Inför Damallsvenskan: Kopparbergs/Göteborg FC


Förra året var man en ynka poäng från att vinna Damallsvenskan. I år är det få som tror att man på allvar ska kunna utmana. Laget tippas generellt som trea-fyra och jag tror att laget slutar fyra i år. Man är oerhört bra på hemmaplan men brukar ha lite problem borta och förbättrar man bortaspelet och blir effektivare framför mål så kan man kanske till och med utmana om guldet. Som vanligt har Göteborg en tunnare trupp en övriga topplag och framförallt defensivt kan det bli känsligt vid skador.

Målvakter:

Kristin Hammarström blev utsedd till årets målvakt i Sverige förra året och är en stabil och säker sista utpost. Lagets andremålvakt förra året, Susanne Nilsson, har lämnat för AIK för att få mer speltid. Som reserv finns nu istället unga och ganska oprövade Louise Högrell.

Försvar:

I försvaret har man tappat Linda Sembrant till Tyresö. Sembrant var mycket bra hela förra säsongen så det är en tung förlust.  Man har dock fått tillbaka Stina Segerström från skada och hon kommer bli en fullgod ersättare. Bredvid sig i mittförsvaret har hon rutinerade Jane Törnqvist som också var mycket bra förra året och som även gjorde en hel del mål. Som reserv i mittförsvaret finns unga Beata Kollmats som snart är med och kämpar om en plats i startelvan och dessutom ännu yngre Amanda Hallesjö.

På vänsterbacksplats finns Catrin Johansson som går från klarhet till klarhet. Jag skulle bli förvånad om hon inte får debutera i landslaget i år. På högersidan finns ettriga och landslagsmeriterade Marlene Sjöberg. En viktig spelare som också är ett alternativ som ytterback är Anna Ahlstrand, en smart spelare som även kan spela på mittfältet.

Mittfält:

Lisa Dahlkvist och Ingvild Stensland har lämnat klubben och det är spelare som inte är helt lätta att ersätta. Ny för året på det centrala mittfältet är engelska landslagsspelaren Anita Asante. En stark och lugn bollvinnare som kommer bli oerhört nyttig för laget. Jag tycker hon bör ha en renodlad defensiv uppgift för att kunna ge det amerikanska nyförvärvet Ingrid Wells en mer fri offensiv roll. Wells har mest spelat på kanterna på försäsongen, men jag tor hon passar bättre centralt med sina kvicka fötter och genombrottsförmåga.

På vänsterkanten eller centralt kommer vi få se lagkapten Lisa Ek som alltid ger allt och nästan aldrig gör en dålig match. På högersidan är klubbens affischnamn Johanna Almgren förstavalet. Hon har dock problem med ett knä och missar början av säsongen vilket kommer vara ett kännbart avbräck för laget. Tidigare nämnda Ahlstrand kommer säkert spela en del på mittfältet tills hon är tillbaka. Ett alternativ på yttermittfält eller som offensiv ytter i en 4-3-3 uppställning är Olivia Schough.

Anfall: 

I anfallet känns Sara Lindén och Christen Press som de starkaste namnen för tillfället. Sara Lindén gjorde en mycket bra höstsäsong förra året och är viktig för anfallsspelet med sina vassa skarvningar och förmåga att alltid vara på rätt plats. Amerikanska nyförvärvet Christen Press har en enorm snabbhet och skapar många lägen för sig själv. Hon har haft lite problem med avsluten på försäsongen men när hon fått ordning på det kommer Göteborg ha ett av landets vassaste anfallsvapen.

Överlag finns det väldigt många offensiva spelare i truppen och Linnea Liljegärd är ett mycket starkt alternativ offensivt och hon har sett pigg ut på försäsongen.  Här finns också unga lovande Mimmi Löfwenius (ny från Dahlsjöfors) som ingår i U19-landslaget. Ytterligare en ung offensiv spelare i truppen är Amanda Edgren.

 


Ett svar till “Inför Damallsvenskan: Kopparbergs/Göteborg FC”