Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Truppförändringar att vänta

Sidan kommer att uppdateras under Silly Season-fliken

AIK
Laget har en bra stomme med skickliga unga svenska spelare men behöver nog hitta ett par toppnamn också. Det känns inte helt otroligt att någon eller några av Tyresö-lånen (ex. Lisa Klinga, Annica Svensson, Emilia Appelqvist) återvänder till AIK istället för Tyresö.

Eskilstuna United
United var smarta nog att förlänga kontrakten med sina nyckelspelare redan innan uppflyttningen var kvar. Succé-mittbacksparet Vaila Barsley och Louise Quinn och toppskytten Felicia Karlsson är de viktigaste förlängningarna. Man visar också intresse för Yoreli Rincón som inte blir kvar i Malmö. Det vore förstås en mycket bra värvning för klubben som kommer behöva någon som vågar hålla i bollen och som kan leverera precisa passningar. Klubben kommer självklart behöva förstärka med ytterligare ett antal spelare om man ska hänga kvar.

Jitex BK
Jobbar efter sina resurser och några spektakulära nyförvärv är nog inte att vänta till nästa år. Har redan tappat Fridolina Rolfö. Har ju många bra spelare men många som är relativt anonyma och det kan ju göra dem lite lättare att kunna behålla.

KIF Örebro
Har redan värvat Ogonna Chukwudi men tar förhoppningsvis inte in ytterligare allt för många utlänningar i truppen då jag tycker man har några av Sveriges mest intressanta talanger i spelare som Michelle De Jongh, Ellen Karlsson, Adelisa Grabus och Linda Hallin. Att behålla Sarah Michael måste vara av högsta prioritet efter hennes succésäsong men hennes tidigare klubb Piteå IF visar intresse för henne. Även systrarna Martinková har ju varit riktigt viktiga för klubben. Kanske lyckas man locka hem ett svenskt tvillingpar från Göteborg också? Men ekonomin tillåter ju inte hur mycket som helst.

Kopparbergs/Göteborg FC
Kanske den klubb som står inför de största truppförändringarna. Stefan Rehn är klar som ny tränare. Yael Averbuch har inte haft någon supersäsong och lockades redan förra året av att spela i NWSL och det tror jag hon kommer göra nästa år. Även mittfältskollegan Anita Asante funderar över framtiden och det gör även tvillingarna Hammarström. Har svårt att se att Cathrine Dyngvold blir kvar med tanke på hur lite speltid hon har fått men med ny tränare vet man ju aldrig. Det återstår ju lite också se hur hårt klubben kommer satsa nästa säsong då man ju tydligt uttalat att man vill kunna slåss i den absoluta toppen. Fortsättning följer…

Kristianstads DFF
En klar besvikelse i år och laget hade svårt att få till en lagkonstellation som fungerade. Det har experimenterats rejält i backlinjen och på mittfältet och där har man en del att fundera över. Får förhoppningsvis behålla Marija Banusic som säkert kommer ta ytterligare ett kliv nästa år men flera klubbar ska vara på jakt efter hennes signatur.

LdB FC Malmö
Malmö var ganska tidigt ute med att förlänga kontrakten med nyckelspelare som Anja Mittag, Ramona Bachmann, Sara Björk Gunnarsdóttir, Katrin Schmidt och Ali Riley. Flera av kontrakten sträcker sig dessutom över två år vilket gr Malmö goda förutsättningar att utveckla sitt lagspel ytterligare och nå nya framgångar. Något nytillskott i defensiven är nog att vänta. Varken Yoreli Rincón eller Katrine Veje kommer spela i klubben nästa år när man vill satsa på egna talanger och båda borde vara hett villebråd bland övriga klubbar i serien.

Linköpings FC
Har redan säkrat nyckelspelare som Charlotte Rohlin, Renée Slegers, Jessica Samuelsson och Pernille Harder för 2014. Fortsätter i övrigt sin satsning på unga svenska spelare och har redan värvat Fridolina Rolfö som blir väldigt intressant att följa i ny miljö. Frågetecken för Mariann Gajhede som överväger att avsluta karriären. Frågetecken också på målvaktsidan med Sofia Lundgrens skada och höstens nyförvärv Brianna Davey som likt Piteås Williams antagligen kommer spela med Australien en stor del av våren. Tveksamt om tyskan Eunice Beckmann får stanna då hon fått ganska sparsamt med speltid.

Piteå IF
Piteå kommer inte ha Lydia Williams i målet nästa år eftersom hon kommer missa en stor del av vårsäsongen p.g.a. asiatiska mästerskapen. Klubben visar redan nu stort intresse för Örebros succéanfallare Sarah Michael och Åland Uniteds mittfältare Janelle Cordia. Rent spontant känns som att det är exakt vad kluben behöver, en riktigt vass målskytt och en riktigt spelskicklig mittfältare. Klart är att Lisa Klinga lämnar klubben medans Hallbera Gisladóttir och Emilia Appelqvist tvekar om framtiden. Lagets backgigant Faith Ikidi fortsätter i klubben liksom årets nykomling Francisca Ordega som gjort en fin höst.

Tyresö FF 
Stjärnspelare som Marta, Caroline Seger och Verónica Boquete stannar åtminstone till sommaren och förhoppningsvis längre än så. Vad som händer med amerikanskorna är lite mer ovisst. Att behålla måldrottningen Christen Press en säsong till har naturligtvis hög prioritet och även Ali Krieger och Whitney Engen är två spelare jag hoppas att man lyckas behålla. De har ju redan hunnit visa klass under den korta tid de varit i klubben. Det blir också intressant att se vad som händer med alla de spelare som varit utlånade från klubben i år. Har också visat intresse för Marija Banusic.

Umeå IK
UIKs satsning på svenska spelare börjar bära frukt.  Att Ogonna Chukwudi lämnar är redan klart men henne har man nog möjlighet att ersätta och man fick ju under hösten in bl.a. Emmi Alanen som nog kommer ta större plats i klubben nästa år om hon är kvar. Katrin Jóndóttir slutar, Alexandra Nilsson tvekar om framtiden men fortsätter förhoppningsvis och Emma Berglund jagas av andra klubbar. Mittbackspositionen ser alltså i dagsläget ut att bli prio ett att säkra. Lina Hurtig har förstås också dragit uppmärksamheten till sig men skulle nog må bra av en säsong till i UIK.

Vittsjö GIK
Har ju haft ganska stora problem med skador i år och har redan en bra trupp att bygga på. Förra vårens gigant Ifeoma Dieke missade ju t.ex. i stort sätt hela säsongen men finns förhoppningsvis kvar i klubben nästa år och kan göra en skadefri säsong.  Tyresö-lånet Annica Svensson kan ju bli svårt att behålla och hon lockas kanske av att istället spela i någon klubb närmre Stockholm. Klubben kan säkerligen göra en bättre säsong nästa år med det material man har i dagsläget om de får vara skadefria och bli mer samspelta.