Guld till Rosengård, Hammarby nedflyttat


Den sista omgången av Damallsvenskan 2015 blev inte så dramatisk i toppen men desto mer dramatisk i botten.

FC Rosengård visade mästarklass och körde över Linköpings FC med hela 5-0 och defilerade mot  ett nytt SM-guld. Det var Rosengård som tog tag i taktpinnen direkt och dominerade matchen ganska klart. Matchen igenom spelade man med det bästa kollektiva försvarsspel jag sett laget prestera under året och hade precis som i de senaste matcherna väldigt vassa omställningar. Odiskutabel seger och stort grattis till eyy nytt guld. Hela 4255 åskådare firade med laget.

Hammarby IF kämpade i en mycket jämn match mot Piteå IF men lagets oförmåga att avgöra matcher blev lagets fall den här säsongen och med 0-0 och årets nionde oavgjorda match spelar man i Elitettan nästa säsong. Man tryckte på för seger i slutskedet och man hade både friläge och ribbträff men bollen ville inte in. Piteå klättrade till en mycket stark tredjeplats.

Mallbackens IF var illa ute mot Umeå IK som tog ledningen två gånger om i en mycket jämn match också i Umeå. Mallbacken kom dock tillbaka och kvitterade snabbt båda gångerna. Mimmi Larsson har brännt många lägen i år men nu satte hon viktiga 2-2.  Redan med tio minuter kvar började man sedan spela på resultatet och det såg lite darrigt ut men man lyckades hålla undan och oavgjort säkrar alltså kontraktet på målskillnad.

Eskilstuna United var aldrig riktigt nära guldet idag men 2-0 mot Kopparbergs/Göteborg FC var en fin avslutning inför härliga 6312 åskådare på Tunavallen och laget spelar i Champions League nästa år efter en fantastisk säsong.

2015-10-18 14:30 Hammarby IF – Piteå IF  0-0

2015-10-18 14:30 Eskilstuna United – Kopparbergs/Göteborg FC 2-0
(64’ Sara Thunebro, 74’ Gaelle Enganamouit)

2015-10-18 14:30 FC Rosengård – Linköpings FC  5-0
(9’ Natasa Andonova, 23’ Lina Nilsson, 72’ Andonova, 74’ Sara Björk Gunnarsdóttir, 78’ Andonova)

2015-10-18 14:30 KIF Örebro – Vittsjö GIK  4-0
(41’ Ogonna Chukwudi, 87’ Linda Hallin, 90+1’ Michelle de Jongh, 90+2’ Ogonna Chukwudi)

2015-10-18 14:30 Kristianstads DFF – AIK  5-0
(10’ självmål, 49’ Susanne Moberg, 77’ Johanna Rasmussen, 86’ Alice Nilsson, 90’ Rasmussen)

2015-10-18 14:30 Umeå IK – Mallbackens IF Sunne  2-2
(58’ Jenny Hjohlman, 69’ självmål – 59’ Sofie Ahlberg, 78’ Mimmi Larsson) 

Summering av säsongen kommer i diverse inlägg de närmaste veckorna.


8 svar till “Guld till Rosengård, Hammarby nedflyttat”

 1. Läs den engelska direktsändningen av Damallsvenskans sista omgången här: https://damallsvenskan2015.wordpress.com/2015/10/18/live-matchday-22/

  Det var en mycket spännande säsong. Stort grattis till alla lag, men framför allt till Rosengård, Eskilstuna och Piteå. Alla tre spelade riktigt bra och förtjänade sina medaljer. Mycket bra gjort av Mallbacken också. Inför säsongen, de flesta tippade att Mallbacken skulle åka rätt ur Damallsvenskan men spelarna från Värmland kämpade sig kvar! Mimmi Larsson hade en bra säsong och jag är glad att det var hon som gjorde det avgörande målet.

  • Ja, kan delvis hålla med dig om att det är synd att ett spelande lag som Hammarby åker ur. Man hade dock ingen tillräckligt het målskytt i laget för att spela det spel man gjorde och kanske inte heller tillräckligt bra defensiv för att kunna spela så offensiv fotboll som nykomling.

 2. Tar emot att säga men fullt välförtjänt guld för Rosengård. Man är tillsammans med LFC det enda lag som verkar ha ambitionen att vinna men har till skillnad från LFC råd att hela tiden hålla sig med flera av etablerade världsspelare.

  Grattis till Eskilstuna förstås, CL-plats andra säsongen i Damallsvenskan är förstås otroligt starkt även om jag blev väldigt besviken över att man gav bort guldet genom att gå för 0-0 på Linköping Arena genom extremt defensivt spel där man skyfflade långbollar på vinst och förlust. Ska man vinna serien så måste man i alla fall försöka bjuda upp även mot toppkonkurrenterna och det gjorde inte Eskilstuna i år med magra 4 av 18 poäng mot topp 4-lagen.

  Piteå är största överraskningen för mig, man har varit oerhört stabila i stort sett över hela säsongen och hur man kunde förlora med 5-0 och bli krossade spelmässigt på Linköping Arena är ett mysterium så här i efterhand. Ikidi är den stora nyckeln tillsammans med Hammarlund men nu är väl risken stor att åtminstone den sistnämnda försvinner till nästa säsong.

  LFC har som vanligt blandat och gett under hela säsongen. En sedvanligt trög start gjorde att man fick jobba i motvind och på slutet blev det lite för många ’måstematcher’ för att man skulle orka mentalt. Självklart inte OK att falla ihop som man gjorde i sista matchen även om jag förstår man var besvikna över sista hemmamatchen mot Eskilstuna där man ju va värda 3 poäng. Tränare Sjögren är helt rätt ute när han säger att man måste förbättra offensiven till nästa säsong. Personligen ser jag gärna ett rakare och ’enklare’ anfallsspel, ungefär som Eskilstunas, och särskilt då man ju har offensiva spelare som skulle gynnas av mindre mittfältsrullande och lite mer djupledsfotboll.

  • Jag tycker nog att Eskilstuna gjorde det enda rätta i matchen mot Linköping och det var ju också i mångt och mycket Linköpings fina spel som pressade tillbaka laget. Att som gäst öppna upp sig för mycket på Linköping Arena är ju rena självmordstaktiken och nu var man ju ändå ytterst nära att kontra in ett segermål. Jag tycker inte det var i matcherna mot Linköping man tappade guldet, däremot kanske i den bedrövliga hemmamatchen mot Piteå.

   Verkligen märklig säsong för LFC som jag framförallt tycker falerade på det usla bortaspelet där man ju faktiskt inte tog en enda poäng av övriga lag som hamnade på övre halvan trots att man oftast var väl så bra spelmässigt. Nästan lika illa var ju bortaspelet i Champions League. Kan man hitta lösningen på det så blir man ju livsfarliga nästa år.

   • Håller med 100 % om att Eskilstuna gjorde rätt som säkrade 2:a platsen i bortamatchen mot LFC och med tanke på att LFC gjorde sin bästa hemmamatch för säsongen (enligt mig) så förstår jag de var nöjda med 0-0. Det hindrar dock inte att jag tycker det var tråkigt att man så medvetet nöjde sig med 2:a platsen och därmed gav Rosengård guldet på ett fat.

 3. Hammarby åkte ur eftersom de var enda laget som inte lyckades besegra AIK. Om Eskilstuna var största positiva överraskningen så var Goteborg den mest negativa. Grattis I synnerhet till alla medaljörer och till Mallbacken.

 4. Eskilstuna hade faktiskt väldigt bra chanser att göra mål i matchen mot Linköping, liksom Linköping hade i samma match. Däremot kan jag hålla med att det var tråkigt att Eskilstuna var så nöjt med ett oavgjort resultat efter matchen.