Det nya Sverige


Bara en liten kort reflektion… Jag har noterat att det är en del som tycker landslaget hyllas lite för mycket trots missad finalplats, bl.a. Aftonbladets Robert Laul som mer eller mindre totalsågade hyllningarna till Pia Sundhage i sin blogg igår.  Rent resultatmässigt stämmer det förstås att hon ännu inte lyckats bättre än sina föregångare men så har hon ju också haft väldigt kort tid på sig. Hyllningarna i sig handlar nog också om mer än resultaten och jag tycker manmissar den troligtvis största anledningen.  Jag tycker Pia Sundhage har har gjort något som betyder minst lika mycket för damfotbollen och intresset för den i Sverige. Hon har förvandlat Sverige från ett, i ärlighetens namn, ganska tråkigt spelande landslag till ett av världens mest underhållande.

Det är så otroligt mycket lättare att ryckas med och tycka om ett lag som spelar som Sverige gjorde mot Tyskland än om vi hade spelat som t.ex. Norge. Det var just det här som jag hoppades få se när Pia Sundhage tog över. Inte att vi åker ut för tidigt i mästerskap, utan det offensiva spelet. Det skönt att se att spelarna vågar släppa loss för de senaste åren har det ibland både varit dubbla hängslen och livremmar som präglat vårt spel. Visst kan också det ha sin tjusning och (som för Norge) ge resultat men det var så otroligt kul att se Sveriges rasande tempo, offensivlusta och respektlösa spel mot Tyskland. Förhoppningsvis hinner landslaget hitta rätt spelare till varje position och rätta till bristerna (t.ex. passningsspelet, kylan framför mål) och utveckla spelet ytterligare till VM 2015 så att vi också behärskar tempot fullt ut vilket vi inte riktigt gjorde den här gången.


4 svar till “Det nya Sverige”

 1. Robert Laul är en pajas som bara är ute efter att synas/få klick. Att han ens på allvar jämför Pia Sundhage som haft mindre än ett år på sig och haft riktig otur med skador med Dennerby som hade ett decennium på sig är direkt pinsamt.

  Annars delar jag dina känslor till 100 %. Det är så roligt att vi nu har en tränare som vill släppa loss den offensiva kraft jag är övertygad finns i svensk damfotboll. Till VM 2015 kommer Pia som inte verkar rädd att fatta tuffa beslut att ha fått in nya mer tekniskt skolade spelare i Damlandslaget och de som inte håller måttet kommer att avvecklas.

  Pias STORA fördel jämfört med Dennerby är nämligen att hon inte verkar sentimental. Hon har ju själv sagt att om hon känner att en yngre spelare är bättre eller har potential att bli bättre än nån av ’trotjänarna’ i Damlandslaget så kommer hon inte tveka att satsa på den yngre förmågan.

  Pia har också pekat ut riktningen för svensk damfotboll, vi måste få bättre ’skolade’ spelare med en bättre grundteknik och trygghet i passningsspelet. Under Dennerbys ledning avvecklades snarare Damlandslaget än att utvecklas och VM-bronset 2011 var förvisso kul men jag gladdes ändå mer åt Damlandslaget nu i EM än då.

 2. Vore kul om ni här kunde räkna upp spelare som har grundteknik och trygghet i passningspelet, dom flesta yngre som man läser om är ju mest snabba och starka ,och som kan spela i ett landslag 2015, inventering av talanger helt enkelt

 3. Tycker att när det gäller passningspelet sa har vi mycket att lära av Danmark
  som har en helt annan trygghet med bollen