Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Tyresö FF vs. VfL Wolfsburg

Torsdag kväll 20.30 (SVT och Eurosport sänder) är det äntligen dags för finalen av UEFA Women’s Champions League 2014 mellan Tyresö FF och VfL Wolfsburg i Lissabon. I kraft av att de är regerande mästare och att de är ett tyskt lag så ser jag Wolfsburg som knappa favoriter, men det är verkligen marginellt och här har verkligen Tyresö goda chanser att uppnå sitt mål på första (och sista?) försöket.

Det känns som en mycket öppen historia mellan två mycket starka lag. Jag tycker inte att något av lagen har visat upp sig från sin bästa sida mer än i enstaka matcher på senare tid. Individuellt sett så känns Tyresö på pappret kanske snäppet vassare. Wolfsburg känns dock som mer av en lagmaskin och maler sakta men säkert ner sina motståndare och står till slut nästan alltid som segrare. nLagens spelstil är ganska olika där Wolfsburg spelar ett klart snabbare och direkt anfallsspel medans Tyresö trillar lite mer boll.

För Tyresö gäller det att orka stå emot Wolfsburgs snabba anfallsvågor för här går det undan när man anfaller och det är många spelare som tar många maxlöpningar i offensiven. Tyresö måste också få igång ett snabbt och skickligt kortpassningsspel där man håller världsklass när det fungerar. Ibland har man lite problem med att få upp tempot men här kommer man säkerligen få hjälp med tempot av tyskorna och det kan rent av gynna laget.

Om man vill få tyskorna att jaga boll så måste passningsspelet sitta klockrent för Wolfsburg är skickliga på att sätta press. Wolfsburg är dock också ett passningsskickligt lag, inte minst när man börjar närma sig motståndarnas straffområde, så det gäller att även Tyresös press-spel fungerar. Man ska dessutom utnyttja den inte hypersnabba eller kvicka Wolfsburgsdefensiven med djupledsbollar och instick. Just instick är något som också Wolfsburg är skickliga på. Wolfsburgs spelare är i allmänhet också lite fysiskt starkare och kommer också hota mer i luftrummet än Tyresö.


tyreso_uwclMålvakter
Landslagets andremålvakt Almuth Schult vaktar Wolfsburgs mål. Det är en målvakt som har en mycket hög högstanivå men som ofta ändå ger ett ganska osäkert intryck och tar ett och annat felbeslut. Skadar inte att sätte lite press på henne ibland.

Finska nyförvärvet Tinja-Rikka Korpela kommer säkerligen vakta Tyresö-målet även om hon inte kanske är helt samspelt med lagets baklinje efter att ha spelat relativt få matcher under våren. Carola Söberg är ett mycket bra alternativ om skadeproblem skulle hindra Korpela från spel. Uppdatering: Carola Söberg får chansen i finalen.

Försvar
Nilla Fischer till trots så tycker jag att Wolfsburgs svaghet finns i försvaret. Nilla Fischer har en lysande säsong bakom sig och har växt till en gigant i Wolfsburgs backlinje och känns dessutom klart rappare än tidigare. Ska man in i duell med Fischer så är det ändå löpdueller man ska satsa på. Hon är ju också ett livsfarligt vapen på fasta situationer. Landslagsbacken Josephine Henning har varit skadad och gått en kamp mot klockan för att bli spelklar. Oklart om hon kommer kunna spela finalen och om hon är 100%-ig. Kan hon inte spela kommer Luisa Wensing bilda ett kraftfullt men ganska trögt mittlås med Fischer.

Stephanie Bunte har på senare tid tagit över vänsterbacksplatsen från Verena Faißt som istället har flyttats högre upp på vänsterkanten. Bunte har gjort det bra men om det blir hon eller Faißt som spelar återstår att se. Faißt kan även finnas med i startelvan som yttermittfältare om man väljer att spela Müller som anfallare. När Wensing gått in som mittback är det unga schweiziskan Noelle Maritz som tagit hand om högerbacksplatsen. Mycket lovande spelare men också oerfaren.  Vilka som än spelar så bör det finnas goda möjligheter för Tyresö att kunna ta sig runt på kanterna eller ta sig fram centralt med perfekta bollar i djupled.

Tyresös försvar var riktigt vasst mot exempåelvis PSG i höstas och Linda Sembrant och Whitney Engen är ett mycket start mittbackspar. Mycket brytsäkra, bra i luften och ganska spelskickliga. Precis som hos Wolfsburg saknas dock lite snabbhet och kvickhet.

På ytterbacksplats har man flera bra alternativ. Line Røddik Hansen är inte världens snabbaste ytterback men ändå en mycket skicklig sådan och med en fin vänsterfot och starkt huvudspel.  På en av kanterna kommer Meghan Klingenberg att spela och om Røddik Hansen spelar så hamnar Klingenberg på högerkanten. Hon var i toppform i höstas och har kanske inte riktigt visat samma form ännu, men annars duktig både defensivt och offensivt. Alternativ på ytterbacksplats är främst brasilianskan Rilany och det är möjligt att man vill ha henne istället för Røddik Hansen och få in lite mer snabbhet. I sådant fall tar hon nog högerbacksplatsen med Klingenberg till vänster.

wolfsburg_uwclMittfält
Wolfsburg har kanske Europas bästa innermittfältspar i Nadine Keßler och Lena Goeßling. De kan varandra innan och utan och har båda visat mycket fin form under våren. Keßler är dessutom riktigt målfarlig för att vara mittfältare och gör mål med både fötter och huvudet. Goeßling är förutom att vara duktig i offensiven och som frisparksläggare även väldigt stark i defensiven. Rutinerade Viola Odebrecht finns som en mycket vass back-up.

På vänsterkanten eller i anfallet har man extremt rutinerade Martina Müller. Utsedd till ligans bästa spelare förra året och klubbens främsta målskytt i år. Hon är dock mer än bara målskytt och gör alltid en oerhört stor defensiv arbetsinsats. Typisk matchvinnare så här gäller det att se upp. På högermittfältet är snabba Anna Blässe trolig startspelare. Hon har kanske inte visat riktigt samma fina form som förra våren men kommer se till Tyresös vänsterback får jobba hårt.

Tyresös mittfält är det sannerligen inte heller något fel på. Caroline Seger har visat strålande form under ganska lång tid nu och kan äga vilket mittfält som helst. Frågetecknet finns för Verónica Boquete som har skadeproblem och inte har spelat sedan semifinalen. Hon har inte heller riktigt kunnat göra sig själv rättvisa då hon har spelat. De båda kreatörerna kompletteras av en alltid hårt arbetande Lisa Dahlkvist som får en mycket viktig roll att städa upp framför försvaret samt att servera fina cross-bollar.

Anfall
Alexandra Popp känns i nuläget ganska given i Wolfsburgs anfall. Någon riktig målmaskin är hon dock inte och hon har ”bara” gjort sju mål i ligan hittills. Hon kan å andra sidan göra mål på alla tänkbara sätt och är skicklig med både fötter och huvud. I offensiven saknas lagets skadade ungerska stjärna Zsanett Jakabfi och det är förstås ett extremt tungt avbräck, men alternativ finns.

Selina Wagner har bara spelat tre matcher från start i ligan sedan hon kom tillbaka från skada men redan hunnit göra sex mål. Jag skulle bli förvånad om hon lämnas utanför startelvan efter den fina form hon har visat i de senaste matcherna där hon bjudit på både spelskicklighet och målfarlighet. En formstark spelare att se upp med. Conny Pohlers får numera inte så mycket speltid men är förstås en joker att skicka in, precis som talangfulla serbiskan Jovana Damnjanovic.

I Tyresö-offensiven finns inte så gott om alternativ. Malin Diaz har ju visat strålande form under våren och nu kommer hennes snabba fötter verkligen få bekänna färg mot tysk fysik. Jag hoppas hon fortsätter att våga göra det hon är bra på då kommer hon kunna skapa en del oreda hos de inte superkvicka försvararna och kanske ordna en och annan nyttig frispark.

Christen Press kommer sannolikt få fler möjligheter än vanligt att utnyttja sin snabbhet nu när man möter ett lag som inte kommer backa hem. Inte nog med att man har en hypervass kontringsspelare i Press, man har ju även Marta som är lika farlig hon i det sammanhanget. Visar Marta upp sig från sin bästa sida och om hon inte är hämmad av skadekänningar så är hon förstås en spelare som på egen hand kan avgöra finalen. Båda är mycket vassa avslutare.

Förutom nämnda spelare finns på Tyresös bänk Madelaine Edlund som offensivt alternativ, Johanna Rytting Kaneryd,  Mayara och Thaisa som mittfältsalternativ och Lisa Klinga som ytterbacksalternativ.


Hur slutar det då? Enkelt sagt det lag som utnyttjar sina chanser. Wolfsburg må vara knappa favoriter men blågul som man är så tror jag förstås på seger för Tyresö. Jag hoppas också på en målrik historia så 2-2 efter full tid och Tyresö avgör under förlängningen.