Damallsvenskan, omgång 18


15/9 14:00 Vittsjö IP: Vittsjö GIK – Sunnanå SK   5-0   
1-0 Emma Sjödahl (’39), 2-0 Jane Ross (’49), 3-0 Ross (’57), 4-0 Ross (’70), 5-0 Sofie Andersson (’84) – Publik: 467
(Inför: Omgångens säkraste etta. Sunnanå har nog gett upp hoppet om att lyckas hänga kvar nu även om det finns en liten teoretisk chans. Vittsjö har inte säkrat nytt kontrakt ännuoch har sex raka matcher utan seger. Den trenden bryts nog nu. Tips: 3-1
Kommentar: Jane Ross tog ett rejält skutt uppåt i skytteligan med sina tre mål samtidigt som Vittsjö med stor sannolikhet säkrade nytt kontrakt. Sunnanå inkasserade nionde raka förlusten och har katastrofala 23 insläppta mål på de fyra senaste matcherna..

15/9 14:00 LF Arena: Piteå IF – Kristianstads DFF   3-2   
1-0 Josefin Johansson (’2), 1-1 Margrét Lára Viðarsdóttir (’30), 2-1 Johansson (’58), 2-2 Linnea Liljegard (’64), 3-2 Josefin Johansson (’90+2) – Publik: 1161
(Inför: Inget av lagen har haft någon riktigt bra säsong och framförallt Kristianstad har varit en besvikelse. Lagen kämpar om att nå en plats på övre halvan men är inte heller helt säkra från nedflyttningskampen. Tips: 2-2)
Kommentar: Josefin Johansson blev med sina tre mål dagens hjälte i Piteå och förde upp laget på den övre halvan av tabellen. Kul att se att publiken fortsatt letar sig till arenan i Piteå. Piteå har nu fyra segrar på de sex senaste matcherna. Båda lagen kan nog känna sig ganska säkra på att få spela i Damallsvenskan även nästa säsong. Piteås Lisa Klinga missar resten av säsongen efter att ha åkt på en vadbensskada i första halvlek.

15/9 15:00 Strandvallen: Mallbackens IF – KIF Örebro   1-1  
1-0 Blakely Mattern (’14), 1-1 Sarah Michael (’90+4) – Publik: 630 
(Inför: En match som nog Mallbacken måste vinna eftersom man fortfarande har bl.a. Tyresö och Malmö kvar att möta  i övriga fyra återstående matcher. Att besegra Örebro är dock inte lätt i dagsläget. Tips: 1-1
Kommentar: Mallbacken var oerhört nära att ta den livsviktiga segern men Örebros kvittering på övertid innebär att det nu blir mycket tufft för värmländskorna att fixa nytt kontrakt.

15/9 16:00 Åbyvallen: Jitex BK – LdB FC Malmö   0-2     
0-1 Anja Mittag (’23), 0-2 Ramona Bachmann (’58) – Publik: 923
(Inför: Malmö brukar ha ganska lätt för just Jitex och har vunnit samtliga möten sedan Jitex kom tillbaka till Damallsvenskan för några år sedan. Ett Malmö i fin form kommer därför tillMölndal som stora favoriter. Tips: 0-3)

16/9 19:00 Arena Linköping: Linköpings FC – Kopparbergs/Göteborg FC  3-0   
1-0 Magdalena Ericsson (’41), 2-0 Stina Blackstenius (’52), 3-0 Pernille Harder (’77) – Publik: 779 
(Inför: Kampen om tredjeplatsen kan kanske avgöras här även om det är troligt att den fighten pågår ytterligare några omgångar. Två lag som oftast bjuder på jämna matcher och helgens match blir nog inget undantag.  Tips: 1-1
Kommentar: Linköping tog ett stort kliv mot att säkra tredjeplatsen genom att klart besegra Göteborg som nu bara har en seger på de fem senaste matcherna. För ett klart formstarkare Linköping var det femte segern på de sex senaste matcherna. Glädjande för Linköping var att Linda Sällström äntligen fick göra comeback efter sitt långa skadeuppehåll som innehållit två korsbandsskador.

16/9 19:20 T3 Arena: Umeå IK  – Tyresö FF  2-2    
1-0 Lina Hurtig (’6), 1-1 Kirsten van de Ven (’8), 2-1 Hurtig (’51), 2-2 Caroline Graham Hansen (’79) – Publik: 2150
(Inför: Formsvaga Umeå bör få det tufft mot Tyresö som börjar hitta spelet igen. Publikfest väntas i Umeå och kanske kan UIK lyftas av det. Tyresö har inte råd att tappa poäng nu. Tips: 1-2)
Se även Guldläge för Malmö


Skytteligan (16/9)
20 mål – Christen Press (Tyresö FF)
14 – Pernille Harder (Linköpings FC)
12 – Anja Mittag (LdB FC Malmö),
11 – Sarah Michael (KIF Örebro), Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF),
10 – Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC),
9 – Marta (Tyresö FF), Sanna Talonen (KIF Örebro), Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Jane Ross (Vittsjö GIK), Kirsten van de Ven (Tyresö FF)
8 – Jenny Hjohlman (Umeå IK), Manon Melis (LdB FC Malmö), Lina Hurtig (Umeå IK)
7 – Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö), Josefin Johansson (Piteå IF)


[standings league_id=4 template=extend logo=true]

Kompakt tabell


4 svar till “Damallsvenskan, omgång 18”

 1. Om man tittar på tabellen så har Kristianstad näst sämst försvar
  och fjärde bästa anfall

  • Ja, något fel på offensivlustan är det definitivt inte hos Kristianstad men känns som att man under flera säsonger haft svår att hitta en försvarskonstellation som fungerar som man kan satsa på fullt ut så det blir lite trygghet i defensiven. Skadebekymren har väl inte heller hjälpt direkt.

   • När det gäller mittbackarna så har man haft samma duktiga par under några år
    Däremot har man ändrat på ytterbackar av och till.
    Sen har man haft dåligt försvarsarbete från mittfältet

 2. Mycket glädjande att LFC nu inte bara återfinns på en stabil 3:e plats utan också fått ordning på såväl defensiv som offensiv och fått en målskillnad som motsvarar placeringen. Särskilt imponerande att man har så pass få insläppta mål med tanke på att man tappade sin givna förstamålvakt efter halva säsongen och fått möblera om en del i försvaret.

  I senaste matchen mot Göteborg hade man nog en av de yngsta startelvor som skådats i damallsvenskan från 18-åriga blivande stormålvakten Davey i mål till 17-åriga forwardslöftet Blackstenius på topp. Jag är oerhört imponerad över föreningens förmåga att hitta rätt typ av spelare till laget och hur man med en begränsad budget nästan lyckas utmana de två jättarna in på mållinjen.

  Faktum är att om man inte dragit igång seriespelet så tätt inpå EM-slutspelet så hade nog LFC fortfarande varit med. Både bortamatcherna mot Mallbacken och Umeå förlorades sannolikt p g a att truppen var fruktansvärt sliten och i matchen mot Umeå hade man 10,5 spelare tillgängliga (målvakten Ringshamre spelade lätt skadad och båda spelarna på bänken hade egentligen inte fått klartecken att spela).