Inför BeNe-League 2013/14


Andra säsongen av BeNe-League drar igång på fredagen med en del förändringar. Det som förra året delades in i en belgisk och holländsk serie under hösten är nu en enda stor serie där alla lag möts två gånger. Jag tror guldstriden kommer handla om i första hand tre lag och i övrigt kommer i första hand de holländska lagen slåss inbördes om platserna på den övre halvan.

1. Ajax (Hol) – Jag trodde mycket på Ajax redan förra året men då imponerade man inte alls. Nu har man förstärkt ytterligare och det vore märkligt om man inte skulle lyckas vara med och slåss om guldet. I seriens starkaste backlinje finns bl.a. lagkaptenen och försvarsgeneralen Daphne Koster, rutinerade Petra Hogewoning som kom till klubben i slutet av förra säsongen, lovande högerbacken Liza Van der Most samt landslagets vänsterback, nyförvärvet Claudia van den Heiligenberg som dock kanske får en offensivare roll i klubblaget. Ett starkt mittfält med trion Anouk Hoogendijk, Tessel Middag och Desiree Van Lunteren och ett bra anfall med bl.a. snabba Mandy Versteegt och dessutom är tidigare skytteligavinnaren Chantal De Ridder tillbaka för en hel säsong efter ett Tysklandsäventyr.

2. Standard Liège (Bel) – Utmanade Twente om guldet ända till sista matchen förra säsongen och är även denna säsong enda belgiska lag som kommer vara med och slåss i toppen. Truppen består av en rad belgiska landslagsspelare som Julie Biesmans, Audrey Demoustier, Aline Zeler och nyförvärvet Tessa Wullaert.

3. Twente (Hol) – Regerande mästarna har inte imponerat nämnvärt på försäsongen men blir säkerligen att räkna med även i år. Relativt ungt men samspelt lag vilket man vann ligan på förra säsongen. Spelskickliga Sherida Spitse är mycket viktig på mittfältet där även mittfältaren/anfallaren Anouk Dekker ger laget tyngd. Har ytterligare ett antal spelare som ligger på gränsen landslaget, bl.a. vindsnabba Shanice van de Sanden.

4. PSV/FCEindhoven (Hol) – Gjorde en fin debutsäsong förra året med sitt unga lag. Har nu fått in lite mer rutin i försvararen Mirte Roelvink och anfallaren Lisanne Vermeulen men ska väl ändå inte riktigt räcka till för att slåss om guldet? Lagets främsta offensiva vapen är tekniska dribblern Daniëlle van de Donk.

5. ADO Den Haag (Hol) – Har ett bra lag men antagligen inte bredden för att slåss helt i toppen. Offensiven kretsar mycket kring Renate Jansen som säsong efter säsong levererar både mål och assist. Anfallaren Lisannne Grimberg gör en intressante comeback i laget efter en säsong i serien under. Man har dock även tappat offensiv kraft eftersom Sheila van den Bulk har flyttat till norska Sandviken.
6. PEC Zwolle (Hol) – Inte tillräckligt stark trupp för att slåss om titeln men ändå ett stabilt lag med duktiga spelare som rutinerade Sylvia Smit samt Marije Brummel, som är ny för säsongen.
7. SC Telstar (Hol) – Har tappat en del viktiga defensiva spelare men skickliga högerbacken Dyanne Bito är kvar. Offensivt så hoppas man nog att Priscilla de Vos ska få bättre fart på målskyttet än förra året.
8. SK Lierse (Bel) – Bör ha goda chanser att bli näst bästa belgiska lag och kan nog hamna före några holländska lag i tabellen. Har bl.a värvat Anderlechts skyttedrottning Stéphanie van Gils.
9. Heerenveen (Hol) – Unga Vivianne Miedema stänker in imponerande mycket mål och bestämde sig för att stanna ytterligare en säsong vilket betyder allt för lagets anfallsspel.
10. OH Leuven (Bel) – Flera intressanta nyförvärv, bl.a. landslagsspelarna Kristien Elsen och Lore Vanschoenwinkel från Sint-Truiden
11. Utrecht (Hol) – Det minst namnkunniga holländska laget men kommer troligtvis ändå ha ganska många belgiska lag efter sig.
12. Royal Antwerp (Bel) – Har tagit över en hel del spelare från Beerschot som har dragit sig ur ligan.
13. Anderlecht (Bel) – Har tappat många viktiga spelare och bygger nytt. Kommer hamna på undre halvan.
14. Club Brugge (Bel)  
15. AA Gent (Bel)
Sint-Truiden har dragit sig ur.


2 svar till “Inför BeNe-League 2013/14”

  1. Har fotbollsförbundet i Nederländerna utvärderat lagets insats i EM 2013? Man kan väl knappast från förbundets sida vara nöjda?

    • Nöjda är de säkert inte, men jag har inte snappat upp något uttalande från förbundet tyvärr.