Elitettan 2015: Sommaruppehåll


Elitettan 2015 har kommit drygt halvvägs och det är nu dags för ett kortare sommaruppehåll. Här kommer en liten summering av hur det har gått under våren och en första avstämning mot vårens tips.
elitettan14_2015

elitettan_tips_2015Till stora dela följer serien mitt tips, men som vanligt finns några undantag som har överraskat positivt och negativt. Det är främst Kungsbacka och Älta som har förstört tipset, men också serieledande Kvarnsveden.

Tankarna kring vårens tips finns här: Summering av hela tipset, plats 1-4, 5-7, 8-10, 11-14.

Det luktar Damallsvenskan lång väg om Kvarnsvedens IK efter att man i den sista omgången före uppållet kört över Djurgårdens IF med hela 7-2. Även om jag räknade med Kvarnsveden som ett av de fyra topplagen så trodde jag nog inte man skulle toppa tabellen. Som jag skrev då så gäller det för laget att undvika skador på nyckelspelare och det har man lyckats med. Seriens stabilaste försvar med bara nio insläppta mål på 14 matcher. Sedan har man seriens hetaste anfallare i Tabitha Chawinga som har gjort drygt hälften av lagets mål, 20 på 14 matcher.

De flesta, inklusive mig själv, hade Djurgården som klara seriefavoriter, men laget känns inte riktigt stabilt och någon stor serieseger lutar det inte längre mot. Fortsatt dock förstås en mycket het uppflyttningskandidat med sin pålitliga offensiv.

Limhamn Bunkeflo hänger som väntat med i toppen och är också en het uppflyttningskandidat. Urstarka hemma med idel segrar. Saknar ändå den där riktiga toppskytten eller återvänder kanske förra årets främsta målskytt, Michaela Johnsson, från det skadefyllda äventyret i Heereveen? Kan laget göra en lika vass höst som förra året så går man upp.

Jag trodde ganska mycket på den pigga nykomlingen IFK Kalmar men jag hade nog ändå inte räknat med att laget skulle vara så nära en uppflyttningsplats. Tio raka matcher utan förlust nu och håller de. Och då har ändå förra årets skyttedrottning Linnéa Johansson haft skadebekymmer stora delar av vårsäsongen. Damallsvenskan 2016 är ingen omöjlighet men jag tror nog fortfarande att man får nöja sig med en plats strax bakom topplagen.

Jag trodde lite mer på Hovås Billdal och laget måste göra en riktigt stark höst om man ska lyckas ta sig till Damallsvenskan. Tungt lag med många duktiga och stabila spelare i truppen men kanske saknar man lite spets här och var. Någon av anfallarna måste nog komma in i ett litet målstim.

IK Sirius har en stabil vår bakom sig och skuggar topplagen. Har dock inte lyckats besegra något av lagen man har framför sig i tabellen och det mesta talar väl för att man inte kommer kunna utmana om uppflyttning.

Sunnanå SK var svårtippat inför säsongen efter att man gjort en kraftig föryngring av truppen. Jag trodde nog ändå att man skulle vara lite närmre toppen men bottenstriden ska man i alla fall inte behöva oroa sig för. .

Årets mest positiva överraskning är i mina ögon Älta IF som med tre raka segrar i juni tog sig upp på ganska säker mark. Det mesta talar nu för att man inte ska behöva bli inblandad i den nedflyttningsstrid där jag var ganska övertygad om att laget skulle hamna.

Östersunds DFF blandar och ger en del. Har inte riktigt lyckats fullt ut med sin utländska värvningar men har ändå ett ganska stabilt lag. Jag tror fortsatt att laget fixar nytt kontrakt.

Att QBIK skulle få problem med offensiven var inte svårt att förutspå. Lyckligtvis för laget så har defensiven klarat sig bättre än vad jag trodde och man håller sig därför över strecket. Sandra Augustsson, toppskytt för Skepplanda BTK i division 1, har nu värvats för att stärka offensiven.

Jitex BK Mölndal var det lag som jag tyckte kändes mest svårtippat  inför säsongen. I Damallsvenskan saknade man en målskytt och det problemet fortsätter i Elitettan. Laget har efter fem raka förluster hamnat olustigt när nedflyttningsstrecket och det finns en uppenbar risk att laget faller ner ytterligare ett steg i seriesystemet. Blytung förlust (0-3) mot Lidköping i senaste hemmamatchen

Kungsbacka DFF trodde jag klart mer på inför säsongen.  Lagets offensiv har inte riktigt levererat så som jag förväntade mig och jag hade också räknat med att Stina Segerström skulle dra på sig matchtröjan igen. Hennes ledarskap kan nog komma att behövas i försvaret under hösten i den nedre streckkampen. Japanska mittfältaren/försvararen Ayaki Shinada har nu hämtats in från Boston Breakers reservlag. Jag tycker fortsatt att man borde kunna fixa nytt kontrakt men då bör nog defensiven bli lite rejälare.

Lidköpings FK har kommit igång lite efter en trög start och kommer nog inte bli något strykgäng under hösten. Truppen har kryddats med KIF Örebros Maria Synnerdahl som stärker upp defensiven och amerikanskan Heather Williams som som ska producera framåt. Jag gav laget väldigt små chanser att fixa nytt kontrakt i våras men nu känns det inte helt omöjligt

I stället är det Bollstanäs SK som ser ut att få det allra tuffast att fixa kontraktet. Har gjort klart minst antal mål, endast fyra, och släppt in näst flest. Återstår att se om nyförvärvet från Mallbacken, Monica Dolinsky, kan sätta fart på lagets offensiv.


Skytteligan
20 målTabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK)
16Mia Jalkerud (Djurgårdens IF)
12Madeleine Stegius (Djurgårdens IF)
10Mathilda Johansson Prakt (IFK Kalmar)
8Caroline Lundberg IK (Sirius FK)
7Christine Tjärnlund (Sunnanå SK), Emma Jones (IFK Kalmar), Mia Persson (IF Limhamn Bunkeflo), Sigrid Persson (Djurgårdens IF)
6Julia Strahl (Kungsbacka DFF), Tempest-Marie Norlin (IK Sirius FK)
5Amanda Fredriksson (IFK Kalmar), Anna Welin (IF Limhamn Bunkeflo), Frida Sjöberg (Östersunds DFF), Gabriella Kalkan (Älta IF), Josefine Rydle (IF Limhamn Bunkeflo), Laylla Da Cruz (Östersunds DFF), Pernilla Milton (Hovås Billdal IF)


2 svar till “Elitettan 2015: Sommaruppehåll”

 1. Om de flesta spekulerar om hur det går i toppen så tittar jag lite mer på botten.

  2013 hade 11:an 27 poäng och 12:an 24 poäng.
  2014 hade 11:an 28 poäng och 12:an 19 poäng.

  Kan man tro på att det gäller att skrapa samman 24-26 poäng för att klara sig kvar i år?
  Eller kan det räcka med en seger mindre och då hamna på 20-23?

  • Blir intressant att se om bottenlagens värvningar ger någon effekt, men jag skulle tippa på 20-23 poäng.