Folkesson missar VM – vem ersätter?


Det kändes ju klart nästan direkt, men idag bekräftas att Hanna Folkessons korsband är av och att hon alltså tyvärr missar VM. Otroligt tråkigt för henne att missa ännu ett mästerskap, hon blev ju skadad inför EM i Sverige också. Nu har hon dessutom varit stabilast i det svenska laget under våren och alltid visat den rätta kämpaandan.

Jag har ju varit lite tveksam till att Folkesson skulle ha den offensiva centrala mittfältsrollen i 4-1-3-2-uppställningen eftersom jag tycker att hon saknar offensiv spets. Hon kom däremot väldigt till sin rätt i 4-4-2 och i den formationen är hon svårare att ersätta. En av Folkessons styrkor har ju också blivit att hon men väldigt mycket speltid blivit väldigt samspelt med övriga.

Lisa Dahlkvist är ju den naturliga ersättaren och den enda centrala mittfältaren som fått gott om speltid. Hon har dragits med en höftskada men är hon skadefri til VM så är hon nog ganska given som ersättare till Folkesson om man fortsätter att spela 4-4-2.

Linda Sembrant och Emilia Appelqvist har kännts som ersättare till Caroline Seger i den s.k. ”ettan”-rollen och jag ser inte dem som några tvåvägsspelare i en 4-4-2-uppställning. Linda Sembrant lkigger nog hyfsat bra till för att få testa.

Att flytta in Therese Sjögran från kanten är ju också ett alternativ, men kanske inte det bästa för defensiven.

Här finns det ju annars därför en liten öppning för mittfältarna i Damallsvenskan, men det spelas bara fem omgångar innan VM-truppen tas ut . Är det någon som har hittat det där lilla extra under vintern?

Lisa Ek hade den formen för några år sedan, har hon hittat tillbaka under vintern? Petra Larsson var väldigt bra innan hon fick en massa sjukdomsbesvär. Har hon hittat tillbaka nu? Eller har nya klubbkollegan Sofie Persson tagit det sista klivet?

Josefin Johansson var väldigt bra 2013. Kan hon hitta dit igen och ytterligare en nivå så kanske. Elin Magnusson har varit med runt landslaget men spelade mycket vänsterback förra året. Ersätter kanske Folkesson i klubblaget

Att ta in någon från någon annan position kan ju förstås också vara spännande alternativ men kanske inte med en match kvar före VM. Annars kan man ju tänka sig att en formstark spelare som Lina Nilsson skulle kunna sköta rollen alldeles utmärkt, utan att jag för den delen någonsin har sett henne som central mittfältare.

Det finns ju många riktigt duktiga unga talanger på positionen men ingen som jag tycker känns riktigt redo ännu. Inte heller i U23-landslaget ser jag något givet alternativ.


4 svar till “Folkesson missar VM – vem ersätter?”

  1. lider med folkesson som senare tid visat att hon varit den bästa spelaren i landslaget med attityd spelide mm hoppas att du kan orka med rehaben en gång till lycka till

  2. Flytta upp Fischer ett steg och låt Mia Carlsson, KDFF, spela mittback! De är väldigt lika i spelstil. Mia borde få en chans att spela på den position hon har i sitt klubblag.

    • Jag borde förstås ha haft med Nilla Fischer som alternativ, men det känns som en sån utopi att Sundhage skulle flytta tillbaka henne. Det hade ju annars varit det klart bästa alternativet.

      Mia Carlsson hade varit en spännande ersättare till Fischer om hon hade fått chansen lite tidigare. I dagsläget skulle jag förespråka Linda Sembrant som ju redan har spelat mästerskap tillsammans med Berglund.

    • Håller med om att det vore vettigt att flytta upp Fischer men även om Mia Carlsson varit bra så känns det för mig bättre att Sembrant eller Rohlin spelar tillsammans med Berglund i backlinjen. Blir lite för många förändringar på en gång annars med så kort tid kvar. Att Sembrant och Rohlin inte är så lika Fischer i spelet ser jag som positivt då hon och Berglund inte haft en fungerande samarbete i vilket fall.