Inför Champions League 2013/14


Under onsdagen och torsdagen börjar äntligen allvaret i UEFA Women’s Champions League med det första mötet 16-delsfinalerna. Olympique Lyon får som vanligt ses som favoriter i turneringen men regerande mästarna VfL Wolfsburg tänker nog inte ge tillbaka bucklan utan kamp. I årets turnering finns också storsatsande Tyresö FF och Paris Saint-Germain som heta utmanare och kanske är även FCR Malmö redo att utmana nu. Sedan ska man nog inte heller helt räkna bort klassiska lag som Arsenal och Turbine Potsdam.

Lite synd är det ju att de stora nationerna inte får ytterligare någon plats i turneringen så att vi även hade fått sela som FFC Frankfurt, Juvisy eller Linköping. Då hade turneringen känts ännu lite vassare.  Vanligtvis brukar turneringen vara ganska ointressant i det här skedet med många ojämna möten och stora segersiffror. Tack vare den bristfälliga seedningen så har det blivit lite annorlunda i år och ganska många av mötena ser på förhand ganska jämna ut.


FC Barcelona (Spanien) – Brøndby IF (Danmark)
Barcelona har förstärkt laget ytterligare till den här säsongen och har inlett spanska ligan mycket starkt. Lyckas man bara ta sig förbi danska Brøndby i 16-delsfinalen så ska sedan inte heller Zürich eller Sparta Prag kunna stå i vägen för en kvartsfinalplats. I truppen finns vassa spanska landslagsspelare som Sonia Bermúdez, Vicky Losada, Ruth García och Alexia Putellas.
Brøndby har förstås samma fina läge att nå långt men har inte inlett säsongen lika övertygande som förra året. I laget finns ändå ett antal danska landslagsspelare, bl.a. Sanne Troelsgaard Nilsen, Theresa Nielsen, Julie Rydahl Bukh och Mia Brogaard. En av de mest ovissa och spännande 16-delsfinalerna.  

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av….

FC Zürich (Schweiz) – Sparta Prag (Tjeckien) 
Zürich hade varit klara favoriter förra året man har tappat sina tyska stjärnor och ytterligare lite rutin och kommer inte få det lätt. Har ändå haft lite tur med lottningen och Sparta Prag är ingen omöjlig motståndare.  
Sparta Prag har goda chanser mot Zürich men sedan är det stopp. Precis som Zürich känns man svagare än förra året och man har tappat en del nyckelspelare till ligorna i Sverige och Tyskland. Ytterligare en ganska oviss 16-delsfinal.

Tips: Barcelona besegrar knappt Brøndby och tar sig sedan till kvartsfinal.


Konak Belediyesi (Turkiet) – Unia Racibórz (Polen) 
Konak Belediyesi tog sig till 16-delsfinal tack vare en mycket gynnsam lottning i gruppkvalet. Nu har man haft tur med lottningen igen men ska ändå inte räcka till mot polska Unia Raciborz. Truppen består av turkiska spelare samt ett par rumänska landslagsspelare.
Unia Racibórz med ett stabilt polskt försvar och duktiga ekvatorialguineanskan Gloria Chinasa på topp har viss skrällpotential men jag tror nog laget åker ut i åttondelsfinal.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

Apollon LFC (Cypern) – SV Neulengbach (Österrike)
Apollon Limassol som slog ut Umeå IK ur turneringen för några år sedan ser på pappret starkare ut än någonsin. Med bl.a. sju duktiga amerikanskor och engelskan Lianne Sanderson i laget och med gynnsam lottning har man goda möjligheter att nå kvartsfinal.. Laget är dock inte i säsong och hotet mot avancemang ligger nog i att man inte hunnit få ihop laget till mötet mot ett mer samspelt Neulengbach. 
Neulengbach har ganska ofta tur med lottningen och det har man även haft i år. Cypriotiska Apollon blir dock en tuff nöt att knäcka i 16-delsfinalen men österrikiskorna  är inte slagna på förhand. Laget består till stora delav österrikiska och slovakiska landslagsspelare.

Tips: Apollon till kvartsfinal


UPC Tavagnacco (Italien) – Fortuna Hjørring (Danmark)
Tavagnacco känns aningen svagare än förra året men har fortfarande duktiga landslagsspelaresom Paola Brumana, Elisa Camporese, Alice Parisi och Alessia Tuttino i truppen. 
Fortuna Hjørring var nära att å ut Göteborg förra året och truppen känns minst lika stark i år när man har kryddat stommen av danska landslagsspelare (ex. Nadia Nadim och Sofie Junge) med starka rumänska anfallaren Laura Rus och ukrainska målvakten Iryna Zvarych.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

Tyresö FF (Sverige) – Paris Saint Germain (Frankrike)
Tyresö FF är helt klart hetaste nykomlingen i turneringen ochsatsar stenhårt på att gå långt. Fick tuff lottning med PSG direkt och det blir ett rejält första kraftprov. Lyckas man ta sig förbi det hindret så tar man sig till kvartsfinal. Hur laget ser ut till våren är lite osäkert, främst vad gäller några av amerikanskorna. Kvar är i alla fall stjärnor som Marta, Caroline Seger och Veró Boquete. Har spelarna för att vinna turneringen, men har man spelet? 
Paris Saint-Germain (Frankrike) – Storsatsande PSG är med i turneringen för andra gången. Klubben har haft lite skadebekymmer vilket gör att man kanske ändå inte är favoriter mot Tyresö i 16-delsfinalen. Man har dock en riktigt bred och stark trupp eller vad sägs om namn som Laure Boulleau, Shirley Cruz Traña, Annike Krahn, Marie-Laure Delie och Laura Georges. Kosovare Asllani är tillbaka igen efter sin skada medans bl.a. tyskan Linda Bresonik fortfarande saknas..

Tips: Jag hoppas och tror att Tyresö med knapp marginal lyckas besegra PSG och sedan tar sig vidare till kvartsfinal.


Spartak Subotica (Serbien) – Rossiyanka (Ryssland)
Spartak Subotica stod förra året upp bra mot Göteborg och i år imponerade man i gruppkvalet genom att bl.a. köra över rumänska Olimpia. I truppen finns av ett antal serbiska och afrikanska landslagsspelare samt gruppkvalets skyttedrottning, Bosniens Milena Nikolić. Skrällvarning.
Rossiyanka är i år ovanligt ryskbetonat om man inte åter i sista stund hämtar in ett antal utländska förstärkningar. Bör ha goda chanser att besegra serbiska Spartak Subotica men får det nog sedan tufft mot Torres. Nyckelspelare är ryska EM-spelarna Olga Petrova, Natalia Shlyapina och Elvira Todua.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

Spratzern (Östrerrike) – Torres (Italien)
Spratzern debuterar i turneringen i år men den österrikiska tvåan ska inte räcka till mot Italiens etta. Precis som Neulengbach satsar man främst österrikiskt och slovakiskt.
Torres har mycket bra läge att nå kvartsfinal. Österrikiska Spratzern ska man besegra i 16-delsfinalen och sedan väntar ett ovanligt svagt Rossiyanka eller serbiska Spartak Subotica mot vilka man också kommer vara klara favoriter. I truppen finns en rad italienska toppspelare som Daniella Stracchi, Sandy Iannella, nyförvärvet Pamela Conti och evigt unga målsprutan Patrizia Panico.

Tips: Torres till kvartsfinal


MTK (Ungern) – Turbine Potsdam (Tyskland)
MTK är bäst i Ungern men det räcker inte i de här sammanhangen utan laget kommer åka på ganska klara förluster mot Turbine Potsdam. I truppen finns annars ett stort antal ungerska landslagsspelare.
Turbine Potsdam åkte förra året ut ganska tidigt mot just Arsenal och jag tror ju inte att man lyckas ta sig förbi Lyon i åttondelsfinalen i år. Det skulle vara en rejäl skräll eftersom laget känns ännu lite svagare i år. Laget vimlar av spelare som fått stämpeln supertalanger på senare år bl.a. Ada Hagerberg, Pauline Bremer och Nataša Andonova. I laget finns förstås också Antonia Göransson. Potsdam är ett lag man aldrig ska räkna bort.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

FC Twente (Holland) –  Olympique Lyon (Frankrike)
FC Twente har inlett säsongen strålande i BeNe-League med ett samspelt men relativt anonymt lag. Man drog nitlotten och har ingen chans mot Lyon i 16-delsfinal.
Olympique Lyon behöver inte någon närmre presentation. Inga jättestora truppförändringar från förra året och laget har en lika stark trupp som förra året. Lyon har fyra raka finaler och allt annat en en ny final är ett misslyckande för klubben. En trupp som innehåller namn som Lotta Schelin, Camille Abily, Louisa Necib, Wendie Renard, Élodie Thomis, Eugénie Le Sommer, Sarah Bouhaddi, Lara Dickenmann, Elise Bussaglia och Saki Kumagai kan inte annat än att gå långt.

Tips: Lyon till kvartsfinal


Þór/KA (Island) –  Zorkiy (Ryssland) 
Þór/KA nådde bara en fjärdeplats i ligan i år efter en svag vår. Har vaknat till liv under hösten och har en intressant offensiv. Jag tror dock inte att man räcker till defensivt mot Zorkiy i 16-delsfinalen. Zorkiy som förra året också fick möta isländskt motstånd då man slog ut Stjarnan. 
FK Zorkiy med flera ryska EM-spelare, fyra amerikanskor och ytterligare några duktiga utländska spelare har man goda möjligheter att nå kvartsfinal.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

PK-35 (Finland) – Birmingham City (England)
PK-35 lyckades inte försvara ligatiteln och missar Champions League nästa år. Mot Birmingham ska man inte räcka till.
Birmingham City tappade till det här året mycket i anfallskraft men har nu tack vare lite tur med lottningen ändå chansen att nå kvartsfinal. Laget blev bara fyra i WSL i år och har haft stora skadebekymmer men nu är i alla fall Karen Carney tillbaka och i form.

Tips: Zorkiy knappt vidare till kvartsfinal


LSK Kvinner (Norge) – FCR Malmö (Sverige)
LSK Kvinner har precis som de flesta norska lag som deltagit i turneringen en stark defensiv men att man ska lyckas ta sig förbi både Malmö och Wolfsburg och nå kvartsfinal känns ändå ganska osannolikt. Det är tråkigt för Norge som skulle behövas lite norsk framgång i turneringen så att de kan få med två lag igen framöver. De norska topplagen känns trots allt betydligt starkare än Österrikes (två lag i år) eller Tjeckiens (två lag nästa år). Nu hade man, precis som många gånger tidigare, otur med lottningen. Laget har skador på flera nyckelspelare bl.a. finska landslagsmålvakten Tinja-Riikka Korpela. 
FCR Malmö som laget kallas i turneringen och snart även här hemma är på väg mot guldet i Damallsvenskan efter en imponerande lång segersvit. Ska ta sig förbi norska LSK Kvinner i 16-delsfinalen men sedan väntar i så fall ett mycket tufft dubbelmöte mot Wolfsburg. Har förlängt med stora stjärnor som Ramona Bachmann, Anja Mittag, Sara Björk Gunnarsdóttir och Ali Riley och kommer ha ett samspelt lag även till våren om man lyckas ta sig till kvartsfinal.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

Pärnu (Estland) – VfL Wolfsburg (Tyskland)
Pärnu har gjort det överraskande bra bara genom att ta sig till 16-delsfinal. Nu är det sor risk att det blir tvåsiffriga förluster mot Wolfsburg.
VfL Wolfsburg får som regerande mästare finna sig i att ha visst favoritskap i år. Har inte riktigt imponerat i säsongsstarten av Bundesliga men truppen som bl.a. innehåller tyska toppsspelare som Lena Goeßling, Conny Pohlers, Nadine Keßler, Martina Müller och Alexandra Popp samt ungerska stjrärnan Zsanett Jakabfi har förstärkts ytterligare, bl.a. med Nilla Fischer, och laget blir definitivt att räkna med i år också.

Tips: Jag hoppas att trenden med att svenska lag slås ut när det väntar tufft motstånd vänder i år och att Malmö vinner en jämn duell mot Wolfsburg. Men tyskorna kommer ändå vara favoriter att gå vidare.


SSHVSM (Kazakstan) – Arsenal LFC (England)
CSHVSM har som vanligt några utländska spelare i truppen men kommer åka på ganska klara förluster mot Arsenal.
Arsenal har en misslyckad ligasäsong bakom sig och måste nu vinna Champions League för att få en plats i nästa års turnering. Vägen till kvartsfinal ligger öppen och därefter kan allt hända. Osäkert hur laget ser ut nästa år men i dagsläget består truppen som vanligt av en rad brittiska stjärnor som Kim Little, Rachel Yankey, Jordan Nobbs och Alex Scott.

Vinnaren möter i 8-delsfinal vinnaren av…

Standard Liège (Belgien) – Glasgow City (Skottland)
Standard Liège imponerar inte lika mycket i ligan i år men och Europa-äventyr slutar troligtvis tidigt. Laget har dock en hel del belgiska landslagsspelare i truppen och är inte chanslösa mot Glasgow.
Glasgow City har förstärkt laget med bl.a. Wales stjärna Jessica Fishlock och bör besegra Standard Liège även om det inte är någon lätt match. Måste sedan spela på topp om man ska skrälla mot storasyster Arsenal i åttondelsfinal.

Tips: Arsenal till kvartsfinal


Ett svar till “Inför Champions League 2013/14”

  1. I det stora hela håller jag med. Men tror inte på Tyresö. Svenska lagen klarar sig inte längre i Europa och Damallsvenakan håller inte mera världsklass.

    Ska man söka efter en storskräll skulle det vara serberna mot Rossiyanka, som inte alls imponerat i år. En annan möjlig skräll vore väl Zurichs juniorlag mot Sparta som tappat 4 nyckelspelare.

    Bröndbys och Glasgows matcher är ju rätt jämna på pappret. Konak är bätträ än man skulle tro och RTP Unia inte bättre än de flesta oseedade lagen. Men denna tursamma lottning skall väl nog ser RTP Unia slå Cosmina & turkarna.