Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Summering Elitettan 2014

Idag avslutades Elitettan med följande resultat:
Brommapojkarna – QBIK 1-0, Djurgården – Halmia 5-1, Hovås Billdal – Hammarby 1-0, Mallbacken – Bollstanäs 2-1, Limhamn Bunkeflo – Kvarnsveden 4-1, Älta – Umeå Södra 4-0, Sunnanå – Sirius  0-1.

Mallbacken säkrade därmed seriesegern och i övrigt var det bara en del placeringar av mindre betydelse i mitten av tabellen som fastställdes. Mallbacken och Hammarby som spelar i Damallsvenskan nästa säsong var även etta och två i publikligan med snitt på 519 respektive 412.

elitettantipsÅrets Elitettan har varit intressant att följa med många jämna och ovissa matcher. Bottengängen har dock haft det lite tuffare i år och det är helt klart inte lätt att komma som nykomling från någon av de sex division 1-serierna till Elitettan. Tabellen följde till slut vårens tips ganska bra med några små undantag där främst Hovås Billdal och Bollstanäs överraskade mig positivt medans Älta överraskade negativt.

1. Mallbackens IF Sunne  (59p)
Det blir comeback direkt till Damallsvenskan för Mallbacken och det hela grundlades under våren då man radade upp segrar och drog i väg till en solklar ledning. Under hösten har det varit lite mer svajigt efter en del spelarförändringar under sommaren då exempelvis mittfältarna Julia Karlenäs och Emmie Johansson lämnade. Lyckligtvis för laget så var även övriga topplag mycket ojämna under säsongen och man kunde därför ändå säkra seriesegern. Mimmi Larsson slutar trea i skytteligan med sina 20 mål. Nu väntar en tuff vinter för att få ihop ett slagkraftigt lag för Damallsvenskan och det kommer att krävas spetsvärvningar från andra lag i serien och troligtvis en del utländsk kraft för att räcka till där.

2. Hammarby IF  (54p)
Inför säsongen trodde jag att Hammarbys breda och starka trupp skulle räcka till serieseger. Nu tappade man ett par spelare under våren och det räckte inte hela vägen men väl till uppflyttning. Någon riktigt stor målskytt har man inte haft men tillräckligt många har gjort tillräckligt många mål. Det blir intressant att se hur man väljer att satsa nästa år men helt klart så behöver man stärka upp i alla lagdelar. Försvaret känns i dagsläget starkast med stöttepelare som Anna Lindblom och Petronella Ekroth.


3. Sunnanå SK  (47p)
För andra året i rad tycker jag att Sunnanå är en liten besvikelse även om man fixar en tredjeplats. Jag tycker att det finns så pass mycket spetskompetens i laget med exempelvis Carina Holmberg, Helen Okaonu och Susanne Nilsson att man ska kunna ta fler poäng. Truppen var dock alldeles för tunn och bottennappen för många för att man skulle lyckas ta steget upp direkt. Defensiven som svek laget i Damallsvenskan har varit lagets styrka i år där det i stället brustit i offensiven. Mittfältaren Carina Holmberg blev bästa målskytt med sina sju mål. Kanske kan en Madelaine Edlund tillbaka i god form frälsa laget nästa säsong?

4. Djurgårdens IF  (46p)
Seriens klart målgladaste lag som länge utmanade om uppflyttning. Förra årets skyttedrottning Alexandra Höglund hade inte en lika offensiv roll i år men blir ändå delad sexa i skytteligan med sina 13 mål. Skytteligan vanns klart av Mia Jalkerud på 26 mål, fem fler än Madeleine Stegius på 21. Fördubblademålskörd från förra säsongen och färre insläppta mål bäddade för en fin fjärdeplats. Ska man utmana om uppflyttning nästa säsong måste dock defensiven stärkas ytterligare och laget bli jämnare.

5. Kvarnsvedens IK  (46p)
Inledde säsonmgen starkt och var med helt uppe i toppen men tappade greppet lite under sommaren. Precis som Sunnanå saknade man en riktigt het målskytt och mittfältsesset Petra Larsson och snabba Darcel Mallon blev främsta målskyttar med sju mål vardera.

6. Hovås Billdal IF (43p)
Mycket bra säsong av Hovås Billdal som spelat klart bättre försvarsspel i år. Bara Sunnanå släppte in färre mål och en del i den förklaringen är säkerligen duktiga Jenny Olsson som ju numera vaktar lagets mål. Den rutinerade mittfältstrion Linda Nöjd, Taina Hartikainen och spelande tränaren Jessica Julin har förstås också varit viktiga i framgången. Man gör dock klart färre mål än övriga på övre halvan och kan man hitta en riktigt het målskytt så kan man bli farliga nästa säsong.

7. IK Sirius  (43p)
IK Sirius tappade som väntat sin position som topplag efter att ha tappat flera viktiga spelare efter förra säsongen. Nu blev man istället ett stabil mittenlag utan några stora dippar men inte heller med så många toppar. Defensiven har varit lagets styrka men Caroline Lundberg har varit het och öst in mål i slutet på säsongen (femma i skytteligan på 15 mål).

8. IF Limhamn Bunkeflo (42p)
Inte helt oväntat så tog Limhamn Bunkeflo ett några kliv uppåt i tabellen från fjolårets elfteplats. Det unga laget har fått växa till sig lite och fördubblade nästan målskörden från förra säsongen. Kan kanske ta ytterligare något kliv till nästa säsong. Michaela Johnson har öst in mål (skytteligafyra med 16 mål)och Emma Stålhammar gjorde en välkommen comeback. Det finns fortsatt många unga lovande i LB07 inte minst då 15-åriga mittfältaren Nellie Lilja som startade hela 19 matcher i år som blir mycket intressant att följa de kommande åren.

9. QBIK  (30p)
QBIK lyckades inte riktigt bygga vidare på förra höstens framgångsrika spel och var aldrig när att haka på lagen på den övre halvan. I skadade lagkaptenen Mia Skoglunds frånvaro saknade man en stor målskytt då amerikanskan Jocelyn Charette inte gjorde samma målsuccé som förra hösten. Endast två lag gjorde färre mål i årets serie men lyckligtvis för QBIKs del så var det också bara tre lag som släppte in färre mål.

11. Älta IF  (28p)
Elaine och Lollo Fors avslutade sina karriärer efter bara några få vårmatcher och därmed tappade klubben två av sina tre stjärnor (Elin Ekblom Bak den tredje) som jag trodde skulle hjälpa laget till en fin placering på övre halvan. Nu fick laget istället harva i botten av tabellen och var indraget i nedflyttningskampen långt in på hösten. Stark säsong av isländska nyförvärvet Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir som blev lagets främsta målskytt och delad sexa i skytteligan på 13 mål.

10. Bollstanäs SK  (28p)
Enda nykomlingen som lyckades hänga kvar ich detta trots att man inte förstärkte laget nämnvärt inför säsongen. Framförallt så tog man många poäng i de viktiga matcherna mot bottenkonkurrenterna och det var där man grundlade det förnyade kontraktet. Bra säsonger av stöttepelare som Ida Hedstad (främsta målskytt med 11 mål) och Malin Engdahl samt F19-landslagets Julia Ekholm och Julia Zigiotti Olme.


12. Umeå Södra  (19p)
Laget som tog en fin sjätteplats förra året har haft stora ekonomiska problem och det var ju ett tag ovisst om laget äns skulle ställa upp i årets serie. Man tappade en hel del viktiga spelare och räckte helt inte till efter det.

13. IF Brommapojkarna  (16p)
Truppen kändes nästan svagare än den som vann division 1 förra året och då är det förstås svårt att ta tillräckligt med poäng.

14. IS Halmia  (11p)
Hade nog behövt lite mer rutin i den talangfulla truppen där bl.a. Amanda Johnsson Haahr har haft en fin säsong. Tappade under våren sin storskytt Jessica Jingblad och det gjorde det förstås inte lättare att hänga kvar.

Hela skytteligan hos svenskfotboll

3var till Summering Elitettan 2014