Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Italien 2-3

Sverige förlorade sista gruppspelsmatchen mot Italien med 2-3 (Schelin, Blackstenius . Sabatino 2, Girelli). Svag insats av Sverige som ändå säkrar andraplatsen eftersom Tyskland besegrade Ryssland med 2-0. Kvartsfinal mot värdnationen Nederländerna väntar nu.

Ett värdigt slut för ett Italien som gjorde en fin insats trots stora skadeproblem. Man hotade ofta den nykomponerade och osäkra svenska backlinjen och gick till halvtidsvila med 2-1.

Sverige gör en riktigt svag första halvlek där nästan ingenting fungerade. Hur var det egentligen med inställningen och tändningen till matchen? Främst var ändå problemet i backlinjen och här straffades kanske ändå Sverige för att man inte gett fler spelare speltid tillsammans tidigare ens i träningsmatcher.

Sverige kan ju tacka den italienska coachen för att han inte startade med matchens lirare Barbara Bonansea mot Ryssland där Italiens kvartsfinalplats försvann. Med sin fina teknik härjade hon idag med Elin Rubensson på sin vänsterkant och nu har hon äntligen fått det lilla genombrott efterlyste inför turneringen. Hon förväntas för övrigt bli ett av Juventus nyförvärv när de nu gör en satsning.

Kul också för Daniela Sabatino att få göra två mål. Veteranen som oftast fått stå i skuggan av bl.a. Gabbiadini och Panico trots att hön öst in mål år efter år i den italienska ligan. Melania Gabbiadini avslutade idag för övrigt en lång och stark landslagskarriär.

Bäst i Sverige idag var Stina Blackstenius som också är den den enda som jag ger godkänt i första halvlek där hon bl.a. fixade straffen där Lotta Schelin kvitterade för Sverige.

Sverige lyfter spelet i andra halvlek inte minst tack vare ett mycket bra inhopp av Fridolina Rolfö. Samarbetet mellan Blackstenius och Rolfö var det stora glädjeämnet i andra halvlek och det gav bl.a. det andra kvitteringsmålet och en stolpträff. De båda bör starta på topp i kvartsfinalen. Italien fick ändå sista ordet när inhopparen Christiana Girelli satte segermålet.

Från övriga svenska spelarinsatser finns inte så mycket positivt att hämta. Hedvig Lindahl kändes lite mer tveksam i sitt spel än hon brukar numera.  Mittbacksparet Linda Sembrant och Magdalena Eriksson gör ingen bra match och var svaga vid ett mål vardera. Sembrant som tidigare sett så stabil ut inledde väldigt darrigt. Erikssons härnor var det åter lite för ojämn kvalitet på.

Ytterbackarna hade också klara problem. Svårt att begära att Elin Rubensson ska kunna ersätta Jessica Samuelsson och nog syns det att hon inte har spelat ytterback på ett tag nu. Jonna Andersson var inte uppmärksam bakom ryggen vid sista målet och det var väl kanske inte det här hennes självförtroende behövde. Ingen av dem var heller lyckosam i offensiven.

Ingen på mittfältet som direkt imponerade heller. Caroline Seger kunde inte dominera på centrala mittfältet så som man kanske vill se. Hanna Folkesson slet som vanligt men fick inte heller ut så mycket av sitt spel och stärkte  inte sina chanser att ersätta Lisa Dahlkvist som kom in i andra halvlek för Seger och såg klart piggare ut än i förra matchen.

Olivia Schough hade det ganska jobbigt igen och Kosovare Asllani fick inte heller ut mycket av sin halvlek. Lotta Schelin kom inte till några direkta farligheter men straffen var säker. .

Sveriges startelva: Lindahl – Rubensson, Sembrant, Eriksson, Andersson – Asllani (Rolfö), Folkesson, Seger (Dahlkvist), Schough (Spetsmark) – Schelin, Blackstenius

6var till Sverige – Italien 2-3