Damallsvenskan 2015: Omg. 14


2015-08-22 15:00 Hammarby IF – Kopparbergs/Göteborg FC  3-2  
(11’ Emma Jansson, 53’ Anna Oskarsson, 60’ Elina Johansson  – 40’ Manon Melis, 66’ Danielle Van de Donk)
Hammarby tog årets blott andra seger när Göteborg slogs tillbaka med 3-2. Göteborg kom tråkigt nog till matchen utan målvakt (Geurts skadad, Lund sjuk och Hammarström på tvillingsyrrans bröllop) och Anna Ahlstrand fick den otacksamma uppgiften att vakta målet. Kanske tveksamt om Hammarby lyckats fixa segern annars då lagets avslut sällan var riktigt bra. Segern tog man och också klivet upp över nedflyttningsstrecket. Göteborg nu definitivt borta från toppstriden.2015-08-22 15:00 AIK – Umeå IK  3-6  
(5’ Maija Saari, 75’ Saari, 87’ Eldina Ahmic – 3’ Hanna Sandström, 31’ Rita Chikwelu, 50’ Emmi Alanen, 53’ Sandström, 77’ Jenny Hjohlman, 82’ Elin Bäckström)
Inga skolboksexempel i försvarsspel att hämta från denna ”tennismatch” men Umeå ser till att hålla lite distans till strecket.


2015-08-22 15:00 FC Rosengård – Mallbackens IF Sunne 2-1  
(67’ Marta, 86’ Marta – 81’ Larsson) 
FC Rosengård hade åter problem att bryta igenom Mallbackens fina defensiv och en ny stark insats av Jennifer Falk i målet var när att ge värmländskorna en poäng, Marta hade dock andra planer och med omgångens kanske två snyggaste mål fixade hon segern.. Mallbacken fick Tessa Gavilsky utvisad strax efter att man kvitterat.

Matchens 3 främsta
1. Marta (Rosengård) – Med en otagbar höger i bortre burgaveln och en läcker frispark över muren och tätt in till stolpen säkrade Marta mycket skickligt tre poäng till de regerande mästarna.
2. Jennifer Falk (Mallbacken) – Mycket bra igen men åt Martas fantastiska avslut gick det inte göra något.
3. Eilish McSorley (Mallbacken) Räddaren i nöden vid ett par tillfällen och en ny mycket stabil försvarsinsats.


2015-08-22 15:00 KIF Örebro – Linköpings FC  2-1
(17’ Dahlkvist, 88’ Spetsmark – 80’ Gajhede Knudsen) 
Linköpings svaga bortaspel fortsätter att ställa till det i guldkampen. Endast två segrar på sju matcher är förstås inte tillräckligt bra. En mycket jämn match och spelmässigt hängde LFC åter med gott och väl även om lagets anfallsspel inte kom upp i några höga höjder.

KIF Örebro behöver dock verkligen inte be om ursäkt för segern då man skapade minst lika många heta målchanser. Samarbetet mellan inhopparna Gajhede och Blackstenius såg ut att ge poäng till Linköping men Örebros inhoppare Spetsmark sköt till slut segern till hemmalaget. Domaren lite i fokus och bortalaget ville ha Ogonna Chukwudi utvisad vid ett par tillfällen.

Matchens 3 främsta
1. Lisa Dahlkvist (KIF Örebro) – Blev åter stor matchvinnare med ett mål och en assist. Bara att hoppas att de envisa PSG-ryktena rinner ut i sanden för KIF kommer behöva formstarka Dahlkvist i Champions League. 
2. Michelle De Jongh (KIF Örebro) – Jag ser ju helst De Jongh centralt men idag visade hon ändå klass på högerkanten där hon ställde till stora problem och bl.a. slog assisten till första målet.
3. Hanne Gråhns (KIF Örebro) – Har under säsongen växt in i rollen som högerback och är skönt ettrig och ger aldrig upp en duell. Många viktiga brytningar idag.


2015-08-23 14:00 Vittsjö GIK – Piteå IF  0-3 
(16’ Emelie Lövgren, 36’ Pauline Hammarlund, 41’ Faith Ikidi)
Sett till spel och chanser ett ganska rättvisande resultat. Piteå dominerade totalt i första halvlek som var mycket händelserik med tre mål, en (tveksam) straffsituation där Hammarlund fick kort för filmning och en indirekt frispark efter att Cecilie Breil Kramer i Vittsjö-målet  tagit upp en tillbakapassning.

Piteå var ganska effektiva och hade stänkt in tre bollar innan halvleken var över. Bättre spel av Vittsjö i andra halvlek men man hade svårt att skapa lägen och Hilda Carlén hade koll i Piteå-målet. Piteås välorganiserade och välspelande lag tog därmed en ny imponerande seger och är i högsta grad med i striden om Champions League-platserna.

Matchens 3 främsta
Det var kollektivet Piteå gjorde det igen men här är tre som stack ut.
1. Josefin Johansson (Piteå) – Fantastisk i första halvlek med som vanligt mycket hårt jobb, många bollvinster och fint passningsspel. Snygg assist till 2-0-målet. 
2. Faith Ikidi (Piteå) – Så gott som felfri och urstark i defensiven som vanligt. Målskytt när hon skickade in murens retur vid den indirekta frisparken. 
3. Emelie Lövgren (Piteå)- Mittbackskollegan gjorde på nytt en bra insats och också hon målskytt när hon nickade in June Pedersens hörna.

Pauline Hammarlund som vanligt också bra och gjorde sitt 11:e mål för säsongen och toppar nu skytteligan två mål före Bachmann.


2015-08-23 17:00 Eskilstuna United – Kristianstads DFF  2-0
(30’ Felicia Karlsson, 90+3’ Gaelle Enganamouit)
Snabba Felicia Karlsson tog chansen när hon fick den från start då Enganamouit behövde lite vila. Pigg match av henne även om hon nog borde gjort något mer mål. Eskilstuna United tog en välförtjänt seger då man kontrollerade stora delar av matchen och fortsätter att skugga Rosengård. Tredje raka förlusten för Kristianstad som får se upp så att de inte blir indragna i nedflyttningsstriden.


21 svar till “Damallsvenskan 2015: Omg. 14”

 1. Är ju visserligen långt ifrån opartisk som LFC-supporter men det är en fullständigt miserabel insats domaren står för i matchen mot Örebro. Inte nog med att LFC får 4 varningar (två som kändes extremt petiga) utan dessutom väljer hon att inte visa ut Chukwudi efter en ful och sen satsning mot Harder i 44:e minuten (hade Chukwudi inte redan varit varnad hade hon med 100 % säkerhet fått en där) som var helt solklar och det blev förstås väldigt viktigt för matchens fortsättning. Jag kommer aldrig att kunna respektera en domare som vill hamna i centrum och lägger större vikt vid småsaker än ’överfall’ och det är oerhört viktigt att Damallsvenskans domare lär sig att prioritera bättre vad gäller vad som ska ge varningar i spelet.

  Med det sagt ska sägas att Örebro gör en bra första halvlek och kunde haft ledningen med åtminstone 2-0 efter att LFC återigen agerat yrvaket i inledningen av en bortamatch. I andra halvlek var det dock bara LFC och hade man haft en spelare mer (vilket man borde haft) så hade man helt säkert lyckats fixa minst en poäng i den alltid svåra bortamatchen i Örebro.

  • Som du säger så hade hon säkerligen fått kort där om hon inte varit varnad. Samtidigt tycker jag att situationen där Chukwudi fick kort inte var så väldigt ful så jag tycker nog att ett gult var nog. Hade varit bättre om hon hade fått det vid rätt tillfälle dock…

   • Fast anledningen till att hon fick sitt första gula var ju att domaren sagt till henne att lugna ner sig ca 1-2 min innan och att hon trots det fortsatte spela över gränsen hela första halvlek. Det börjar tyvärr bli ett mönster att motståndarlagen tar till vilka medel som helst för att ’få bort’ Harder ur spel och det är tur att hon är så snabb i fötterna för annars hade hon fått bäras ut på bår med både ett och två benbrott under den här matchen.

   • Som Martin skriver,det första gula tjänade hon ihop med att spela fult 2-3 gånger.Sen är det ju bara ren feghet av planens sämsta aktör Alicia Westman att inte ta upp det andra gula för matchens mest solklara varning.Tyvärr gick det efter det bara utför för damen i gult.Ett himla viftande med ostskivan för småsaker för att i stor stil avsluta med att blåsa av innan stopptiden gått ut.
    Dock får ju LFC lite skylla sig själva.Första 20 var man inte alls med.Bortaspelet var lika dåligt som det i princip varit hela säsongen.
    Avslutar med årets gladaste nyhet:Renée Slegers ska enligt säkra källor göra comeback idag (söndag)i F19 matchen mot KGFC

 2. Om man bestaller TV4 Plus Premium dar man ser matcherna, finns dar da nagot arkiv dar man kan se gamla matcher. T.ex. denna omdiskuterade situation?

 3. Utan att kasta för mycket skit på KIF Örebro vet vi ju sedan gammalt att lagets kännemärke är ett tufft, ibland rentutav brutalt spel. När de tjeckiska tvillingarna och råskinnen (har glömt namnen) försvunnit ur truppen är det främst Chukwudi som står för ”rugbytraditionerna”.

  Nej, det är inte synd om Linköping! Man får skylla sig själv för de svårförklarligt svaga prestationerna på bortaplan. Det är just detta som sätter p för LFC:s heta drömmar om SM-guld.

  • Verkligen inte, är snarare så att hon är på tok för ärlig jämfört med spelare som Marta och Bachmann som tar till alla medel de kan för att påverka domare såväl verbalt som genom att hjälpa till/filma när de kan få fördel.

   LFC borde bli mer cyniskt, särskilt i bortaspelet, och hade man inte gått för segern efter den sena kvitteringen så hade man ju åtminstone varit en poäng närmare Rosengård. Nåväl, skönt att man åtminstone har Eskilstuna och Rosengård de två avslutande omgångarna så att chansen fortfarande finns. Trist att Neto är avstängd mot Vittsjö, det sista i raden av ostskivor matchens förgrundsfigur Alicia Westman lyckades hitta, men då får man visa att det går att vinna även utan sin spelmotor på mittfältet.

 4. Lite orättvist mot Hammarby i dag, tycker jag, på denna emimenta blogg. Inget av målen var någon målvaktstavla, två kom efter mönsteranfall från kanterna med fina inspel till fria spelare. Där hade nog ingen annan målvakt heller haft någon större chans. Dessutom gjorde inhopparen minst en riktigt kvalificerad räddning (långt nere vid sin högra stolpe vid ställningen 1-0). Och mitt intryck är att Hammarby hade mest boll och flest avslut, så Göteborgs målvaktssituation var i mina förvisso partiska ögon därför inte avgörande. Tycker snarare H gjorde sin offensivt kanske bästa match.

  En annan sak är att KGFC är i svag form och underpresterar grovt i förhållande till sitt spelarmaterial. I år med. Farliga på omställningar, men utan spelidé och självförtroende, tycks det.

  • Ja, kanske borde ha tillagt att segern ändå inte var orättvis eftersom Göteborg, som du säger, inte spelade särskilt bra och inte skapade så mycket.

   Vad gäller Hammarby-målen så ska nog Göteborg vara mer missnöjda med backlinjens agerande i straffområdet än med målvaktens. Även om det inte var några målvaktstavlor kan jag ändå tycka att en ”riktig” målvakt borde haft hyfsad chans att rädda det första och sista målet.

 5. Nja tycker väl bara att man ska ha en objektivitet i det man skriver annars blir det bara pinsamt! Att man inte kan erkänna ibland att det finns ett motståndarlag med på planen som gör saker bra.Att det ofta ska vara domaren det är fel på, motståndarna som spelar för tufft på fixstjärnorna, är det oväntat att dom gör det förresten. Får man en ”billig” straff med sej är den solklar har andra laget en straffsituation som typ 1000 pers utom domaren ser,,, så är situationen svårbedömd! När mallbacken fick absolut en väldigt tveksam straff med sej senast var det så fel och skulle drabba Linköping som tredje part då Hammarby skulle kämpa med ännu mer näbbar o klor mot Linköping i nästkommande match. Tror väl att Hammarby med tanke på tabelläget skulle stridit hårt även om inte Mif fått en tveksam straff!! Å att fixstjäror blir griniga när saker och ting går emot dem är ju ingen nyhet. Harder är en grym spelare som skulle kunna va ännu grymmare med rätt fokus.de tiotalet gånger jag sett henne har tyvärr inte så varit fallet ,de flesta gångerna!!

 6. Var på väg att skriva ett halvilsket inlägg till ” undrande , men nu gör jag inte det eftersom han har många poänger i sitt senaste inlägg. När det gäller domarnas uselhet så borde nog Lfc supportrar klaga minst av alla, det har gått Lfc’s väg i många tveksamma/svårbedömda situationer de senaste åren. För eller senare borde det väl jämna ut sig kan man ju tycka. Jag tycker inte att Harder är speciellt gnällig, däremot finns det många Lfc supporters som är det, för det vet väl alla att om Pia bara hade spelat med Lfc spelare då hade ju Sverige varit världsmästare………… eller hur?

 7. Amatör,,,, glad att min point of wiew förstods ,, att Marta på strandvallen mot Mif varken tackade för matchen, kom till presskonferensen eller skrev autografer till de hundratals väntande kidsen som har henne som förebild , är för mej bara,,,, dålig stil,,, att hon sedan är grym på frisparkar kan man ju bara applådera,,, du har rätt , sett harder för lite för å göra en schysst bedömning,,, ja in med mer Linköpingspelare Pia så löser det sej,,,,(:-);:-) allsvenskan är jämnare än någonsin nu bottenlag gör bra prestationer mot topplag och det kke svider lite hos ”stjärnorna” mentalt när man inte kan göra som man vill längre,,, därav viss frustration, byter ut ordet gnällig i fortsättningen,,, över 22 matcher brukar det hela oftast bli ganska rättvist då det gäller berövade och fådda straffar, felaktiga gula och röda, stolpträffar, målvaktstabbar, domarskandaler, dåligt pauskaffe med mera,,,, låt oss hoppas att det lag med mest poäng vinner och de med minst åker ur,,, de borde vara det mest rättvisa(:-)

 8. Vad skönt att se en domare som varnar för filmning. Efter den varningen så var där inga nya försök till fusk. Tänk om fler domare kunde göra detsamma.

  • Inte förvånad att domaren var Fredrik Oppong.Bästa domaren som dömt på Linköpings Arena i år.

   • Kan ju bara hålla med där. Känns trist att konstatera att de fåtal manliga domare som tillåts döma i Damallsvenskan totalt utklassar sina kvinnliga kollegor när det gäller framförallt spelförståelse, att vara konsekventa och framförallt att ha en bra dialog med spelarna ute på plan.

    Det är nog detta som gör att de manliga domarna kan fokusera på att stävja fult spel/filmningar istället för att rikta in sig på skitsaker som att frisparkar/inkast minsann ska tas EXAKT från den punkt de bestämt medan det inte alls är lika viktigt att schyst spel premieras.

    Ser mig själv som feminist men när det kommer till domarna så borde män få döma i större utsträckning tills de kvinnliga domarna nått en tillräckligt hög nivå för att hänga med i spelet.

 9. Ja, om det nu var filmning så var det väldigt bra att varna. Min första känsla sa straff men jag tyckte det var helt omöjligt att bedöma av TV-bilderna. Inga stora protester dock.

 10. Ifrån min vinkel var det solklar filmning, och som du ju själv säger så var där inga protester. Domaren var ju väldigt nära och hade fri sikt.