Damallsvenskan 2015, omg. 16


2015-08-30 14:00 Piteå IF – FC Rosengård  2-2
(12’ Pauline Hammarlund, 26’ Emilia Appelqvist  – 18’ Natasa Andonova, 24’ Marta) 
Mycket underhållande match i Piteå inför hela 3311 i publiken som ganska rättvist slutar 2-2 även om nog inget av lagen var riktigt nöjda med det resultatet. FC Rosengård presterade anfallsfotboll i högre tempo än jag sett på ett tag nu och hade ett ganska klart spelövertag genom hela matchen. Piteå var dock som alltid farligt vid omställningar och fasta situationer boch båda lagen hade lägen att avgöra.. Domaren tyvärr lite i fokus igen med ett par tveksamma situationer, bl.a. en tveksam straff men Rosengård bjöd tillbaka när Zecira Musovic fumlade rejält med bollen vid kvitteringen.
Matchens 5 främsta
1. Marta (Rosengård) – Marta var på bästa spelhumör denna dag och ett ständigt hot när hon hade bollen. Bra defensivt jobb dessutom.  Fick ett hårt gult kort för filmning när Ikidis hand faktiskt kom upp i ansiktet på henne.
2. Josée Belanger (Rosengård) – Snabba och hala kanadensiska nyförvärvet spelade för första gången från start och låg bakom båda målen när. Assist till 1-1 när hon kom runt på kanten och fixade även den mycket tveksamma straffen när hon till synes väldigt lätt föll i kamp med Ikidi. 
3. Emilia Appelqvist (Piteå) – Väldigt stark i defensiven denna dag och dessutom målskytt.
4. Josefin Johansson (Piteå) – Det var det centrala mittfältet som höll ihop det för Piteå denna dag. Ny stor arbetsinsats av Josefin Johansson..
5. Hilda Carlén (Piteå) – Kunde inte göra något åt målen men såg i övrigt åter väldigt säker ut i alla situationer.


2015-08-30 15:00 Mallbackens IF Sunne – Kristianstads DFF  1-0
(6’ Mimmi Larsson)
Mallbacken tog en riktig kämpaseger i den oerhört viktiga ”6-poängsmatchen” mot Kristianstad. Segern tar, åtminstone tillfälligt, laget upp över strecket och samtidigt drog man på allvar in Kristianstad i nedflyttningsstriden. Mallbacken tog en tidig ledning i en under stora delar jämn match. Sista kvarten fick bortalaget rejält tryck mot Mallbackens mål men lyckades aldrig ta sig igenom den skottäta muren.
Matchens 3 främsta
1. Mimmi Larsson (Mallbacken) –  Hon har inte varit direkt effektiv i år men när det nu behövdes som mest klev Mimmi Larsson fram och satte säkert matchens ända mål. Ständigt hot i djupled och bra uppspelspunkt i slutet av matchen. 
2. Sofie Ahlberg (Mallbacken) – Har kommit upp i allsvenskt tempo och närmar sig formen som tog henne till U23-landslaget 2013. Stark i defensiven och ofta ett hot i offensiven och en mycket fin framspelning till målet. 
3. Frida Broström (Mallbacken) – Mycket bra match av hela försvaret med uppoffrande spel och som alltid en stabil Jennifer Falk där bakom. Broström var åter på rätt plats vid rätt tillfälle när trycket blev som hårdast.

2015-08-31 19:00 AIK – Eskilstuna United  0-3
Jag har inte sett matchen ännu men Gaëlle Enganamouits storform fortsätter uppenbarligen. Hon gjorde samtliga tre  mål och gick upp i ensam skytteligaledning på totalt 13 mål, ett mer än Hammarlund. Åter i fint samarbete med Olivia Schough. Amerikanska mittfältaren Katie Bethke lämnar ytterligare en klubb mitt i säsongen och lägger nu skorna på hyllan, läs mer på Uniteds hemsida.

2015-09-01 19:30 KIF Örebro – Hammarby IF  3-1
(5’ Helén Eke, Självmål , 11’ Sanna Talonen-Torstensson, 83’ Ogonna Chukwudi – 77’ Emma Jansson)
Hammarby föll på svagt försvarsarbete i inledningen av matchen där Örebro dominerade stort och kunde ta en tidig 2-0-ledning. Det tog en halvtimme innan Hammarby vaknade till och fick lite ordning på sitt spel och resten av matchen var ganska jämn. Matchens lirare utan tvekan Ogonna Chukwudi men också en mycket fin första halvlek av Michelle de Jongh.

2015-09-02 19:00 Linköpings FC – Umeå IK  0-2
(34’ Jenny Hjohlman , 49’ Hjohlman)
Ja, vad ska man säga, Damallsvenskan är sannerligen oförutsägbar. Efter att jag fick se UIKs lite reservbetonade startelva började jag tänka att laget nog ligger risigt till om man inte kan spela med bästa laget under resterande delen av säsongen. Så går man och vinner i Linköping och tar ett mycket stort steg mot nytt kontrakt. Linköping som tycktes ha skrämt bort bortaspöket senast vägrar  gång på gång att hålla sig kvar i guldkampen och spräckte istället sin segersvit på hemmaplan. Jag har inte sett matchen ännu men ska nog göra det för jag vill gärna se Lina Hurtigs insats som vänsterback. Att döma av statistiken var det ett extremt effektivt Umeå och ett Linköping som föll tillbaka i gamla synder med sina avslut. Jenny Hjohlman har hittat målformen igen när den behövs som bäst.

2015-09-03 19:30 Kopparbergs/Göteborg FC – Vittsjö GIK  3-1
(15’ Martens, 27’ Melis, 89’ Martens – 52’ Göransson)
En match som verkligen inte nådde några högre höjder men som Göteborg ändå vann ganska rättvist. Bedrövligt försvarsspel av Vittsjöo i första halvlek där Göteborg kanske borde ha gjort ytterligare något mål. Göteborg slutade spela fotboll i andra halvlek och bjöd in Vittsjö i matchen men lyckades hålla undan.


10 svar till “Damallsvenskan 2015, omg. 16”

 1. Beklämmande att Rosengård åter får en MYCKET tveksam straff men ändå glädjande att Piteå belönades för sitt slit med en poäng. Noterar att det var Alicia Westman som dömde och precis som i matchen Örebro-LFC drabbades bortalaget Rosengård av en orkan gula kort i 2:a halvlek … observera att jag inte påstår det var fel men det är ändå intressant att man kan se ett mönster.

  Westman och Sara Persson är de två domare som verkligen sticker ut från övriga när det gäller antal varningar (nästan dubbelt så många/match) och där kan man också se att Westman är tuffare mot bortalagen i sina matcher medan Persson tvärtom är tuffare mot hemmalagen i sina matcher. Medan Pernilla Larsson på 11 matcher hade delat ut totalt 6 varningar (samma antal för hemma som bortalag) hade Westman lyckats hitta hela 19 (!) varningar där bortalagen drabbades dubbelt så hårt.

  Jag ser detta som ett tydligt bevis på att Pernilla Larsson är en bra domare som håller kontroll i sina matcher medan Persson och Westman ofta verkar förlora kontrollen i sina med mängder av kort på frustrerade spelare som följd.

 2. Hörde att Rosengårds klubbchef kritiserade domaren efter matchen. Skrattretande eftersom fcr är ett av de lagen som får flest ” tveksamma ” domslut med sig. Kanske de skulle vara tacksamma istället för de poäng som domarna redan har gett dom i år. Guldet till Eskilstuna kan man ju hoppas ( nej det är inte ”mitt lag”).

  • Martin Sjögren som annars brukar vara lugnet själv var på vippen att bli uppvisad på läktaren i mötet mot Örebro där samma domare som i denna match stod för en bedrövlig insats och konsekvent premierade hemmalagets grisspel framför bortalagets försök till konstruktivt spel. Såg som sagt inte den här matchen men dömde hon som i LFC:s möte mot Örebro har jag full förståelse för klubbchefens irritation även om nu straffen de fick i första kändes tveksam.

 3. Nämnde det aldrig i texten men kritiken kanske hade det något att göra med att Natasa Andonova fick två gula kort i matchen och blev utvisad i slutet. Det kanske var lite hårt för det kändes inte som några solklara gula kort och så fult spelade hon inte i övrigt heller. Men som sagt så hade man ju domaren med sig istället i straffsituationen.

 4. Rosengårds straff är väl ändå ganska klar? Tycker istället att det är orutinerat av Piteåspelaren att dra på sig straffen när motståndaren är på väg ut ur straffområdet.

 5. Hej LFC-Martin,
  gillar ditt engagemang för ditt lag men det är väl lite väl hårt att kalla Örebro för att ”grisspela!” Kommer ihåg din ilska i fjol när Örebro körde över LFC med 4-0 och 2-0. Det sa ”PANG” i närkamperna och LFC-spelarna drog undan fötterna.
  Nu är Martinkova sisters borta och jag anser inte att Örebro ”grisspelar”.
  Däremot blev det än en gång väl synligt att LFC har svårt mot mer fysiska lag som Örebro och för den delen även Piteå.
  LFC har ett oerhört tekniskt skickligt lag, som spelar den bästa fotbollen när det flyter, men det gäller att vinna kampen och matcherna. Bortsett från vändningen mot Rosengård vill man gärna spela i ledning och på hemmaplan. Var finns tuffheten i laget?
  Sen håller jag med dig om att FCR haft domarna med sig under säsongen. Det beror till största delen på att (dam)domarkåren inte är bra nog.
  Uppfattade Sjögrans domarkritik som mer generell än att hon var irriterad över att Andonova fick två gula kort. Bra att hon vågade säga ifrån i alla fall, (dam)domarkåren är alltför dålig för Damallsvenskan!

 6. Gula korten var ju solklara? Och straffen tveksam men svarbedomd fran TV-bild.

  LFC-UIK var daremot den konstigaste matchen jag sett pa lange. UIK hade 2 anfall forsta timmen och 2 mal.

 7. Tyvärr väldigt välförtjänt seger för Umeå och LFC gör den sämsta hemmamatch jag sett laget göra sen man förlorade mot Örebro med 4-0 ifjol. Statistiken må tala om ett överlägset hemmalag men den säger tyvärr inte sanningen. Faktum är att LFC hade totalt 0 ’riktiga’ avslut på mål och då vinner man ju inga matcher ens med 70-30 (eller kanske 80-20) i bollinnehav.

  Det har ju alltid varit så att LFC haft problem med lag som kör handbollsförsvar men då kan man ju samtidigt bli lite irriterad över att man inte tagit fram en spelidé för att vinna även mot detta. Då Umeå var skadedrabbade så har jag full respekt för att de väljer denna primitiva spelform och det ger ju resultat så det var ju uppenbarligen ett helt rätt val de gjorde.

  Såg att Sundhage var på plats och då var det ju lite extra typiskt att både Magdalena Ericsson (som missade rejält vid 0-1 målet) och Stina Blackstenius (som inte skapade mer än någon enstaka chans under matchen) gjorde rätt svaga insatser. Roligare då för Hjohlman som gjorde en ’perfekt’ match med två kliniska avslut på de två lägen hon fick under matchen.

 8. Lina Hurtig var faktiskt mycket, mycket duktig som vänsterback. Hon påminde mig om Alexandra Popp som också spelade vänsterback in CL-finalen mot Lyon och kom ut ganska bra mot en tuff motstand. Också en mycket fint insats av Henrikssonpå högersidan. Hon växte upp i den andra halvleken och var kanske bäst i Umeås försvar. Alla backar i UIK kämpade bra genom hela matchen och trots Linköpings bollinnehav var Umeås seger välförtjänt.