyckats ta ytterligare ett kliv i år men har också haft en del skadebekymmer och har ändå bara tre svenskor framför sig i skytteligan.

7. Eskilstuna United  (26p)
Stark första säsong i Damallsvenskan av laget även om man föll tillbaka en del i tabellen under hösten. Framför allt imponerade man inför sin stora hemmapublik och det var först i säsongens två sista hemmamatcher man förlorade på hemmaplan. På bortaplan har man varit klart sämre och endast lyckats besegra Jitex. Defensivt har man oftast spelat helt ok men i offensiven finns en hel del att utveckla för där har ofta alldeles för mycket hängt på starka Gaëlle Enganamouit.

8. Vittsjö GIK  (23p)
Vittsjö har varit lite i mediaskugga i år och är ett lag som jag bara lyckats se en enda gång under säsongen så jag kan inte riktigt bedöma säsongen i helhet. Laget inledde svagt och föll stort i flera matcher men klättrade under hösten till en stabil plats i mittenskiktet. Jane Ross har haft en ny bra säsong och gjorde nästan hälften av lagets mål men man behöver få igång fler målskyttar till nästa säsong.

9. Piteå IF  (21p)
Piteå inledde säsongen starkt med fem raka matcher utan förlust men sedan gick det bara utför. Defensivt stabila hela säsongen men i offensiven har man inte heller i år haft någon pålitlig målskytt. Hilda Carlén har gjort en stark debutsäsong i Damallsvenskan och sex hållna nollor är bra för ett lag som hamnar trea från slutet. Faith Ikidi är som vanligt nyckeln i försvaret. 17-åriga Lotta Ökvist har också imponerat både i backlinjen och sedan även på mittfältet där man haft stora skadebekymmer under hösten.

10. AIK  (14p)
AIK gjorde ingen stor satsning utan satsade främst på svensk talang och fixade nytt kontrakt tack vare Tyresös konkurs. Laget försöker spela sin kortpassningsinriktade fotboll och det är bra att så många svenska spelare får träning i det. Det unga laget har dock vägt lite lätt och man kommer ingenstans i offensiven mot de bästa lagen. Elin Bragnum och Madelene Tegström samt 17-åringarna Natalie Björn och Filippa Angeldahl har gett starkast intryck på mig denna säsong.

11. Jitex BK Mölndal  (0p)
Att Jitex skulle hamna sista var ganska väntat men det är förstås väldigt tråkigt att ett lag ska behöva gå poänglöst henom en hel säsong. Jennifer Falk har även i år imponerat i målet och Emily Zurrer har stundtals varit en riktig klippa i försvaret men offensivt har man helt saknat rutin och spets i år.

Skytteligan
21 – Anja Mittag (FC Rosengård)
14 – Manon Melis (K/Göteborg FC)
12 – Jenny Hjohlman (Umeå IK)
11 – Ramona Bachmann (FC Rosengård)
10 – Jane Ross (Vittsjö GIK)
9 – Sara Lindén (K/Göteborg FC), Pernille Harder (Linköpings FC)
8 – Fridolina Rolfö (Linköpings FC), Emmi Alanen (Umeå IK), Sarah Michael (KIF Örebro), Sanna Talonen (KIF Örebro)
7 – Lieke Martens (K/Göteborg FC)
6 – Annica Sjölund  (K/Göteborg FC), Lina Hurtig (Umeå IK), Therese Sjögran (FC Rosengård)
5 – Marta (FC Rosengård), Kristine Minde (Linköpings FC), Gaëlle Enganamouit (Eskilstuna United)

Publiksnittet ökade från 741 förra säsongen till 836 i år. Solklar vinnare i publikligan blev Eskilstuna United (1940) följt av Linköpings FC (1214), Piteå IF (1130), FC Rosengård (1049), KIF Örebro (891), Umeå IK (812), Kopparbergs/Göteborg FC (574), Vittsjö GIK (541), Kristianstads DFF (408), Jitex BK (366) och AIK (273)

damallsvenskan2014