Elitettan, omgång 2


Inför: Omgång 2 ser på pappret ut att kunna bli en mycket jämn omgång. Sirius känns som den tydligaste favoriten och en match borta mot QBIK bör man vinna om man ska aspirera på en damallsvensk plats. Det samma gäller kanske AIK, men Sundsvall har varit försvarsstarka hela försäsongen så på Norrporten Arena kommer inget lag hämta tre lätta poäng. Hammarby har goda möjligheter att ta tre poäng hemma mot Umeå Södra som har tappat sin finska landslagsspelare Pernilla Nordlund. Kvarnsveden bör ta tre poäng borta mot ett hittills inte allt för imponerande IFK Kalmar om man vill hänga med i toppstriden i år.

För Djurgården och Älta IF, som båda är ganska bottentippade i årets serie, är det första Stockholms-derbyt mycket viktigt. Det är just sådana här matcher båda lagen behöver vinna för att klara kontraktet. Eskilstuna United och Öster möts i vad som förra året var ett toppmöte i Söderettan. United känns i år som det klart stabilare laget och kan nog smyga med i toppen. Ett rent ”Söderettan-möte” blir det också mellan Hovås Billdal och Limhamn Bunkeflo och det känns på förhand som en målsnål historia. Mitt osäkra tips, enligt ordningen på lagen nedan: 2, X, X, 1, 1, 2, 1.

20/4 Gasten IP, konstgräs: IFK Kalmar – Kvarnsvedens IK 0-1
0-1 Hanne Gråhns (’21) – Publik: 187
IFK Kalmar behövde åter en halvlek för att få igång spelet och precis som i premiären straffade det sig. Lagets stora problem är dock målskyttet (0 mål framåt hittills) och ingen har ännu klivit fram och tagit över den rollen efter förra årets storskyttar Mamy Ndiaye och Amanda Fredriksson som nu lämnat. Bra seger för Kvarnsveden som har fått en fin start i serien.

20/4 Hovås Billdal Arena: Hovås Billdal IF – IF Limhamn Bunkeflo 0-2
0-1 Sofia Landau (’42), 0-2 Michaela Johnsson (’84) Publik: 125
Hovås Billdal har samma problem med målskyttet som Kalmar men för Hovås Daldal är det ingen nyhet då laget hade samma bekymmer förra året. Tung förlust i den typ av match som laget nog behöver vinna eller åtminstone ta poäng i i år. Michaela Johnsson har definitivt inte slutat i LB07 som nämnts tidigare, viktigt för klubben att hon fortsatt spelar.

20/4 Norrporten Arena: Sundsvalls DFF – AIK  1-3
0-1 Helén Holmgren (’10), 1-1 självmål (’27), 1-2 Sarah Fredriksson (’49), 1-3 Jessy Sharro (’58) – Publik: 143
Sundsvall stod upp bra mot seriefavoriten AIK och hade mycket väl kunnat sno åt sig en poäng. Men AIK känns stabila hittills och blir nog svårtoppade i serien i år. Och då har man ännu inte sitt kanske vassaste vapen, Emma Lundh, redo för spel ännu. AIK brukar skryta om att ha Sveriges bästa matchfakta, och det är bara att hålla med. Den finns på AIKs hemsida.

20/4 Tunavallen: Eskilstuna United – Östers IF  1-0
1-0 Rebecca Mellqvist (’56) – Publik: 324
Uniteds utländska spelare var skillnaden mellan lagen denna dag. Lagets brittiska mittbackspar (Barsley – Quinn) är väldigt stabila och matchens lirare, mittfältaren Méabh De Búrca levererade den målgivande passningen. Helt klart tre spelare som kommer hjälpa laget till en fin debutsäsong i Elitettan
. Offensiven bör också kunna bli snäppet hetare till nästa match då antagligen rutinerade Elina Johansson finns med. Hon är tillbaka i klubben efter bl.a. en tid i USA och har tidigare också erfarenhet från Damallsvenskan med QBIK.

20/4 15:00 Stockholms Stadion: Djurgården – Älta IF  1-1
1-0 Alexandra Höglund (’17), 1-1 Moa Hedell (’90) – Publik: 387
En poäng känns nog som lite av en förlust för båda lagen men antagligen främst för Djurgården. Elin Ekblom-Bak kom in i andra halvlek och satte fart på Ältas anfallsspel som till sist ledde till kvittering. Den fina publiksiffran är klart bättre än vad Djurgården hade stora delar av hösten i Damallsvenskan.

21/4 Västerstrands IP: QBIK – IK Sirius 0-3
0-1 Sarah Elnicky (’62), 0-2 självmål (’68), 0-3 Moa Mattsson (’87) – Publik: 146
QBIK ställdes åter mot en av seriefavoriterna och stod upp bra även denna gång även om det precis som mot AIK blev förlust till slut. Sirius känns väldigt stabila i säsongsinledningen och idag saknades ändå ett av de vassaste anfallsvapnena, halsfluss-sjuka Sarah Storck. 

21/4 Hammarby IP: Hammarby IF – Umeå Södra 1-0
1-0 Angelika Johansson (’26) – Publik: 239
Precis som övriga seriefavoriter har Hammarby inlett säsongen med två segrar. Hammarby har för övrigt i år slagit rekord i antal sålda säsongskort så man kommer säkerligen ha trogen åskådarskara i årets serie.

elitettan2

Aktuell tabell


Ett svar till “Elitettan, omgång 2”

  1. AIKs matchfakta är utmärkt, men det är märkligt att klubbens spelarpresentationer inte är försedd med bilder på respektive spelare, och har inte haft det på flera år.