Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Twente vann BeNe-League

Regerande mästarna FC Twente försvarade sin titel i BeNe-League där den sista och avgörande omgången för säsongen 2013/14 spelades ikväll. Precis som förra säsongen blev guldkampen en duell mellan holländska Twente och belgiska Standard Liège. Kvällen blev dock aldrig spännande då Twente, som hade två poäng till godo på Standard, körde över Club Brügge med 7-0. Både Twente och Standard Liège till Champions League som sina nationers främsta lag.

Det här var alltså andra säsongen av BeNe-League och frågan är hur länge de holländska lagen kommer gå med på det nuvarande formatet. Ajax vänsterytter Claudia van Heiligenberg är en av spelarna som uttryckt missnöje med kvaliteten på de belgiska lagen och hon hoppas hitta en klubb utomlands istället. Tabellen talar sitt tydliga språk, sex av de sju främsta lagen är holländska. Kanske borde sju belgiska lag bli fem för att höja nivån.

1. FC Twente, 2. Standard Liège, 3. Ajax, 4. Heerenveen, 5. Telstar, 6. ADO Den Haag, 7. PSV/FC Eindhoven, 8. Anderlecht, 9. Lierse,  10. OH Leauven, 11. PEC Zwolle, 12. Club Brugge, 13. Antwerp, 14. Gent

Skytteligan vanns som bekant allts av Heerenveens Vivianne Miedema som efter två mål ikväll hamnar på imponerande 41 mål på 26 matcher. Hon var en mycket stor del i att Heerenveen tog en fin fjärdeplats. Efter henne följde Ellen Jansen (Twente) på 26, franska Pauline Crammer (Anderlecht) på 22 och Renate Jansen (ADO Den Haag) på 21. För att hitta främsta Ajax-spelare får man gå ganska långt ner i listan och där var den stora skillnaden mellan en klar tredjeplats och att på allvar utmana de båda topplagen.