Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

UWCL: Inför åttondelsreturerna

Onsdag och torsdag spelas åttondelsfinalernas returmöten i UEFA Women’s Champions League. För svensk del så återstår en hel del jobb innan kvartsfinalplatserna är säkrade och jag får en otäck känsla att det kan bli någon hemsk skräll från någon av Malmös eller Göteborgs motståndare. Lagen får dock på förhand ses som klara favoriter att fixa avancemanget.

Tyvärr visas bara ett av de jämna mötena på Eurosport. Franska Eurosport är duktigt på att visa damfotboll och därför får även vi i Sverige ibland se de franska lagen. Undrar också om det inte är så att Potsdams hemmaplan inte har tillräcklig belysning, annars känns det ju helt galet att inte visa returmötet Potsdam-Arsenal. Skandinaviska Eurosport verkar mindre intresserat så svensklagen visas nog inte förrän de stöter på just tyska eller franska lag…och de mötena kan ju gärna få vänta lite till.

7/11  13.00  Røa (Norge) – VfL Wolfsburg (Tyskland)  (första mötet: 1-4)   Tyska Eurosport 
Dubbelmötet känns klart avgjort, Røa besegrar inte Wolfsburg med tre mål. Det gör nog för övrigt kanske inget lag i världen.

7/11  18.00  Olympique Lyon (Frankrike) – Zorkij (Ryssland)  (9-0)  Eurosport 2
Avgjort förstås. Läge för Lyon att lufta bänken rejält och spara på krafterna till viktigare matcher.

7/11  18.00  Turbine Potsdam (Tyskland) – Arsenal (England)  (1-2)
Arsenal var det klart bästa laget i första mötet men fick med sig ett ganska dåligt resultat ändå. I Tyskland kommer nog skadedrabbade Potsdam visa bättre takter, men jag tror ändå att Arsenal kan fixa avancemanget och för första gången slå ut ett tyskt lag ur turneringen.

7/11  19.00  Kopparbergs/Göteborg FC – Fortuna Hjørring (Danmark)  (1-1)
Fortuna gjorde en av sina bättre matcher för säsongen i det oavgjorda första mötet och man kommer till Göteborg med ganska goda förhoppningar om avancemang. Laget har dock lite skadeproblem och det är osäkert om lagets måldrottning Nadia Nadim kommer till start. Sedan tidigare finns ju även förstemålvakten på skadelistan. Det är också klart att norska mittfältaren Lisa-Marie Woods lämnar klubben för nya utmaningar, men hon har inte haft någon vidare bra säsong hittill och spelade inte i första mötet. Det är dags för Göteborg att visa klass och spelglädje i årets sista match. Framförallt måste man se till att testa Fortunas orutinerade målvakt långt fler gånger än i första mötet.

7/11  20.30  Bardolino Verona (Italien) – LdB FC Malmö  (0-1)  Streamas på www.tggialloblu.it
Ska Verona lyckas skrälla igen? Jag tror ändå inte det. Malmös anfallare känns klart hetare än Birminghams och jag tror inte att man kommer åka hem från Italien mållösa. Ali Riley och Katrine Veje är redo för startelvan denna vecka och det kommer ge Malmös vänsterkant en ny dimension jämfört med första mötet. Verona har också fått defensiv förstärkning då Squizzato är tillbaka från avstängning, dessutom är nog lagets stjärna, Melania Gabbiadini, redo för spel. Däremot saknas fortsatt Marta Carissimi som tillsammans med Christiana Girelli ledde upphämtningen mot Birmingham. Jag tror att Malmö vinner även bortamatchen.

8/11 14.00  FC Rossijanka (Ryssland) – Sparta Prag (Tjeckien)  (1-0)
Rossijanka bör kunna besegra Sparta Prag även på hemmaplan.

8/11  17.00  Olimpia Cluj (Rumänien) – Torres (Italien)  (1-4)   TVR 3, TVR Cluj
Torres skaffade sig ett tillräckligt bra utgångsläge för att kunna spela avslappnat på bortaplan och det här försprånget sjabblar man inte bort.

8/11 19.00  Juvisy (Frankrike) – Stabæk (Norge)  (0-0)   Eurosport 2
Verkligen ett ovisst möte. Lyckas Stabæk göra mål på bortaplan har man verkligen stora chanser att gå vidare. Det känns dock som om laget har tappat allt självförtroende de senaste veckorna och spelet har varit allt annat än lysande. Jag tycker även försvaret såg oroväckande långsamt ut förra veckan. Dags att hitta tillbaka till vinnarspåret igen nu. Juvisy har mycket boll mot de flesta lag man möter, inklusive mötet i Norge förra veckan, men har varit ganska uddlösa framåt. Juvisy får nog ses som favoriter, men jag tror att Stabæk kontrar hem minst oavgjort och går vidare.