Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Skottland 6-0

Sverige bjöds inte på något större motstånd av ett svagt och lite b-betonat Skottland. Segern med 6-0 var inte i överkant men jag tycker att Sverige gör en bra match och hjälper till att få Skottland att se extra dåliga ut. Mindre bra då att det svenska försvarsspelet nästan inte sattes på prov alls i detta OS-genrep.

Målen: 40’ Lisa Dahlkvist , 45’ Magdalena Ericsson, 45+1’ Sofia Jakobsson, 68’ Lotta Schelin, 78’ Pauline Hammarlund, 83’ Pauline Hammarlund

Här kommer lite tankar om hur spelarna ser ut just nu.

Hedvig Lindahl hade väldigt lite att göra och kan knappt bedömas, men hon gjorde några alerta utrusningar. Mer alert kändes också Nilla Fischer som jag inte tycker har varit riktigt på tårna i försvarsspelet det senaste året. Det var hon nu även om hon och Linda Semrant inte sattes på så stora prov i mittförsvaret.

Jessica Samuelsson gör en felfri insats i defensiven på sin högerbacksposition. Härligt löpvillig och många offensiva iniativ, dock med lite varieranbde kvalitet på inlägg och inspel. Fick lårkänning som förhoppningsvis inte hämmar henne framöver. Jag tycker hon bör vara förstavalet som högerback även om även Lina Nilsson gör ett stabilt inhopp och visar vassare teknik i offensiven.

Jag tycker ingen av vänsterbackarna riktigt tog chansen. Magdalena Ericsson slarvade lite mycket med sina inlägg men är fortsatt den spelare jag vill se på positionen och hon blev ju målskytt. Jonna Andersson fick göra landslagsdebut och gjorde inte bort sig men utmärkte sig inte heller.

Caroline Seger och Lisa Dahlkvist känns väldigt stabila för tillfället och har en hög högstanivå. Seger väldigt trygg med bollen och skicklig på att hålla i den i offensiven. Dahlvkist känns väldigt trygg att ha strax framför backlinjen och hon visade upp sitt fina långpassningsspel vid flera tillfällen.

För mig är de båda truppens viktigaste spelare, främst för att det saknas alternativ av samma kaliber. Vem som ska ta den tredje mittfältspositionen är ganska öppet och kanske även kommer att variera.

Emilia Appelqvist saknar den sista växeln i sitt spel som Seger  och Dahlkvist har men gör ändå en ganska bra match. Säkert passningsspel och visade också fint spelsinne vid Jakobssons mål. Josefin Johansson står för en liknande instas i andra halvlek och de känns som jämnbördiga alternativ.

Offensivt finns det många jämnstarka alternativ. Generellt så tycker jag spelarna visade bra energi och löpvilja och det glädjer mig speciellt mycket för då spelar Sverige som bäst. Sofia Jakobsson sprang som vanligt mycket och var inblandad i flera mål, ändå känns det som att hon fortsatt kan få lite mer kvalitet i sina avgörande passningar.

Jag tycker att Lotta Schelin gör en bra match. Mycket mer rörlig och delaktig i spelet än man sett i de senaste landskamperna och hittade också mycket oftare rätt med sina passningar och skarvningar.

Olivia Schough var kanske inte riktigt lika het som i de senaste landskamperna men spelar som vanligt med energi. Pia Sundhage har ju den senaste tiden flaggat för att Schough kan få spela på mittfältet och det testades med ganska hyfsat resultat i andra halvlek.

Med Schough på mittfältet öppnas också möjligheten att spela glödheta Pauline Hammarlund från start. Hon hann göra två mål på sitt ganska korta inhopp och visar fortsatt fint målsinne.

Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius visade att även de är bra alternativ. Båda utnyttjade sin fysik och Sverige har klart fler heta offensiva alternativ än de blivande OS-kvalmotståndarna. De tre startspelarna kändes dock, ganska naturligt, mer samspelta och det mesta talar väl för att det blir den trion man fortsätter att utgå ifrån.

Spännande OS-kval i Holland väntar i början av mars!