Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Toppmatcher i Sydeuropa

Det har spelats flera viktiga matcher i ligorna i södra Europa i helgen. I Spanien seglar Barcelona mot en ny ligatitel efter att igår ha besegrat tvåan Valencia med 1-0 på bortaplan. Barcelona dominerade matchen ganska rejät under stora delar och spelade stundtals vacker anfallsfotboll. Man lyckades ändå inte få ut så många chanser av sitt övertag och fina spel men segern kändes trots det relativt säker. Laget har en oerhört stabil defensiv och har fina 33-2 i målskillnad.

Eftersom Atlético Madrid idag besegrade Athletic med 2-1 i helgens andra toppmatch utökade Barcelona sin serieledning ytterligare. Där bakom är det desto jämnare men det ska mycket till för att något lag ska komma ikapp Barca nu. Tabelltoppen: Barcelona (28p), Atlético Madrid (23p), Valencia (22p), Athletic (21p), Levante (21p). Levante och Barcelona har en match mindre spelad och i den möts de. Vinst i den och mot Atlético nästa helg och Barcelona kan nästan börja fira guldet.

I Frankrike tog idag Montpellier emot Lyon i ett topp- och svenskmöte. Som vanligt när lagen möts blir det underhållande matcher, då Montpellier är ett lag som sällan backar hem och lägger sig på försvar. Laget stod upp bra i första halvlek men lämnade en hel del ytor för Lyons anfallare och efter två stolpträffar nickade Wendie Renard in 0-1 på hörna. I andra halvlek hade Lyon full kontroll och drog ifrån till 0-4 efter ett mål av Camille Abily och två av Megan Rapinoe. Lotta Schelin stod för en stabil insats utan att glänsa men spelade snyggt fram till Abilys mål.

Josefine Öqvist var klart hetast i Montpellier-offensiven och skapade med sin snabbhet en hel del bra lägen. Varken Öqvist eller någon annan i laget var dock tillräckligt het eller skicklig i offensivt straffområde. Först på övertid kom reducering till 1-4 när inbytta Viviane Asseyi satte den straff som hon själv ordnat när hon blev fälld av Amel Majri (som blev utvisad). Montpellier har under hösten nu förlorat samtliga tre hemmamatcher mot övriga tre topplag och får mycket svårt att nå Champions League.

Kosovare Asllani gjorde ett av målen när PSG körde över Rodez med 7-0. Marie-Laure Delie gjorde tre av målen och tog över ledningen i skytteligan med otalt 12 mål. Schelin och Öqvist är trea och fyra med 9 respektive 8 mål. Efter tio omgångar toppar Lyon (40p) tabellen med full pott, se poäng före Juvisy (34p, riskerar bli straffat på 4p) och sju poäng före PSG (33p, en match mindre spelad). Montpellier (31p) bör vinna återstående toppmöten för att ha chans på Champions League.

I Italien tog svensklaget Verona emot serieledande Torres. Med bara kvarten spelad fick Torres sin målvakt Gaëlle Thalmann utvisad och Melania Gabbiadini satte 1-0 på den efterföljande straffen. I andra halvlek blev även Torres vänsterback Linda Tucceri Cimini utvisad men laget lyckades med två spelare färre planen ändå få till en kvittering till 1-1 genom Pamela Conti i slutet av matchen. Efter tio omgångar är Torres (25p) trea, två poäng efter Tavagnacco (27p) och Brescia (27p), men har spelat en match färre än de två i topp. Verona (20p) är redan sju poäng bakom och har inte en trupp som riktigt räcker till för att nå Champions League nästa år heller.