Inför Elitettan 2015: Fågel eller fisk?


I del 2 inför Elitettan 2015 ska jag se lite närmre på tre lag som inte är helt lätt att veta var man har. Det känns som att det kan bli både succé och fiasko men jag tippar att de inte är starka nog för toppstriden men tillräckligt bra för att slippa nedflyttningskampen. Så här kommer plats 8-10 på årets tips:


8. Sunnanå SK (3:a förra året)
Jag tycker att Sunnanå SK underpresterade förra året med en riktigt bra trupp som dock kanske var lite för tunn. Till i år har man tappat en hel del nyckelspelare och bör få det tuffare. Startelvan är dock ändå ganska bra, men orutinerad och det kan nog bli väldigt varierande resultat under säsongen.

Sunnanå har släppt proffssatsningen och har tappat Helen Ukaonu, Perpetua Nkwocha, Erika Nilsson-Waara (slutar), Susanne Nilsson (Djurgården), Nina Jakobsson (Piteå IF), Madelaine Edlund (slutar), Eyrún Guðmundsdóttir (Östersunds DFF), Matilda Rosqvist (Djurgården), Carina Holmberg (slutar) är sannerligen ingen enkel nonett att ersätta.

Mycket rutin har alltså försvunnit men talanger som Olivia Holm och Stina Hedlund började visa framfötterna redan förra året och i år kommer att bli viktiga pusselbitar på mittfältet i år. Där kommer också främsta nyförvet, finska landslagets Annika Kukkonen, säkerligen få en central roll. Dessvärre missar hon större delen av våren p.g.a. fotoperation.

Ny finska i truppen är också Riikka Ketoja som har fått debutera i det finska A-landslaget. Från Tyskland kommer också Michelle Wörner som spelet två säsonger i Bundesliga för Sindelfingen. Två unga spelare som säkert kommer bli nyttiga.

Assisterande tränaren Alexandra Nilsson gör comeback i försvaret och kommer att bli väldigt viktig för defensiven tillsammans med Frida Karlsson och schweiziskan Sandra Betschart. I offensiven finns Annina Wede och talangen Christine Tjärnlund, som jagades av bl.a. Piteå.


9. Jitex BK Mölndal (nedflyttade från Damallsvenskan)
Har tappat stora delar av den elva som inte tog en enda poäng i Damallsvenskan förra året, bl.a. Jennifer Falk, Emily Zurrer, Anna Hjälmkvist och Filippa Curmark. Det gör att jag inte ser Jitex som något topplag i Elitettan utan jag ser en större risk att laget hamnar i de nedre regionerna.

Av de som var helt ordinarie i Damallsvenskan är egentligen bara försvararen Linn Andersson, mittfältaren Amanda Östervall och F19-landslagets ytterback/yttermittfältare Anna Oscarsson kvar. Oscarsson flyttar dock till Hammarby i sommar. Isländska backen Soffía Arnþrúður Gunnarsdóttir är skadad och missar vårsäsongen. Anna Furberg, som spelade både mittback och anfallare förra året, är också kvar.

I offensiven får kanske Sofie Erlandsson och tekniska Alexandra Vera mer uträttat än i Damallsvenskan. Nyförvärvet Ida Andersson öste in mål för Mariebo i division1 förra året och kan säkert också bli viktig i offensiven. Finskan Roosa Ariyo är också ny i klubben men var inte helt ordinarie hos finska ligatrean Honka.


10. Östersunds DFF (nykomling)
Rent spontant så känns truppen, som har både lokal och internationell prägel, ganska ojämn men det är svårt att bedöma hur starkt laget är när man har haft ganska stora truppförändringar. En spännande mix av spelare, men får man ihop det?

Frida Sjöberg, brasilianska Laylla DaCruz och talangen Emma Danielsson blir viktiga i offensiven där det mest intressanta blir att se vilken form den landslagsmeriterade brasilianskan är i. I offensiven finns också Thanatta Chawong, frukten av ett thailändskt samarbete som klubben har.

Förra året spelade en rad amerikanskor i klubben men nu är endast Melinda Ingalls kvar. Hon blir viktig på mittfältet tillsammans med Anna Jonsson. Man hade säkert hoppats ha ytterligare någon amerikanska i truppen, men ekonomin satte stopp.

Målet vaktas av moldaviska Ina Budestean, som hade en fin höst i Champions League med litauiska Gintra Universitetas. I backlinjen har man också fått in isländska Eyrún Guðmundsdóttir, som missade hela säsongen med Sunnanå förra året p.g.a. skada.


Tipset plats 1-4


Ett svar till “Inför Elitettan 2015: Fågel eller fisk?”

  1. Sunnana har ocksa varvat Nousiainen fran Mallbacken. Den finska mittfaltstrion skall nog halla nivan for ett topplag (top3) i serien.