BeNe-League: halvvägs


Första halvan av BeNe-League har nu avslutats och de fyra främsta lagen från respektive serie ska göra upp om titeln i BeNe-Leage A.

benehalvrBeNe-League A är svårtippad och kan nog bli en riktigt jämn kamp mellan några holländska lag och belgiska Standard Liège. Standard var nära att gå igenom den belgiska serien utan att tappa poäng men förlorade idag överraskande mot Beerschot som dämed också knep den sista platsen till BeNe-League A på Sint-Truidens bekostnad. För Standard Liège väntar nu ett klart välkommet tuffare motstånd. Laget är dock starkt och får ses som en av favoriterna även efter nyår. Övriga belgiska lag bör rimligtvis inte räcka till men kommer säkert ställa till det för de andra lite då och då. Anderlechts Stephanie Van Gils vann överlägset skytteligan i den belgiska serien med totalt 16 mål.

benehalvoFC Twente har haft marginalerna på sin sida i många jämna matcher. Fortsätter det flytet blir man självklart farliga. Ajax har nu fått ett halvår att spela ihop sig ordentligt och ska nog inte räknas bort trots att man bara blev fyra i Holland. PSV/FC Eindhoven har lite samma läge men jag tror inte riktigt laget räcker till. De regerande holländska mästarna ADO Den Haag trodde jag inte alls på inför säsongen men man fick in lite nya utländska spelare och är absolut även de en guldkandidat. Lagets anfallare Renate Jansen vann skytteligan i den holländska serien med sina 10 fullträffar.

Det känns som sagt väldigt öppet men om jag ska våga mig på och tippa så tror jag det slutar så här:
1. Twente
2. Ajax
3. Standard Liège
4. ADO Den Haag
5. Anderlecht
6. PSV/FC Eindhoven
7. Lierse
8. Beerschot

Holländska Telstar får ses som klara favoriter att vinna BeNe-League B. Man har ett starkt och rutinerat lag som inte har förlorat någon match mot de tre sämsta lagen i serien. Värt att notera är att lagets anfallare Priscilla De Vos i år endast gjort ett mål, förra året vann hon klart skytteligan i Holland. För de holländska lagen finns det kanske annars inte så jättemycket att spela för i BeNe-League B men de belgiska kämpar om att behålla sin plats i serien. Sämsta belgiska lag flyttas ner. Nu verkar dock den platsen vigd för Zulte-Waregem som har varit hopplöst sämst i Belgien. Laget tog dock idag sin första seger så helt säkra ska nog inte de andra känna sig.

 


2 svar till “BeNe-League: halvvägs”

  1. De startar från noll. I teorin degraderas ett lag lag i Belgien men får se vad som händer i praktiken. Heist och Evas Tienen som kämpar om segern i Nationaal 1 blev båda utan licens till Bene League pga de inte var redo att sammanslås med herrlag.

    Kravet på att tillhöra samma förening som herrlag är aningen galet. Tex Anderlecht har i teorin en enorm klubb bakom sig men i praktiken får damlaget spela sina matcher ute på landet långt från Bryssel. Ingen speaker, kanske max. 100 åskådare, inget programblad, ingen online-resultatservice, ingen buffet…öl säljs ibland.