Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

UWCL: Truppförändringar

Det är bara en dryg vecka kvar tills kvartsfinalerna av UEFA Women’s Champions League drar igång söndagen den 23:e mars. För den som har glömt så spelas de så här:

23/3 Tyresö FF – SV Neulengbach 
23/3 VfL Wolfsburg – FC Barcelona
23/3 Torres – Turbine Potsdam
24/3 Birmingham City – Arsenal  

Tyvärr handlar inte så mycket om Champions League när man snackar Tyresö FF just nu. Det är istället klubbens oansvariga ekonomiska affärer och den skuld, som nu ska vara hela 7,8 miljoner kronor, som står i fokus. Jag tänker inte gå in så mycket djupare på det, gott om läsning finns i övrig media. En sak som dock gjort mig riktigt irriterad och frustrerad är hur mycket pengar man lagt på sina brasilianska nyförvärv. Min första tanke när man gjorde värvningarna var att man bytte ut dyra amerikanskor mot billigare brasilianskor.

När nu klubbens löneutbetalningar kommit upp till ytan visade sig ju att så var inte fallet utan samtliga brasilianskor är tämligen välbetalda och blir en klart högre lönekostnad än amerikanskorna för klubben. Jag tycker det är otroligt märkligt och rent ut sagt korkat. Man får väldigt lite sympati för den klubbledningen som verkligen sätter sina spelare i klistret och sänker förtroendet för hela ligan. Läs mer om lönerna i Aftonbladet eller en lång artikel om hela situationen i Expressen.

Tillbaka till fotbollen och trupperna. Noterbart vad gäller Tyresö är att Maja ström åter inskriven som målvakt, möjligtvis hänger det ihop med den skada som finska nyförvärvet Tinja-Riikka Korpela dragit på sig. Förutom fyra brasilianskor och två målvakter är Madelaine Edlund, lovande Johanna Rytting Kaneryd och Lisa Klinga de nya i Tyresös CL-trupp. Frisk, Graham Hansen, Harris, Hermoso,, Krieger, Lissel, van de Ven, Thunebro har alla lämnat av olika anledningar. Motståndarlaget Neulengbach har värvat Taiwans mest kända spelare, Tseng Shu-o. Visserligen en duktig tekniker men ingen som Tyresö ska behöva drömma mardrömmar om. I övrigt kommer Neulengbach med i stort sätt samma trupp som till stor del är en blandning av österrikiska och slovakiska landslagsspelare.

Även om det varit stora förändringar i Tyresö så är Arsenal ännu värre. Jag trodde i höstas att klubben skulle ställa ett klart svagare lag på benen i kvartsfinalerna, men under vinterna har man hämtat in en hel del starka namn. För samtidigt som namn som Steph Houghton, Kim Little och Gemma Davison har lämnat så har man fått in t.ex. Casey Stoney, Yukari Kinga,  Shinobu Ohno och Anouk Hoogendijk. Man är skyhöga favoriter mot Birmingham City som inte lyckats ersätta exempelvis Laura Basset och Rachel Unitt.

Övriga lag har inga stora truppförändringar. PDF-fil från UEFA med alla truppförändringar.