Damallsvensk slutstrid 2015


Toppstriden

Trots att endast två omgångar återstår finns det en mängd tänkbara scenarion i den damallsvenska guldstriden. Här kommer ett litet försök till en överblick av klubbarnas läge. Rätta mig om det har blivit någon tankevurpa någonstans. En rafflande upplösning väntar!

Både Eskilstuna United och Linköpings FC har det hela i sina egna händer medans FC Rosengård får hoppas på att Eskilstuna tappar poäng. Eskilstuna United har två svåra matcher kvar och Linköping möter alltså både United och Rosengård. Chansen att vinna serien är försvinnande liten för Piteå IF men man har faktiskt en inte helt orealistisk chans att knipa andraplatsen. 

1. Eskilstuna United, 46 poäng, målskillnad 39-15 (+24)
Möter Linköpings FC (borta) och Kopparbergs/Göteborg FC (hemma)
-Två segrar och guldet går förstås till Eskilstuna.
-Seger mot Linköping och oavgjort mot Göteborg räcker till guld om Linköping tar poäng av Rosengård.
-Seger mot Linköping eller två oavgjorda och Champions League-platsen är säkrad.
-Vid oavgjort mot Linköping krävs seger mot Göteborg samtidigt som Linköping tar poäng av Rosengård för att det ska bli guld.
-Vid förlust mot Linköping är guldet så gott som borta (om inte AIK skräller mot Rosengård) men man kan ändå fixa andraplatsen, men då behöver man hjälp av Rosengård mot Linköping.
-Två förluster och man blir med största sannolikhet trea eller fyra.

2. FC Rosengård, 45 poäng, målskillnad 50-16 (+34)
Möter AIK (borta) och Linköpings FC (hemma)
-Med två segrar eller med seger och oavgjort säkrar man en plats i Champions League men för att ta guldet så måste Eskilstuna tappa lite poäng.
-Seger mot AIK räcker för att säkra en Champions League-plats om Eskilstuna tar poäng av Linköping. Man tar till och med guldet vid förlust mot Linköping om Eskilstuna spelar oavgjort mot Linköping och även tappar poäng mot Göteborg.
-Ett ganska sannolikt scenario är Rosengårdsseger mot AIK och att Linköping besegrar Eskilstuna. Då krävs minst oavgjort mot Linköping för att ta guldet. Vid förlust mot Linköping tar Linköping guldet och Rosengård blir bara trea om Eskilstuna samtidigt besegrar Göteborg.

3. Linköpings FC, 43 poäng, 43-12 (+31)
Möter Eskilstuna United (hemma) och FC Rosengård (borta)
-Två segrar och Linköping tar guldet
-Seger mot Eskilstuna och oavgjort mot Rosengård räcker till andra plats om Eskilstuna tar max en poäng mot Göteborg.
-Seger mot Eskilstuna och förlust mot Rosengård räcker till andra plats om Eskilstuna förlorar mot Göteborg och om Piteå inte tar två segrar.
-Vid oavgjort mot Eskilstuna kan man fortsatt bli tvåa (eller 1:a vid AIK-skräll mot Rosengård) men då är det seger mot Rosengård som gäller samtidigt som Göteborg måste besegra Eskilstuna
-Förlust mot Eskilstuna och Linköping blir med all sannolikhet som bäst trea.

4. Piteå IF, 41 poäng, målskillnad 41-25 (+16)
Möter Kristianstads DFF (hemma) och Hammarby IF (borta)
-Piteå måste vinna sina två matcher och om Eskilstuna samtidigt förlorar båda sina och Rosengård besegrar Linköping så blir man tvåa.

Bottenstriden

Lika rafflande kan det bli i streckstriden i botten mellan Mallbackens IF Sunne och Hammarby IF om vilket lag som tvingas följa med AIK ner i Elitettan. Det hela kan avgöras redan imorgon eller rent av på målskillnad i sista omgången. Här är förutsättningarna.

10. Mallbackens IF Sunne, 17 poäng, 15-31 (-16)
M
öter Hammarby IF (hemma) och Umeå IK (borta)

11. Hammarby IF, 14 poäng, 17-36 (-19)
Möter Mallbackens IF (borta) och Piteå IF (hemma)

-Mallbacken fixar nytt kontrakt om man besegrar Hammarby eller tar poäng i båda matcherna.
-Om Hammarby och Mallbacken spelar oavgjort måste Hammarby vinna i sista omgången samtidigt som Mallbacken förlorar för att ha chans på nytt kontrakt. Hammarby måste också plocka in den lilla skillnaden i målskillnad annars är det ändå Mallbacken som spelar i Damallsvenskan 2016.
-Om Hammarby besegrar Mallbacken står lagen på samma poäng och troligtvis med ganska jämn målskillnad inför sista omgången


Ett svar till “Damallsvensk slutstrid 2015”

 1. Jag är positiv och tror att bortamatchen mot Kristianstad var nyckeln för LFC och att det därför blir guldjubel om två veckor. Några punkter som jag menar talar för LFC:

  1. Formen – bortsett från debaclet mot Umeå (där Pernilles tidiga smäll mot huvudet kostade matchen) så är man ruskigt formstarka och framförallt ’poängspelarna’ är i grym form.
  2. ’Rohlinfaktorn’ – Då Rohlin aviserat att hon lägger av efter säsongen kommer alla ge sitt absolut yttersta och lite till för att hon ska få det perfekta slutet på spelarkarriären.
  3. Pernille Harder – Man har seriens individuellt skickligaste spelare med hysterisk målform i laget och det blir viktigt i vad man kan förvänta sig bli täta och jämna matcher.
  4. ’Revanschfaktorn’ – Många spelare har varit med om att falla på målsnöret tidigare och misslyckanden har förhoppningsvis härdat laget.

  Saker som talar emot:
  1. Avstängningshot – Man har två varningar på viktiga Blackstenius och Minde. Skulle någon av dom dra på sig kort mot Eskilstuna blir det betydligt svårare att slå Rosengård nere i Malmö.
  2. Mariann Gajhede – Skadebekymmer och (förmodligen) inte i spel på söndag och som man kunde se mot Kristianstad så saknas hon en hel del med sin trygghet på mittfältet.