Årets 11:a (2012)


Då var det dags att ta ut årets elva med de spelare jag tycker presterat bäst under Damallsvenskan 2012. Jag har tidigare redan utsett ”Vårens 11:a” och ”Höstens 11:a” och inte helt oväntat hämtas många av namnen därifrån.

Det var inte helt lätt att ta ut årets målvakt. Men sett över hela säsongen tycker jag nog kanske ändå att Carola Söberg har varit kanske jämnast och stabilast. Hon har visserligen testats långt färre gånger än de andra målvakterna i serien men alltid gjort det hon ska. Hon räddade också Tyresö i den  helt avgörande guldfinalen och jag tycker hon är lite underskattad. Malmös isländska landslagsmålvakt Þóra Helgadóttir har också gjort en mycket bra säsong. Kristin Hammarström och Sofia Lundgren har kommit igång ordentligt först under hösten.

Båda ”vårens mittbackar” Ifeoma Dieke och Linda Sembrant skadade sig mitt under säsongen och missade hösten. Därmed blev valet av årets mittbackar klart svårare. Jag valde till slut Malin Levenstad som var nära både vårens och höstens elva samt Kristianstads Sif Atladóttir som varit bra hela året och betyder oerhört mycket för sitt lags försvarsspel. Så det blir mycket snabbhet och grym inställning men något dålig längd i årets mittbackspar. Amanda Ilestedt, Faith Ikidi och Emma Berglund är tre andra som också gjort riktigt bra säsonger.

På ytterbacksplats väljer jag två spelare med hög lägstanivå, Tyresös Line Røddik Hansen och Göteborgs Marlene Sjöberg. Line Røddik Hansen gjorde framför allt en fantastisk vår men har varit stabil även under hösten. Marlene Sjöberg är nästan alltid bra och har nog gjort en av sina absolut bästa säsonger. Malmös ytterbackar Ali Riley och Lina Nilsson är nog de andra ytterbackar som varit jämnast i år.

Två spelare som växt och växt under hela säsongen är Göteborgs engelska landslagsmittfältare Anita Asante och Malmös isländska dito Sara Björk Gunnarsdóttir. Två spelare som alltid gör jobbet i defensiven men som också hotar i offensiven. I den offensiva mittfältsrollen får så klart Verónica Boquete ta plats som underbar playmaker.De svenska mittfältarna har kanske inte gjort sina bästa säsonger någonsin även om Caroline Seger varit riktigt bra under hösten och Lisa Ek var grym under våren innan flytten till Malmö och skadan.

Ramona Bachmann som inte var jättehet under våren får efter sin grymma höst även en plats i årets lag. På andra kanten är Marta Viera da Silva given efter kanske inte alltid glimrande säsong men ändå alltid en av de bästa i Tyresö. Lika given är årets skyttedrottning Anja Mittag i anfallet. Ett par anfallare till som varit riktigt bra i år är Göteborgs Christen Press och Piteås Jennifer Nobis.

 


6 svar till “Årets 11:a (2012)”

  1. Det vore kul om du kunde göra ”årets” utländska 11a och årets svenska 11a.
    Alltså, en elva med endast importerna som spelar i serien mot en 11a med endast svenska spelare ifrån serien. Sen göra en liten analys av hur lagen ser ut samt hur en match mellan lagen skulle sluta?

  2. Ser verkligen inte att Anita Asante förtjänar en plats. Tappar minst lika mycket boll som hon vinner och bidrar med föga till Göteborg FC. Detta blev ännu mer uppenbart efter att Yael Averbuch kom in och briljerade.