Damallsvenskan, omgång 5


Se även ”Inför omgång 5

8/5 Tyresövallen: Tyresö FF – Piteå IF 2-1
1-0 Jennifer Hermoso (’26), 2-0 Verónica Boquete (’36), 2-1 Anna Westerlund (’57) – Publik: 912
Stor dominans av hemmalaget men fortsatt dålig effektivitet med Marta som dagens stora målsumpare. Mot Piteå räckte det dock ändå. Starkt av Piteå att komma undan med uddamålsförlust trots att man den senaste tiden haft skadebekymmer på nästan halva truppen.

8/5 Valhalla: Kopparbergs/Göteborg FC – Umeå IK 1-1
0-1 Lina Hurtig (’31), 1-1 Marlene Sjöberg (’45+1) – Publik: 375
Umeå IK fick med sig en skön poäng hem ifrån Göteborg. Imponerande med tanke på att tre fjärdedelar av årets tänkta backlinje saknades. Förutom korsbandsskadade Emma Berglund fanns inte heller Tuija Hyyrynen eller Katrin Jónsdóttir med idag. Laget tillhör hittills de målsnålaste lagen framåt men så har man också ställts mot de fem lag som just nu ligger topp 5 i serien. Har god chans att plocka många poäng framöver om man kan spela lika bra mot aningen svagare motstånd. För Göteborg var det fjärde oavgorda på fem försök och det håller inte om man ska hänga med i toppen. Kanske dags att kasta livremmar och hängslen och släppa loss offensiven lite när man har så många offensiva alternativ!?

8/5 Arena Linköping: Linköpings FC – Vittsjö GIK 3-0
1-0 Emma Lennartsson (’18), 2-0 Lidija Kuliš (’56) 3-0 Pauline Hammarlund (’67) – Publik: 304
Linköping tog rättvist och klart årets första seger. Skönt för laget att få göra tre mål och nog viktigt för fortsättningen att både Kuliš och Hammarlund fick göra sina första mål i årets serie. Man passade samtidigt på att skicka ner Vittsjö under nedflyttningsstrecket. Lagets skadeproblem har ställt till det en del och man har en ganska liten trupp just nu. Efter helgens invigningsfest hittade tyvärr bara några hundra tillbaka till arenan idag.

9/5 Behrn Arena: KIF Örebro DFF – LdB FC Malmö 0-0
Publik:
665
KIF Örebro fortsätter att imponera och trots stundtals stort Malmö-övertag blev laget aldrig riktigt stressat. Malmös offensiv var tämligen uddlös och laget skapade få riktigt heta chanser. Örebros defensiv imponerade desto mer, där mittbacksparet Maria Synnerdahl och Marina Pettersson-Engström knappt gjorde ett enda misstag och Stephanie Labbé i målet känns stabilare än på mycket länge. I offensiven fortsätter Sarah Michael visa klass och hotade ständigt Malmö-försvaret. Ingen av Malmös stjärnor stack ut extra denna dag och inte ens i slutet av matchen orkade man med att riktigt pressa ner motståndarna. En mycket stark kämpainsats gav en välförtjänt Örebro-poäng mot Malmö som måste få bättre fart och större kreativitet i sitt anfallsspel om man ska ta tillbaka guldet till Skåne.

9/5 Vilans IP: Kristianstads DFF – Jitex BK 1-0
1-0
Johanna Rasmussen (’52) Publik: 211
Ytterligare en mycket svag publiksiffra blev det i Kristianstad när hemmalaget tog en knapp men rättvis seger. 

9/5 Norrvalla IP: Sunnanå SK – Mallbackens IF 1-1
1-0 Helen Okaonu (’7), 1-1 Sofie Ahlberg (’28) – Publik: 342
Sunnanå behövde en seger och fick en drömstart när Helen Okaonu fick in 1-0 på matchens första hörna. Därefter tog Mallbacken över mer och mer och Sofie Ahlberg skickade in kvitteringen från nästan halva plan. Mallbacken tryckte på när Sunnanås försvarsspel började haverera igen men oavgjort stod sig till halvtid. I andra halvlek var det Sunnanå som tog kommandot och gick för seger men trots en mängd hörnor lyckades man inte trycka in segermålet. Tung poängförlust för hemmalaget som därmed fortsatt är enda segerlösa laget och mycket väl kan vara rejält avsågat efter vårsäsongen med tanke på att man har många tuffa matcher fram till EM-uppehållet.


Skytteligan
4 Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC)
Christen Press (Tyresö FF)
2 Sanna Talonen (KIF Örebro)
Elin Sandgren (Jitex BK)
Elin Nilsen (Vittsjö GIK)
Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF)
Pernille Harder (Linköpings FC)
Marija Banušić (Kristianstads DFF)
Julia Spetsmark (Sunnanå SK)
Irena Martínková (KIF Örebro)
Josefine Öqvist (Kristianstads DFF)
Lina Hurtig (Umeå IK)
3 Helén Eke (KIF Örebro)
Anja Mittag (LdB FC Malmö)
Sarah Michael (KIF Örebro)
Viktoria Forsmark (Piteå IF)
Jane Ross (Vittsjö GIK)

[standings league_id=4 template=extend logo=true]

Kompakt tabell


Ett svar till “Damallsvenskan, omgång 5”

  1. Tilläggas kan att Pernille Harder förvisso inte gjorde något av målen men istället låg bakom samtliga med hårt jobb och läckra framspelningar. Annars är det kul att LFC går mot strömmen och ger talangerna chansen då östgötska -91:an Emma Lennartsson belönades med startplats efter sitt fina inhopp mot Örebro matchen innan. Hon tackade för förtroendet med ett snyggt mål och ett fint väggspel med Harder där den sistnämnda drog bollen klockrent i ribban.

    Samtidigt skäms man som Linköpingsbo över att vår kommuns invånare saknar fotbollskultur. 304 åskådare på en ny toppmodern arena är skamligt dåligt oavsett om man som ikväll hade en del faktorer mot sig.