Fotbollsgala ikväll


Ikväll ska årets främsta spelare koras och hyllas. Galan äger rum i Globen och sänds på TV4  kl. 20.00-22.00

Årets Målvakt
Guðbjörg Gunnarsdóttir, Djurgårdens IF DFF
Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Þóra Helgadóttir, LdB FC Malmö  <<< Vinnare
Hedvig Lindahl, Kristianstads DFF
Jag tycker årets målvakt bör stå mellan Hammarström och Helgadóttir. Hammarström hade lite skadeproblem under våren men har varit fantastisk under hösten. Helgadóttir har varit bra hela året och var fantastisk i Champions League i våras och jag tycker nog hon bör vinna.

Årets Back
Emma Berglund, Umeå IK  <<< Vinnare
Line Røddik Hansen, Tyresö FF
Linda Sembrant, Tyresö FF
Sara Thunebro, 1.FFC Frankfurt
Jag antar att Thunebro är med för att hon var en av få som presterade under OS. Annars har hon ju inte haft någon lysande säsong och begränsat med speltid i klubblaget. I mina ögon så har Line Røddik Hansen och Linda Sembrant varit två av de absolut bästa hela säsongen i Damallsvenskan, Sembrant blev dock skadad och missade slutet på serien och Røddik Hansen har inte haft riktigt samma fntastiska höst som vår. Emma Berglund ligger säkert också bra till för priset men tanke på sin raketkarriär i damlandslaget. Ifeoma Dieke tycker jag hade varit en given kandidat, men hon blev kanske skadad för tidigt. Malin Levenstad har varit riktigt bra i Damallsvenskan och var även lysande Champions League i våras. Även Kristianstads Sif Atladóttir, Malmös Ali Riley, Piteås Faith Ikidi och Göteborgs Marlene Sjöberg hade varit bra alternativ. Men man kan ju inte nominera alla…  Line Røddik Hansen är min favorit.

Årets Mittfältare
Anita Asante, Kopparbergs/Göteborg FC
Verónica Boquete, Tyresö FF  <<< Vinnare
Caroline Seger, Tyresö FF
Marta Vieira da Silva, Tyresö FFC
Fyra spelare som gjort riktigt bra säsonger, inte så mycket att säga om det. Misstänker att priset går till assistdrottning Marta men det känns inte helt givet. Lisa Ek hade nog också varit aktuell för nominering om hon inte blivit skadad. Nya klubbkompisen Sara Björk Gunnarsdóttir är en annan som varit grymt bra och jämn i år. Kosovare Asllani hade nog förtjänat nominering som mittfältare eller anfallare efter sina grymma säsong i Kristianstad.

Årets Forward
Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Anja Mittag, LdB FC Malmö  <<< Vinnare
Christen Press, Kopparbergs/Göteborg FC
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Hård konkurrens här men jag misstänker att skyttedrottningen Anja Mittag ligger väldigt bra till även om jag tycker Ramona Bachmann känts hetast av alla spelare i Damallsvenskan under hösten. Lotta Schelins Champions League-seger väger också tungt men Schelin har ändå inte känts i samma superform som förra året.

Årets Damallsvenska spelare
Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Verónica Boquete, Tyresö FF
Anja Mittag, LdB FC Malmö   <<< Vinnare
Marta Vieira da Silva, Tyresö FF
Marta eller Anja Mittag, det är frågan.

Årets Genombrott
Amanda Ilestedt, LdB FC Malmö
Lina Hurtig, Umeå IK
Jennie Nordin, AIK
Elin Rubensson, LdB FC Malmö  <<< Vinnare
Genombrott i Damallsvenskan eller Damlandslaget under året är det somm gäller för den här kategorin. Svårt att veta hur juryn tänker här men samtliga har gjort riktigt bra säsonger från sin nivå. Lina Hurtig har med rekordfart etablerat sig i Damallsvenskan. Elin Rubensson blev utsedd till värdefullaste spelare i U19-EM och ligger nog kanske bäst till ändå. Amanda Ilestedt tycker jag redan har gjort flera bra säsonger i Damallsvenskan.

Årets Tränare
Elisabet Gunnarsdóttir, Kristianstads DFF
Peter Moberg, LdB FC Malmö
Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist, Vittsjö GIK  <<< Vinnare
Torbjörn Nilsson, Kopparbergs/Göteborg FCC
Här ligger nog Vittsjös Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist väldigt bra till efter succévåren med Vittsjö.

Diamantbollen
Ett år där ingen riktigt har glänst i landslaget så ligger nog Lotta Schelin bäst till att åter får Diamantbollen tack vare sina framgångar med Lyon. Om man ser till OS så känns Nilla Fischer, Sara Thunebro och Marie Hammarström kanske som spelare som presterade mer.  De har å andra sidan kanske inte gjort sina bästa säsonger någonsin med sina klubbar. Mittbacksparet i OS, Emma Berglund och Linda Sembrant, har gjort mycket bra säsonger, där jag framförallt var ruskigt imponerad av Sembrant under våren tills några mindre skador och till sist en korsbandsskada förstörde resten av säsongen. Caroline Seger gjorde en bra höst i Tyresö men jag tycker inte det räcker för att vinna. Sammantaget tycker jag dock kanske Kosovare Asllani är den som gjort den allra bästa säsongen och förtjänar priset, men jag tror inte att hon får det, då borde hon nog blivit nominerad i någon annan kategori också. Priset till Lotta Schelin

Jury för dampriserna:  Thomas Dennerby (förbundskapten), Ann-Helén Grahm (ass. förbundskapten), Anette Börjesson (Sveriges Radio), Lilie Persson (förbundskapten U23), Daniel Kristiansson (TV4), Malin Swedberg (TV4), Calle Barrling (förbundskapten F19 & F18), En Perlskog (krönikör svenskfotboll.se), Susanne Erlandsson (EFD).

 


5 svar till “Fotbollsgala ikväll”

  1. Årets tränare Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist. Känns som ett litet hån. Det är inte vårens tränare som utses. Vittsjös höst var väl inte så mycket att hurra för. Kampen borde ha stått mellan Malmös Peter Moberg och Göteborgs Torbjörn Nilsson och inget annat. Båda lagen topp lag I Damallsvenskan och båda lagen i kvarts finalen i Champions league. Är det inte bättre än en 6e plats i Damallsvenskan. Nej där gjorde man ett misstag att utse dessa medelmåttor till Damallsvenskan bästa tränare.

    • Ja, håller med om att Vittsjös höst inte var särskilt lysande. Sett över hela säsongen är jag dock klart mer överraskad över att Vittsjö blev sexa i serien än att Malmö och Göteborg var med i toppen av serien och nådde kvartsfinal i Champions League.

      • Jasså. Inte särskilt överraskande med tanke på den poängskörd Vittsjö tog under våren och hur dåligt Stockholmslagen, AIK och Djurgården och Örebro gick hela året, så där kunde ingen konkurrens uppstå. Något längre säsong hade Vittsjö trillat längre ner. Sätter du Vittsjös 6e plats i Damallsvenskan högre än nämnda Malmö och Göteborg,Så får du nog ta dig en funderare till.

  2. Man måste ju också se vilka förutsättningar klubbarna har från början och jag tycker det är starkt att komma sexa som nykomling något som nog t.o.m. överträffade lagets egna förhoppningar. Visst, de hade kanske ramlat längre ner om säsongen varit längre, men nu är det att ta så många poäng som möjligt på 22 omgångar som gäller.

    Jag tippade Malmö som tvåa och Göteborg som fyra inför säsongen så för mig har de inte överraskat lika mycket. Vad gäller Champions League tycker jag det hade varit rent svagt att inte gå till kvartsfinal med tanke på att de har haft ganska gynnsamma lottningar.