Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Truppen mot Kanada x 2

Uppdatering 15/11 – Anfallare ut och mittback in när Amanda Ilestedt ersätter Kosovare Asllani som bröt käkbenet och fick en hjärnskakning i matchen mot Lyon i veckan. Jag hade ju gärna sett att Sara Lindén fick chansen istället som till spelstilen mest liknar Asllani med teknik och precision i det offensiva spelet. Att hon sedan, till skillnad från en del andra anfallare i truppen, även gör en hel del mål gör ju inte saken sämre men landslagståget tycks ha gått för hennes del.

Senare under dagen fick även Elin Rubensson kasta in handduken som fortfarande inte återhämtat sig helt från sin hjärnskakning. Ytterligare en mittback ersätter, denna gång Mia Carlsson. Marina Pettersson Engström har tydligen halkat ner rejält på Pia Sundhages mittbackslista, men Mia Carlsson har också en mycket bra säsong bakom sig.

Sex mittbackar i truppen nu alltså och bara tre ytterbackar så Emma Berglund kanske får fortsätta som vänsterback. Precis som för Lindén så tycks landslagståget ha gått för Marlene Sjöberg. Som jag tidigare sagt hade gärna även sett just Pettersson Engström testas som högerback för med den form hon visat tycker jag hon är värd att få en större chans i landslaget. Carlsson är ju en helt annan spelartyp som jag förutom mittback också ser som ett intressant alternativ som stark bollvinnare på defensivt mittfält.


6/11 – Sverige ska möta Kanada i Los Angeles den 24:e och 26:e november. Med två matcher på tre dagar blir det förstås ett alldeles utmärkt tillfälle att ge många av de nya och oerfarna mycket speltid. Jag hoppas att man väljer att ge så många som möjligt åtminstone en hel halvlek. Dessvärre kommer matcherna spelas utan publik.

Truppen innehåller inga stora skrällar och det är i stort sätt samma spelare som figurerat i de flesta trupperna under året. En riktigt positiv överraskning finns det dock och det är Lina Hurtig som nämligen är uttagen och kanske äntligen kan få göra landslagsdebut. Med är åter också jämngamla Marija Banusic som heller ännu inte fått debutera i landslaget men säkerligen får göra det nu. Det är verkligen på tiden att de på allvar spelas in i truppen. En som också bör få mycket speltid är förstås Fridolina Rolfö som om utvecklingen fortsätter mycket väl kan få en nyckelroll i VM.

I truppen finns ytterligare två spelare utan landskamper, målvakterna Hilda Carlén och Malin Reuterwall. Det kan vara de två som till slut slåss om att bli tredjemålvakt i VM och förhoppningsvis får båda debutera och visa vad de går för. Negativa överraskningen i truppen är att Marina Pettersson Engström har blivit ratad från föregående trupp och hon verkar inte få chansen att slåss om någon VM-plats sin toppsäsong till trots.

Det känns för övrigt som att det är väldigt få spelare utöver de uttagna som som har chansen att nå VM. Hedvig Lindahl är förstås en som ska dit. De eventuellt comebackande tvillingarna Marie och Kristin Hammarström har också mycket goda chanser att nå VM om de väljer att satsa igen. Just på innermittfältet och målvaktssidan är inte konkurrensen mördande och de skulle behövas. Jessica Samuelsson är förstås också med och slåss om en plats om hon blir kvitt sina skadebekymmer. I övrigt får jag känslan att Pia Sundhage har bestämt sig för att VM-truppen finns bland nedanstående namn.

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Malin Reuterwall, Umeå IK
Carola Söberg, Avaldsnes IL

Försvarare
Emma Berglund, Umeå IK
Mia Carlsson, Kristianstads DFF
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Lina Nilsson, FC Rosengård
Charlotte Rohlin, Linköpings FC 
Elin Rubensson, FC Rosengård
Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC
Sara Thunebro, Eskilstuna United

Mittfältare & forwards
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain
Lisa Dahlkvist, Avaldsnes IL
Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United
Hanna Folkesson, Umeå IK
Sofia Jakobsson, Montpellier Hérault SC
Caroline Seger, Paris Saint-Germain
Marija Banusic, Kristianstads DFF
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Lina Hurtig, Umeå IK
Emma Lundh, AIK
Fridolina Rolfö, Linköpings FC
Olivia Schough, FC Rossiyanka
Therese Sjögran, FC Rosengård
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais

5var till Truppen mot Kanada x 2