Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvensk slutstrid 2015

Toppstriden

Trots att endast två omgångar återstår finns det en mängd tänkbara scenarion i den damallsvenska guldstriden. Här kommer ett litet försök till en överblick av klubbarnas läge. Rätta mig om det har blivit någon tankevurpa någonstans. En rafflande upplösning väntar!

Både Eskilstuna United och Linköpings FC har det hela i sina egna händer medans FC Rosengård får hoppas på att Eskilstuna tappar poäng. Eskilstuna United har två svåra matcher kvar och Linköping möter alltså både United och Rosengård. Chansen att vinna serien är försvinnande liten för Piteå IF men man har faktiskt en inte helt orealistisk chans att knipa andraplatsen. 

1. Eskilstuna United, 46 poäng, målskillnad 39-15 (+24)
Möter Linköpings FC (borta) och Kopparbergs/Göteborg FC (hemma)
-Två segrar och guldet går förstås till Eskilstuna.
-Seger mot Linköping och oavgjort mot Göteborg räcker till guld om Linköping tar poäng av Rosengård.
-Seger mot Linköping eller två oavgjorda och Champions League-platsen är säkrad.
-Vid oavgjort mot Linköping krävs seger mot Göteborg samtidigt som Linköping tar poäng av Rosengård för att det ska bli guld.
-Vid förlust mot Linköping är guldet så gott som borta (om inte AIK skräller mot Rosengård) men man kan ändå fixa andraplatsen, men då behöver man hjälp av Rosengård mot Linköping.
-Två förluster och man blir med största sannolikhet trea eller fyra.

2. FC Rosengård, 45 poäng, målskillnad 50-16 (+34)
Möter AIK (borta) och Linköpings FC (hemma)
-Med två segrar eller med seger och oavgjort säkrar man en plats i Champions League men för att ta guldet så måste Eskilstuna tappa lite poäng.
-Seger mot AIK räcker för att säkra en Champions League-plats om Eskilstuna tar poäng av Linköping. Man tar till och med guldet vid förlust mot Linköping om Eskilstuna spelar oavgjort mot Linköping och även tappar poäng mot Göteborg.
-Ett ganska sannolikt scenario är Rosengårdsseger mot AIK och att Linköping besegrar Eskilstuna. Då krävs minst oavgjort mot Linköping för att ta guldet. Vid förlust mot Linköping tar Linköping guldet och Rosengård blir bara trea om Eskilstuna samtidigt besegrar Göteborg.

3. Linköpings FC, 43 poäng, 43-12 (+31)
Möter Eskilstuna United (hemma) och FC Rosengård (borta)
-Två segrar och Linköping tar guldet
-Seger mot Eskilstuna och oavgjort mot Rosengård räcker till andra plats om Eskilstuna tar max en poäng mot Göteborg.
-Seger mot Eskilstuna och förlust mot Rosengård räcker till andra plats om Eskilstuna förlorar mot Göteborg och om Piteå inte tar två segrar.
-Vid oavgjort mot Eskilstuna kan man fortsatt bli tvåa (eller 1:a vid AIK-skräll mot Rosengård) men då är det seger mot Rosengård som gäller samtidigt som Göteborg måste besegra Eskilstuna
-Förlust mot Eskilstuna och Linköping blir med all sannolikhet som bäst trea.

4. Piteå IF, 41 poäng, målskillnad 41-25 (+16)
Möter Kristianstads DFF (hemma) och Hammarby IF (borta)
-Piteå måste vinna sina två matcher och om Eskilstuna samtidigt förlorar båda sina och Rosengård besegrar Linköping så blir man tvåa.

Bottenstriden

Lika rafflande kan det bli i streckstriden i botten mellan Mallbackens IF Sunne och Hammarby IF om vilket lag som tvingas följa med AIK ner i Elitettan. Det hela kan avgöras redan imorgon eller rent av på målskillnad i sista omgången. Här är förutsättningarna.

10. Mallbackens IF Sunne, 17 poäng, 15-31 (-16)
M
öter Hammarby IF (hemma) och Umeå IK (borta)

11. Hammarby IF, 14 poäng, 17-36 (-19)
Möter Mallbackens IF (borta) och Piteå IF (hemma)

-Mallbacken fixar nytt kontrakt om man besegrar Hammarby eller tar poäng i båda matcherna.
-Om Hammarby och Mallbacken spelar oavgjort måste Hammarby vinna i sista omgången samtidigt som Mallbacken förlorar för att ha chans på nytt kontrakt. Hammarby måste också plocka in den lilla skillnaden i målskillnad annars är det ändå Mallbacken som spelar i Damallsvenskan 2016.
-Om Hammarby besegrar Mallbacken står lagen på samma poäng och troligtvis med ganska jämn målskillnad inför sista omgången

Ett svar till Damallsvensk slutstrid 2015