Damallsvenskan 2015: omg. 15


 Inför: Kristianstad har 16 raka förluster mot Rosengård sedan man gick upp i högsta serien 2008. Vilans IP är inte spelbar och man får istället försöka ta poäng av mästarna på Kristianstad IP.

I botten har Hammarby har ett gyllene läge att utöka avståndet till Mallbacken när man möter AIK. Bra läge har också Umeå som slipper möta avstängda skytteligaledaren Pauline Hammarlund i Norrlandsderbyt mot Piteå. Göteborg bör ta tre poäng hemma mot Mallbacken men inget känns givet i årets serie.

Eskilstuna United har en svår hemmamatch mot ett KIF Örebro som är lite på uppgång. I Vittsjö är det upp till bevis för Linköping som måste skärpa till bortaformen. Man får klara sig utan avstängda Claudia Neto.


2015-08-26 18:00 Kristianstads DFF – FC Rosengård  0-0
2015-08-26 19:00 Hammarby IF – AIK  1-1
2015-08-26 19:00 Umeå IK – Piteå IF  2-2

Har inte sett något av dagens oavgjorda derbyn ännu, återkommer eventuellt senare med kommentarer. Kristianstads DFF känner sig nog mest som vinnare när man för en gångs skull tog poäng mot Rosengård. Ett Rosengård som bara lyckats vinna tre av sju matcher efter VM-uppehållet. Hammarby tog inte chansen att skaffa sig lite andrum i botten och i Norrland slutade det, som vanligt numera, oavgjort mellan Umeå och Piteå.

2015-08-27 19:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Mallbackens IF Sunne  1-0
Stor Göteborgsdominans och i första halvlek nästan spel mot ett mål. Mallbacken försvarade sig dock som vanligt riktigt bra men föll alltså åter med uddamålet efter att Sara Lindén spelat fram Manon Melis som satte 1-0 (57′). Krsitin Hammarström fick hålla nollan i comebacken och såg stabil ut även om hon inte hade så väldigt mycket att göra.

2015-08-27 19:30 Eskilstuna United  – KIF Örebro   3-1
(36’ Olivia Schough, 62’ Gaëlle Enganamouit, 88’ Sofie Persson – 45’ Julia Spetsmark)
I en ganska jämn match var det ändå Eskilstuna som hade ett visst övertag, men framförallt hade man ett för dagen klart hetare anfallspar. Fin publiksiffra igen: 3004.
Matchens 3 främsta
1. Olivia Schough (Eskilstuna United) – Lysande match och ett mål och två assist av Schough som utöver de avgörande sekvenserna även jobbade stenhårt i varje situation matchen igenom. 
2. Gaëlle Enganamouit (Eskilstuna United) – Samarbetet med Schoiugh fungerar alldeles utmärkt. Visade som alltid styrka i offensiven och gjorde ett mål och en assist. 
3. Louise Quinn (Eskilstuna United) – Stabilast av de tre mittbackarna den senaste tiden och så även idag.


2015-08-28 19:30 Vittsjö GIK – Linköpings FC  0-3
(34’ Kristine Minde, 35’ Fridolina Rolfö, 38’ Stina Blackstenius)
Linköping skrämde bort bortaspöket och presterade mästerlig fotboll när man ganska enkelt avfärdade Vittsjö. Det var stor spelmässig dominans från bortalaget som hade några ovanligt effektiva minuter mot slutet av andra halvlek där man avgjorde matchen. Mindre effektiva i andra halvlek där man borde ha gjort ytterligare ett par mål. Vittsjö räckte helt enkelt bara inte till denna dag.

Matchens 3 främsta
Väldigt många var väldigt bra i Linköping denna idag där hela laget deltog i anfallsvåg efter anfallsvåg. Här tre som stack ut:
1. Fridolina Rolfö (Linköping) – Har ju inte kunnat spela så många hela matcher men är uppenbarligen på väg mot storformen. Med två assist och ett mål på fem minuter blev hon lite av segerregissören denna dag. 
2. Mariann Gajhede (Linköping) – Har inte varit lika framträdande som förra året men idag var hon lysande. Allt ser så elegant och enkelt ut när hon vinner boll och spelar den smart vidare. Felfri. 
3. Stina Blackstenius (Linköping) – Fortsatt i grym form och oerhört jobbig att möta för Vittsjö-försvaret med sina eviga kraftfulla löpningar. Snyggt mål men får ändå ett litet minus för nog borde hon ha gjort ytterligare minst ett mål.

Vittsjö hade det tufft men Therese Björck höjde sig över mängden och visade stort hjärta på mittfältet. Även piggt inhopp av Antonia Göransson. Linköping imponerade åter med en stark bänk där både Jessica Samuelsson och emma Lennartsson gjorde riktigt fina inhopp. Glädjande nog fanns också Renée Slegers på denna bänk efter en lååång skadeperiod, men ingen speltid idag..


4 svar till “Damallsvenskan 2015: omg. 15”

 1. Då Bachmann nu lämnat för Wolfsburg så känns det som upplagt för att Eskilstuna ska kröna sin fina säsong med ett SM-guld. Rosengård har förvisso fyllt på med bra spelare men man har i Mittag, Bachmann och Sjögran tappat väldigt många mål från fjolåret och därför tror jag man får svårt att hålla undan.

  LFC känns tyvärr för ojämna och har väldigt svårt att utnyttja det spelövertag man har i nästan samtliga matcher man spelar och är dessutom ineffektiva när lägena väl dyker upp. Ikväll höll den ineffektiviteten på att göra cupmötet mot Mariebo onödigt spännande och har man svårt att få hål på ett förvisso bra div1 lag så kommer man ju ha ännu tuffare att få hål på lag som Vittsjö, Kristianstad m f l som man har kvar att möta på bortaplan.

 2. I ”den givna” segermatchen mot Mariebo IK avslöjades Linköpings svaghet alltför tydligt. Det är inte bortaplan som gäller för LFC, nej, man måste tydligen ha hemmaarenans konstgräs under skorna för att kunna prestera ett bra och effektivt anfallsspel. Det var pinsamt tydligt hur tandlöst det var framför motståndarmålet trots spelövertaget. Pigga Venera Rexhi gjorde visserligen MIK-försvararna yra i bollen med sina finter, men mål blev det inte. Fridolina Rolfös lite tursamma 0-1 räddade LFC från att hamna i en förlängning, som kunde ha slutat hursomhelst.

  Knappt godkänt för tränare Martin Sjögrens trupp (han bör ha känt sig ganska frustrerad under framförallt 2:a halvleken), matchen fick nytt liv och Linköpings anfall blev tio gånger vassare först när Stina Blackstenius byttes in. Det var ytterst nära ett par Blacksteniusmål, men inte heller hon hade det där lilla sista som krävs.

  Värt att notera är att det skiljer två divisioner mellan Mariebo IK i div. 1 och LFC i Damallsvenskan. I onsdags spelade MIK mer som ett hyfsat bra Elitettan-lag, medan LFC uppträdde som ett bottenlag i samma Elitetta. Som Martin ovan antyder kommer man att få svårt att få hål på återstående bortalag i Damallsvenskan – ja, det är högt tveksamt om man tar några poäng alls!

 3. Verkligen märkligt med Linköpings bortaspel. Annars har ju också Linköping trots uselt bortaspel hittills fortfarande ett utmärkt läge att ta guldet. Vittsjö, AIK och Kristianstad borta borde man ju lyckas kunna skrapa ihop några poäng emot kan man tycka. Matcherna mot Mallbacken, Umeå och Göteborg hemma bör man ju ta många poäng i. Då kan mankanske smyga med någon poäng bakom och då kan ju allt hända i de två sista matcherna mot Eskilstuna hemma och Rosengård borta.

  Eskilstuna och Rosengård har annras hyfsat gynnsam avslutning på säsongen också även om båda ska upp till Piteå. Skulle Piteå lyckas vinna de båda matcherna har också de ett bra läge att utmana.

 4. Väldigt viktigt att LFC äntligen fick till spelet på bortaplan och även om jag inte såg matchen så låter det ju som man spelade mer som på hemmaplan vilket är precis vad jag hoppats på. De bortamatcher jag sett har laget uppträtt passivt och med en rädsla att misslyckas och det känns ju helt fel då man självklart borde kunna spela samma flödande anfallsspel som på hemmaplan även när man spelar bortamatch.

  Hörde att Sjögren inför matchen uttryckte oro över den offensiva balansen i laget, för första gången var ju både Harder, Rolfö och Blackstenius på plan samtidigt, men nu hoppas jag han och övriga ansvariga ser att LFC:s chans till serieseger ligger i att gå ’all in’ i anfallsspelet och inte plottra på mitten och riskera spelvändningar utan istället spela snabbt och rakt på djupledslöpande spelare där man ju har hur många hot som helst i sin trupp.