Damallsvenska 11:an 2015


Då var det dags att presenera årets 11:a.  Jag vill få in de elva spelare jag tycker har varit absolut bäst i årets serie så därför blir det ett väldigt offensivt lag med trendiga 3-5-2 som utgångspunkt.

De fyra topplagen dominerar och nio av de elva spelarna kommer därifrån. Visserligen bara två svenska spelare i 11:an men många andra var mycket nära att slå sig in. Nedan lite kommentarer till mina val och vilka som närmast konkurrerade på varje position.

damallsvenska_11an_2015

 

Målvakt

Något av det mest glädjande med årets serie är att väldigt många svenska målvakter har presterat på högnivå. Mitt val faller på Jennifer Falk (Mallbackens IF Sunne) som jag faktiskt tycker håller kvar Mallbacken i damallsvenskan efter att ha räddat poäng i ett antal matcher. Den målvakt som helt klart haft mest att göra av samtliga och ändå gjort väldigt få misstag.

Hårdaste konkurrenten var Hilda Carlén som varit riktigt vass efter VM och hennes reflexer är verkligen något utöver det vanliga. Emelie Lundberg har haft en stabil säsong och briljerade i slutskedet men har annars sällan ställts på riktigt stora prov. Toppar målvaktsligan gör faktiskt Kathrin Längert bara ett insläppt mål, men hon har bara spelat sex matcher.

 

Backlinje

För mig är Faith Ikidi (Piteå IF) utan tvekan seriens bästa mittback i år och självskriven i 11:an. Hon har hållit världsklass under stora delar av säsongen och varit oerhört svår att ta sig förbi. Fantastiskt duellspel och väldigt lugn med bollen.

Glódís Perla Viggósdóttir (Eskilstuna United) har verkligen gjort succé under sin debutsäsong i Damallsvenskan. Stark och snabb och bra på att läsa spelet vilket gör att hon till synes enkelt kunnat hålla rent på sin kant  till höger i trebackslinjen i många matcher. Hög lägstanivå och precisionen i hennes högerfott har startat många anfall.

Bland mittbackarna var Marina Pettersson Engström också en het kandidat, inte minst som vinnare av assistligan, men kanske lite ojämn sett över hela säsongen  En jämn och bra säsong gör Amanda Ilestedt vars passningsspel jag dessutom tycker har blivit bättre. Ny stabil säsong av Eskilstunas fyrtorn Louise Quinn och Vaila Barsley.

Valet på June Pedersen (Piteå IF) som vänsterback var ganska enkelt efter den fantastiska säsong hon haft. Sex mål som vänsterback imponerar och har utöver det gjort en del assist och hennes långa passningsspel har stundtals varit magnifikt. Defensivt har hon också gjort det bra. Av övriga vänsterbackar tycker jag att offensiva duon Ali Riley (FC Rosengård) och Sara Thunebro (Eskilstuna United) är de som stuckit ut mest.

Jag var ganska säker på 10 av de 11 spelarna i 11:an sedan stod det mellan att ta ut en femte mittfältare eller en fjärde back. Valet föll till sist på ytterligare en mittfältare men flera högerbackar har gjort  ganska bra säsonger, men kanske ingen som har glänst under hela säsongen. Det är ändå väldigt bra svensk bredd på högerbacksplats:

Marlene Sjöberg (Kopparbergs/Göteborg FC) har varit klart bäst i Göteborgs defensiv och räddat laget ett antal gånger. Jessica Samuelsson (Linköpings FC) gör också en riktigt bra säsong, liksom Annica Svensson (Eskilstuna United) i sin nya offensivare roll. Ett av årets genombrott, Hanna Glas (Umeå IK), hade några matcher där hon verkligen briljerade, inte minst offensivt. Lite upp och ner har det också varit för Lina Nilsson dock avslutat säsongen starkt och är med i toppen av assistligan.

 

Mittfält

Det blir alltså en till mittfältare istället för en högerback och det blir Rita Chikwelu (Umeå IK) som tar den platsen i hård konkurrens med Rosengårds Sara Björk Gunnarsdóttir, Eskilstunas Petra Larsson och Hammarbys Katrin Schmidt. Jag tycker hon har hållit en väldigt hög lägstanivå i år och har haft stor del i att unga Umeå har hållit ihop defensivt och hållit sig undan den absoluta bottenstriden. Oerhört stark bollvinnare på mittfältet.

Claudia Neto (Linköpings FC) är kanske den mittfältare som varit allra jämnast i år. Har varit alldeles utmärkt defensivt och  väldigt många av lagets bästa anfall startar med Netos vassa passningsspel. Gjorde dessutom kanske ett av årets snyggaste mål.

Många svenska centrala mittfältare har också bra säsonger bakom sig, inte minst då Eskilstunas trio med Larsson, Sofie Persson och Malin Diaz har samt Piteås duo Josefin Johansson och Emilia Appelqvist. Lisa Dahlkvist imponerade också under de nio matcher hon spelade för KIF Örebro. Michelle de Jongh har inte helt oväntat varit lite ojämn men har gjort många riktigt bra matcher.

Pernille Harder (Linköpings FC) har skjutit överlägset mest skott på mål i år, om man ska tro statistiken, 63 skott jämfört med tvåan Enganamouits 44. Det gör att det blir en hel del mål (tvåa i skytteligan) även om hon, liksom flera andra LFC-spelare kan bli effektivare. Harders anfallsspel är dock mycket mer än skott på mål och med sin briljanta teknik och sitt härliga passningsspel är hon en fröjd att skåda när hon är i form. Väldigt stark höst.

FC Rosengård hade både vårens och höstens hetaste spelare vilket gör att de, trots att de inte spelat hela säsongen, kommer med i 11:an. Det handlar om Ramona Bachmann (FC Rosengård) och Nataša Andonova (FC Rosengård) som båda spelat 13 matcher i årets serie men ändå kommer 6:a respektive 4:a i skytteligan. Ramona Bachmann tog tidigt kommandot i skytteligan i våras och var väldigt vass fram till VM-uppehållet med sin fantastiska teknik. Det var lite svajigt efter VM i hela Rosengård men under hösten kom Nataša Andonovas underbara vänsterfot igång och sköt guldet till Rosengård

Bland övriga offensiva mittfältare så har Marta (Rosengård) gjort en hyfsad säsong med många sssist men kanske att man hade väntat sig lite fler mål. Ogonna Chukwudi (KIF Örebro) har gjort en riktigt stark höst där hon varit klubbens främsta anfallsvapen och främsta målskytt. Jag tycker också att Jane Ross (Vittsjö) gör en bra säsong i sin lite mer tillbakadragna roll och ligger bakom mycket i Vittsjös offensiv.

 

Anfall

Årets skytteligavinnare Gaelle Enganamouit (Eskilstuna United) ska självklart in i 11:an. Med sin enorma styrka har hon varit väldigt svårstoppad den här säsongen. Många snygga mål har det dessutom blivt.

Pauline Hammarlund (Piteå IF) är helt klart det mest oväntade namnet i skytteligatoppen efter ett stort genombrott i år. Hade hon varit lite effektivare under våren hade hon vunnit skytteligan. Lite hårdare bevakad under hösten men desto effektivarie istället och målen fortsatte att trilla in. Har imponerat genom att göra mål på alla möjliga sätt och genom sin förmåga att komma med rätt löpningar in i framför mål.

För ovanlighetens skull ganska många svenska spelare som varit tongvande anfallare, exempelvis de här: Stina Blackstenius (Linköping) skapar mycket oro hos motståndarförsvaren men måste bättra på effektiviteten. Hon har (enligt den officiella statistiken) haft lika många skott på mål som Hammarlund men inte lyckats göra ens hälften så många mål. Lite det samma gäller Mimmi Larsson (Mallbacken) och även Olivia Schough, Schough som dock blev delad etta i assistligan efter ett riktigt genombrott i år. Hanna Pettersson (Piteå) och Jenny Hjohlman (Umeå IK) fick bra fart på målskyttet under hösten.


3 svar till “Damallsvenska 11:an 2015”

 1. Utan att fundera för mycket på det så väljer jag denna 11:a som jag tycker känns spännande och ungefär lika bra, lite mer balanserad:

  Jennifer Falk (Mallbacken) kvar i mål

  Trebackslinje med Marina Pettersson Engström (KIF Örebro), Faith Ikidi (Piteå IF) och Marlene Sjöberg (Kopparbergs/Göteborg FC)

  Nathalie Björn (AIK) och Ali Riley (FC Rosengård) på varsin kant

  Mittfält med Rita Chikwelu (Umeå IK) och Katrin Schmidt (Hammarby IF) i lite defensivare roller och Pernille Harder (Linköpings FC) i den offensiva.

  I anfallet Gaelle Enganamouit (Eskilstuna United) + Ida Guehai (Kristianstads FF) eller Jane Ross (Vittsjö GIK)