Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

VfL Wolfsburg mästare igen

VfL Wolfsburg försvarade sin titel i Frauen-Bundesliga genom att idag besegra FFC Frankfurt med 2-1 i en helt avgörande guldfinal. Förutsättningarna inför matchen var solklara, oavgjort räckte för Frankfurt och seger krävdes för Wolfsburg.

Med den rekordstora hemmapubliken, 12464 personer, i ryggen var det också Wolfsburg som började bäst. Med dryga kvarten spelad rann Verena Faißt igenom och satte 1-0 (’16), en ledning som stod sig halvleken ut och då kändes ganska rättvis i en chansfattig men välspelad halvlek. Lira Alushi hade dock ett gyllene lkäge att kvittera men missade öppet mål. Nilla Fischer hade också ett läge att uttöka ledningen men lyckades inte få målvaktsreturen i mål.

I andra jagade Frankfurt kvittering men hade svårt att skapa heta lägen. Med kvarten kvar började dock värmen ta ut sin rätt och matchen öppnade upp sig rejält med chanser åt båda håll. Frankfurt lyckades till slut få in 1-1 (’82) när Kozue Andos inte märkvärdiga skott letade sig in i mål via Wolfsburgsspelare, stolpe och Wolfsburgsspelare igen.

Wolfsburg flyttade förstås direkt upp spelet och fick en frispark. Stephanie Bunte slog den perfekt och Alexandra Popp kom flygande och nickade läckert in 2-1 (’87). Bara sekunder senare höll Wolfsburgs-målvakten Almuth Schult på att fumla in Célia Šašićs skott men några fler mål blev det inte och Wolfsburg försvarade sin titel.

En av Tysklands främsta målskyttar genom tiderna, Conny Pohlers, fick hoppa in i slutet i sin sista match när hon nu lägger skorna på hyllan. Josephine Henning lämnar också klubben och det ryktas om Frankrike för hennes del.

Fyra spelare stod i viss särklass i skytteligan som Célia Šašić (Frankfurt) vann på 20 mål. Därefter följde Kerstin Garefrekes (Frankfurt) 18, Genoveva Añonma (Potsdam) och Martina Müller (Wolfsburg) på 16.

frauen_bundesliga_2014Säsongen har på det stora hela varit ganska väntad. Det för mig något oväntade var att Turbine Potsdams unga lag skulle hänga med så bra i toppen och man hade ju guldläge med bara några omgångar kvar. Bayern Münchens säsong förstördes av de många skadorna men laget kommer säkerligen tillbaka än starkar nästa säsong med en rad starka nyförvärv.

Övriga lag har långt upp till toppen. USV Jena tycker jag har varit en riktigt positiv överraskning occh laget har stundtals bjudit på väldigt fin fotboll. Freiburg hade jag förväntat mig mer av men laget var nära att bli inblandat i nedflyttningsstriden. BV Cloppenburg hade inför dagen små chanser att fixa kontraktet och det var aldrig ens nära idag. Freiburg besegrade laget med hela 7-2. Lagets båda duktiga anfallare, Mandy Islacker och Sofia Jakobsson, som båda tröstmålade idag borde vara tämligen heta på spelarmarknaden.

Cloppenburg och Sindelfingen flyttas alltså ner och ersätts till nästa säsong av Herforder SV och storsatsande SC Sand.

Ur svensk synvinkel har det varit en mycket fin debutsäsong för Nilla Fischer i Wolfsburg. Hon har växt ut till en stor ledare i Wolfsburgs defensiv. Antonia Göransson har haft det desto tuffare i Turbine Potsdam och fått mindre och mindre speltid. Sofia Jakobsson har gjort en ganska hyfsad säsong även om det bara blev fem mål och Cloppenburg som lag hade det riktigt tungt.