Inför Elitettan 2013


Till helgen är det dags för debutsäsongen av Elitettan. 14 lag gör upp när landets norra och södra division 1-lag äntligen får mäta sina krafter mot varandra. Två lag flyttas upp och tre lag flyttas ner. Jag tror att de tre tippade topplagen har vissa möjligheter att dra ifrån övriga en del i tabellen. Där bakom ser det ut att bli desto jämnare och det kan sluta i stort sett hur som helst. Flera av de starkaste lagen har försvagats under vintern samtidigt som en del av de svagare förstärkts så att det känns som om åtta-tio lag i mittskiktet ligger på nästan samma nivå nu. Svårtippad serie, men här är ett försök.

1. AIK – Har imponerat på försäsongen mot sina nya seriekonkurrenter och kommer vara med i toppen av tabellen. Har tappat många spelare efter nedflyttningen men också fått in flera bra nyförvärv. Kvar på mittfältet finns duktiga Madeleine Tegström och Petra Andersson. Starka nyförvärv från Damallsvenskan har man fått i anfallaren Emma Lundh och ytterbacken/mitttfältaren Julia Molin. Jessy Sharro, Maja Andersson och Lisa Petersson är andra bra nyförvärv. I truppen finns också bl.a. Daniella Chamoun, främsta målskytt under den senaste sejouren i lägre serier 2011 och Elin Bragnum, F19-landslagets ytterback.

2. IK Sirius – Kanske seriens mest kompletta trupp. Har lyckats behålla de flesta från förra säsongen men tappat viktiga Marija Banušić. Offensiven är dock ändå stark, särskilt om Sarah Storck kan hålla sig skadefri hela säsongen. Laget har dock också pålitliga målskyttar i Jenny Jansson, Julia Lyckberg och Fanny Andersson som är övriga som utgör en stark stomme i offensiven. Laget lyckades också behålla sina amerikanskor Sarah Elnicky och Allysha Chapman som ska hålla ihop defensiven. På mittfältet har man i år också tillgång till duktiga Moa Mattsson hela säsongen och man har också fått in vänsterfotade engelskan Georgie Giddings som mittfälts- eller ytterbacksalternativ. U23-landslagsmeriterade Emelie Almesjö vaktar målet. Har mycket goda chanser att nå Damallsvenskan i år.

3. Hammarby – Har tappat sina amerikanska spelare (Julianne Sitch, Rosie Malone-Povolny och Megan Mischler) men har istället fått in en rad starka svenska spelare. Framförallt känns defensiven riktigt stark med spelare som Anna Lindblom, Matilda Agné och Petronella Ekroth samt målvakten Hilda Carlén som alla hämtats direkt från Damallsvenskan. I anfallet har man fått in anfallaren Susan Varli som gjorde en mycket fin säsong förra året. Hon blir mycket viktig i lagets anfall som inte känns lika starkt som defensiven även om ett annat nyförvärv, Angelika Johansson, säkert också kommer göra en hel del mål. Någon av dem kan säkert bli den stora målskytt man saknade i Norrettan förra året. F17-landslagets mittback/mitfältare Ellen Gibson är ett stort framtidslöfte. Mittfältet är kanske lagets svagaste lagdel men man kommer säkerligen vara med och slåss i toppen i år.

4. Kvarnsvedens IK – Borlänge-laget slutade fyra i Norrettan förra året och har en stabil trupp som kan nå en liknande placering i elitettan. Försvararen Laura Novikoff och mittfältaren Teresa Rynier har lämnat. Nordamerikanska hoppet står i år till Ashleigh Gunning och Sam Huecker kommer bli viktiga för lagets anfallsspel där Gunning ska göra målen. Elin Danielsson, lagets främsta målskytt förra året, och nyförvärvet Hanne Gråhns är andra viktiga spelare i offensiven. Laget är i övrigt till stora delar intakt från förra säsongen och bör räcka till för en plats på övre halvan men troligtvis inte för att slåss om en damallsvensk plats.

5. Umeå Södra – Rutinerade Therese Kapstad, med förflutet i Umeå IK, var laget överläset bästa målskytt förra året med 17 fullträffar. Hon kommer säkert bli mycket viktig i lagets offensiv även i år men kanske kan få hjälp med målskyttet av målfarliga finska nyförvärvet Kaisa Ranki från finska topplaget FC Honka. Laget har ytterligare två finskor i truppen, landslagsmittfältaren Pernilla Nordlund och backen Mira Lönnrot. I backlinjen har man fått in duktiga mittbacken Emma Kullberg och ytterbacken Karolina Rosendahl men samtidigt tappat lagkaptenen Emma Sundberg (slutar) och ytterbacken Carys Hawkins (nu i Sunnanå) . Man lyckades också behålla sin långa och viktiga amerikanska målvakten Allyssa Whitehead. Laget räcker nog inte till för att slåss om en plats i Damallsvenskan men troligtvis om en plats på övre halvan.

6. Eskilstuna United – Har tappat en rad viktiga spelare som Kim Ekebom-Arodin, Karise Hilt, Marie Ståhlberg och Linn Andersson. Man har dock också fått in fin utländsk förstärkning irländskorna Louise Quinn (mittback) och Méabh De Búrca (mittfält) samt engelskan Vaila Barsley (mittback/mittfält). Hade kanske kunnat utmana om de demallsvenska platserna om man fått behålla skyttedrottningen Erika Blomstrand som i år satsar på studier. Nu hänger istället väldigt mycket på Felicia Karlsson i offensiven. Med Barsley och Quinn i försvaret och Emelie Lundberg i mål ser dock defensiven stark ut.

7. Öster – Stora truppförändringar under vintern. Laget har två unga talanger som sticker ut rejält i offensiva ytterbacken Nellie Ohlsson och skickliga anfallaren Nellie Karlsson. Man har fått in två bra spelare och en hel del rutin på mittfältet i Christina Albertsen och även i vänsterfotade Anna Sandell som nog blir extra viktiga i årets annars ganska unga trupp. Snabba Erika Gabrielsson har gjort en hel del mål på försäsongen och bli också viktig för lagets anfallsspel där man har tappat förra årets främsta målskytt Sara Wiman. Hon har precis som målvakten Madeleine Wakt gått till lokalkonkurrenten Hovshaga, två tunga tapp. Dessutom har viktiga mittbacken Sanna Svensson flyttat till Åland United. Har inte råd med skador på nyckelspelarna. Kan nog ha en del höga toppar och djupa dalar under säsongen men bör kunnan nå en stabil mittenplats.

8. Sundsvalls DFF – Sundsvall har under de senaste åren tillhört toppen i Norrettan och jag trodde mycket på laget förra året som dock slutade med en tredjeplats. Under första säsongen i Elitettan har jag svårt att se att man ska lyckas upprepa en sådan placering. Man har drabbats av flera tunga avbräck och känns klart svagare. Varken oerhört viktiga lagkaptenen Julia Bhy (skadad), mycket lovande högerbacken Hanna Glas (Sunnanå/skadad), Lina Ringshamre (Linköping) eller anfallaren Frida Sjöberg (slutar) spelar för klubben i år. De har främst ersatts med unga talanger som får svårt att fylla de luckorna fullt ut i år. Däremot är förra årets främsta målskyttar Ida Brännström och Linda Sjödin kvar i klubben och de kommer säkerligen göra en hel del mål även i år.

9. IFK Kalmar – Det finns en uppenbar risk att IFK Kalmar får problem med offensiven i år då lagets två överlägset främsta målskyttar förra året, Amanda Fredriksson och Mamy Ndiaye, har lämnat klubben. Bortsett från de spelarförlusterna har man dock lyckats behålla sina startspelare från förra säsongen och den kontinuiteten kanske blir räddningen. Linnéa Johansson är den som känns hetast i lagets offensiv och kanske kan bli en mer regelbunden målskytt i år. Man har också hämtat in flera spelare från lokalkonkurrenten Lindsdahl bl.a. Camilla Näslund som gjorde 8 av Lindsdahls 13 mål i Söderettan förra året. Man har också ett par lovande F17-landslagsspelare i Anna Oscarsson och Lisa Johansson och har även fått in ett intressant nyförvärv i Lisa Malmström som nog kommer dunka in en och annan boll från mittfältet. I övrigt tycker jag också att Lisa Farquhar är riktigt duktig som offensiv ytterback.

10. Hovås Billdal – Tvingades kvala till Elitettan förra året och sätter i år hoppet till en stark defensiv. Man har gjort en fin värvning in amerikanska mittbacken Robyn Decker och även hämtat in ett par spelare (Caroline Lindblad och Nanna Jansson som har fått dåligt med speltid i Jitex. Överhuvudtaget har man ganska många spelare som har spelat i Jitex eller Kopparbergs/Göteborg tidigare i sin karriär. Lagets finska lagkapten Taina Hartikainen är viktig för laget med sin rutin. F17-landslagets försvarare Sissel Strömberg Bratås är väldigt lovande och ska bli kul att följa i år. Man saknar dock en stor målskytt och någon måste kliva fram och avgöra matcherna för spelmässigt kommer man säkert hänga med bra. Kommer få kämpa för nytt kontrakt.

11. Djurgårdens IF – Djurgården tappade i stort sett hela startelvan efter degraderingen och kommer få en tuff säsong. Laget är rejält föryngrat . Anfall är kanske bästa försvar i år för offensivt ser laget ändå ganska hyfsat ut. Löftet Madeleine Stegius och Linda Lundberg fick inte så mycket speltid i Damallsvenskan men blir viktiga i anfallet nu och ska tillsammans med nyförvärvet Johanna Möller göra målen. Alexandra Höglund och Irma Helin är de med damallsvensk rutin som finns kvar på mittfältet där man nu också fått in gotländska Jenny Svennefeldt, en duktig spelfördelare med fin vänsterfot. I defensiven kommer nog däremot laget få det jobbigt. Sofia Nilsson är korsbandsskadad och i övrigt är det ett mycket ungt och oprövat försvar. Löper viss risk att åka rakt igenom Elitettan om inte flera av de yngre kliver fram ordentligt.

12. QBIK – Hade man fått behålla förra årets trupp hade man absolut varit ett topplag. Nu har man tappat viktiga Linda Nöjd, Emmie Johansson, Sarah Bergman, Robyn Decker och Julia Spetsmark och får nog kriga på nedre halvan. Rutinerade målvakten Maria Yatrakis och pålitliga målskytten Mia Skoglund blir nyckelspelare i år. Vikten av att ha en duktig målvakt och en pålitlig målskytt ska nog inte underskattas och kan bli lagets räddning. I övrigt är nyförvärvet från Mallbacken, mycket skadedrabbade anfallaren Louise Haraldsson, en spelare som kommer bli viktig om hon får vara frisk. Nyförvärvet Emma Rhodén och F17-landslagets Sofie Ask kan bli utropstecken på lagets mittfält. QBIK kan nog ändå ha en viss potential att överraska mig i år.

13. IF Limhamn Bunkeflo – Lagets främsta målskytt förra säsongen, Emma Stålhammar, har både hunnit föda barn och operera korsbandet sedan dess och missar årets säsong. Därmed tappar klubben välbehövlig spets. Även tyskan Helen Nottebrock och kanadensiska målvakten Krista Pace har lämnat . Lagkaptenen Michaela Johnsson ska sluta enligt lagets hemsida men var nyligen målskytt i en träningsmatch, så mer osäker på det. Man har i år satsat främst på lokala talanger. F19-landslagets mittback Alexandra Benediktsson blir viktig och anfallaren Josefine Rydle kan bli ett lyckodrag men laget kommer nog få svårt att fixa nytt kontrakt.

14. Älta IF – Nådde med nöd och näppe serien efter ett jämnt kval mot Östersunds DFF. Satsar på lokala talanger och har inte gjort några utsvävningar alls på transfermarknaden där tidigare AIK-anfallaren Jackie Kisch Brunzell är det namnkunnigaste nyförvärvet. Är oerhört beroende av Elin Ekblom-Bak i offensiven och en enorm säsong av henne är nog det enda som kan rädda laget från nedflyttning.

 


3 svar till “Inför Elitettan 2013”

 1. Kan nog hålla med om att älta får svårt, och att man är ganska beroende av Elin ekblom, men man har kört hela vårsäsongen utan elin och klarat sig riktigt bra. Lagen som gästar på älta ip ska inte känna sig alltför säkra. Men alla är välkomna och ddt ska bli riktigt kul när det drar igång

 2. uppskattar verkligen de här försäsongsgenomgångarna om lag och serier. keep up the good work! men bajen går upp :-p

 3. Härligt. Har haft lite samma känsla att det blir stor-Stockholm i topp och botten.

  AIK
  Kvarnsveden
  Sirius
  Eskilstuna
  Hammarby
  QBIK
  Sundsvall
  Umeå Södra
  Öster
  Kalmar
  Hovås
  Djurgården
  Älta
  Limhamn

  Men ush, jag hade faktiskt inte insett att det finns lag som är sämre än Djurgården. Det kommer bli tennissiffror – t.o.m. tvåsiffrigt.