Hammarby – Mallbacken 3-1


Det bjöds på nykomlingsmöte när Hammarby IF tog emot Mallbackens IF Sunne i den damallsvenska premiären. Det var hemmalaget som tog en klar och mycket rättvis seger med 3-1. Här kommer en kort reflektion.

Hammarby var framförallt oerhört mycket passningsskickligare och hade fin rörlighet i laget och en del kreativitet i anfallet. Man vann kampen på mittfältet överlägset men defensiven var stundtals lite rörigare och kommer ställas på svårare prov. Normalt så defensivt stabila och välorganiserade Mallbacken kändes dock ännu rörigare och inte alls samspelta.

Alla målen föll i första halvlek. 1-0 (’8) av pigga Elina Johansson framspelad av Katrin Schmidt, som enkelt vann boll på mitten. 1-1 (’19) av Elin Nyman som snyggt löpte in från kanten och fick en fin passning av Mimmi Larsson. 2-1 (’28) inlägg av Olga Ekblom som seglade in i mål. 3-1 (’34) av Katrin Schmidt efter en hörna och där kändes det nästan avgjort.

Matchen höll ändå på att få mer nerv för i slutet av första halvlek hade Mallbacken dubbla ribbskott och i början av andra halvlek fälldes Mimmi Larsson  i straffområdet men lagkapten Frida Broström missade straffen. Hammarby annars mycket god kontroll i andra halvlek dock utan skapa så mycket heta chanser.

Matchens 3 främsta
Hela Hammarby gör egentligen en riktigt bra match men här är tre som stack ut. 
1. Katrin Schmidt (Hammarby) – Matchens gigant känns redan som ligans MVP för oj så så mycket nytta hon gjorde för Hammarby både offensivt och defensivt idag. En assist och ett mål dessutom.
2. Mimmi Larsson (Mallbacken) – Klart bäst i bortalaget och hon hotade på egen hand Hammarbys backlinje och ställde till det rejält för dem vid några tillfällen. Låg bakom målet då hon sysselsatte flera Hammarby-backar när Elin Nyman smög in  från kanten. Larsson ger nästan lite landslagsvibbar.
3. Olga Ekblom (Hammarby) – Mycket delaktig i spelet på sin kant där hon kom med en hel del inlägg, varav ett gick i mål.

Ingen av Mallbackens utländska nyförvärv, Gavilsky, McSorley, Dolinsky och till viss del Bethke, hade inte någon lysande premiär och hade lite svårt att hänga med i tempot.. De måste höja sig ett snäpp allihop och snarast hitta ett bättre samspel annars blir det en jobbig säsong för laget.

I ett VM-perspektiv fanns det två intressanta målvakter i Mallbackens Jennifer Falk och Hammarbys Sofia Lundgren men det var inte direkt någon av dem som gav VM-vibbar. Falk borde nog inte ha släppt in målet som betydde 2-0 och Lundgren kändes, av förståeliga skäl, lite ringrostig.

, ,

6 svar till “Hammarby – Mallbacken 3-1”

 1. Uppskattas synnerligen om det nu och da under sasongen finns utrymme for en eller tva kommentarer gallande A. Lindberg (Hammarby) med tanke pa att hon trots nagra juniorlandskamper aldrig blivit uttagen till finska landslagets lager. Och det under en period da ordinarie spelare i landslaget spelar i klubbar som Sunnana samt till stora delar i ett antal finska klubbar. Bor nu antagligen nappa pa TV erbjudandet da geoblock avskaffats ocksa enligt ryktena, men forst da jag igen befinner mig i en ”skalig tidszon”.

  • Jag var inte medveten om att Alexandra Lindberg hade spelat för finska juniorlandslag. Definitivt en spelare som jag skulle ta ut om jag var finsk förbundskapten, om det nu är så att det är Finland hon vill representera på seniornivå om hon har dubbla pass.

   Ryktena stämmer, matcherna är inte geoblockade.

 2. Detta är väl första året Alexandra spelar i damallsvenskan. Hon har ju mestadels spelat i Elitettan och division 1 och tom varit borta från elitfotbollen periodvis. Max resonemang om spelare i Sunnanå är inte särskilt relevant då Alexandra inte konkurrerar om mittfältsplatser i första hand. Alexandra behöver nog visa betydligt mer för att vara aktuell för ett för närvarande övrigt relativt svagt finskt landslag. Detta är lika seriöst som att hävda att Sofia Lundgren skulle vara aktuell för svenska landslaget efter ett fåtal matcher.

  • Jag tycker hon är ett intressant alternativ på ytterbacks- och mittfältspositioner och jag tror inte hon skulle inte göra bort sig i finska landslaget. Spel i Elitettan är ju också jämförbart med att spela i den finska ligan och knappast något som skulle tala emot en uttagning.

 3. Alexandra Lindberg har spelat allsvenskt för AIK 2010, dock enbart två matcher den säsongen.

 4. Forstar inte ”anonyms” jamforelse med Lundgren. Ser ingen likhet. Hon har varit ordinarie for Hammarby i over 2 ar vilket i dagslage (tyvarr) borde gora henne hogaktuell.
  Sunnana tog jag som exempel eftersom det reflekterar landslagets niva. Sasom namndes da ar finska ligan jamforbar med Elitettan. Klart sa kunde man namna finska lag men de sager inte lika mycket for svenska lasare har: ligafyran Honka, nykomlingen Ilves etc. Lindberg spelade defensiv mittfaltare som junior men har nu spelar mittback och senast ytterback. Sa man kunde tom fundera pa den dar Sunnana jamforelsen, med tanke pa att Finland forsokt hitta nya losningar for defensivt mittfalt.
  Mot denna bakgrund forstar jag inte alls Lundgren jamforelsen. Fast de svenska malvakterna har ju sett skakig ut. Anonym kanske menar att det ar dags for Lundgren nu med ett VM bakom knuten 😉