Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Bosnien 3-0

Sverige besegrade Bosnien-Hercegovina med 3-0 men gör på det stora hela en ganska svag match. Men tre poäng är som vanligt det viktigaste i kvalsammanhang.

Sverige inledde annars ganska piggt och fick också tidigt utdelning när Lina Nilsson skar in i banan och sköt 1-0 med vänstern. Det ganska lösa skottet letade sig in i mål efter ett svagt målvaktsingripande. Även 2-0 kom efter svagt målvaktsingripande när Lotta Schelin skickade in en målvaktsretur i mål.

Lina Nilsson tog initiativ och löpningar och var tillsammans med Olivia Schough de piggaste i Sverige i första halvlek. Olivia Schough jobbade som vanligt hårt och hade flera fina löpningar men…problemet för hennes del finns fortfarande i de avgörande lägena. Båda två försvann i andra halvlek.

Lotta Schelin gjorde en ganska blek första halvlek men spelade upp sig i andra halvlek där jag tycker hon är bäst i svenska laget. Hon gjorde också ett riktigt snyggt klackmål på Therese Sjögrans inspel som betydde 3-0. Hon har nu gjort 71 mål och är bara ett bakom Hanna Ljungbergs målrekord.

Caroline Seger byttes ut i halvtid för att hon inte skulle dra på sig ytterligare ett gult kort och missa Skottlands-matchen men var inte speciellt het i första halvlek även om hon punktmarkerades. Kosovare Asllani hade jag väntat mig mer av idag men hon lyckades inte heller riktigt bra. Therese Sjögran slog en och annan riktigt bra passning men drog också på sig många onödiga frisparkar.

Jag har ju klagat på laguttagningarna gång på gång under senare tid ocgh idag kändes även bytena märkliga. Att låta Lisa Dahlkvist komma in på en kant istället för att exempelvis ge Marija Banusic chansen känns tråkigt. Dahlkvist är varken kantspelare eller i särskilt bra form.

Jag tycker också åter att det blev ganska tydligt att mittfältet är ett ganska stort bekymmer för Sverige. För ett mittfält med Hanna Folkesson och Malin Diaz centralt och Lisa Dahlkvist och Lina Nilsson på varsin kant håller inte som reservplan i ett VM om utbytta trion Seger, Asllani och Sjögran inte kan spela.

Bland övriga spelare så sattes mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant inte på några svåra prov men imponerade inte heller vid de offensiva fasta situationerna. De svenska hörnorna, som var många, var dock också genomgående dåligt slagna. Jag hoppas att man slopar de utåtskruvade hörnorna som jag inte är särskilt förtjust i.

Sara Thunebro hade ganska stora ytor men lyckades inte utnyttja det. Hanna Folkesson gjorde inte heller en av sina bästa landskamper. Hedvig Lindahl behövde knappt känna på bollen.

Jag tycker Bosnien gör en ganska bra match efter sina förutsättningar. Mittbacken Milena Nikolić var lite av matchens lirare och stoppade många svenskla anfall och dominerade vid de svenska hörnorna . Hon var förövrigt skyttedrottning i Champions League förra året och spelar till vardags som anfallare i serbiska Spartak Subotica.

Bosnien hotade dock egentligen inte någhon enda gång i offensiven men kämpade hårt  och jobbade bra i defensiven matchen igenom. Imponerade gjorde också den svensk-bosniska publiken som gav extra stämning till matchen.

Sverige måste höja sig mot Skottland annars kan skotskorna rent av ställa till bekymmer för Sverige. Framförallt krävs det att man kan få till ett klart bättre passningsspel och i högre tempo.

 


I EM-kval 1 för F19-landslaget vann idag Sverige med 3-0 (mål av Tove Almqvist, Stina Blackstenius och Natalie Björn) över Moldavien i Kristianstad. Matchen spelades samtidigt som Sveriges A-landslag mötte Bosnien. Bra planering?? Förvirrande för alla parter tydligen då motståndarna Moldavien i refereratet på svenskfotboll också kallas Bosnien-Hercegovina vid ett tillfälle. För F19-landslaget väntar Montenegro härnäst på måndag innan det blir en trolig gruppfinal mot Irland på torsdag. Gruppsegrarna + 10 av 11 grupptvåor går vidare. Det brukar dock vara säkrast att vinna gruppen för att få en hyfsad lottning i gruppkval 2.

4var till Sverige – Bosnien 3-0