Inför Elitettan 2017


Redan på skärtorsdagen drar Elitettan 2017 igång. Det är som vanligt en svårtippad serie men som vanligt ska jag förstås göra ett försök.

Jag är faktiskt lite osäker på om något lag i serien verkligen är redo för att ta steget upp i Damallsvenskan. Rent sportsligt så är Växjö det enda laget som har en trupp som åtminstone är i närheten men efter fjolårets ekonomiska brakförlust så är ju frågan om man har organisationen.

tips_elitettan17Växjö är seriens storfavorit men där bakom känns det oerhört svårtippat i kampen om den andra uppflyttningsplatsen. Jag tycker att alla lagen tippade från plats 2-8 har viss chans att hänga med i toppen. Det är lag där jag tror alla kan slå alla så här handlar nog mycket om vilka som kommer in i det rätta flytet under säsongen.

I botten tror jag att det blir en duell mellan västra Götaland och Norrland om att undvika nedflyttning och jag tippar i norrländsk favör. Tre lag åker ur.

Diverse mediaplattformar kommer att sända matcher från Elitettan i år så håll ögonen öppna om ni inte kan vara på plats. Jag ska försöka lägga upp länkar varje omgång.


1. Växjö DFF  (3:a förra året)
Hemsida, Twitter, Instagram

Växjö har inte haft en helt smärtfri försäsong då man dragits med en hel del skadebekymmer. Truppen är dock bred och med alla tillgängliga så har man runt 20 spelare som alla är aktuella för startelvan. Frejdigt offensivt lag, men håller man för favorittrycket?

Defensiven var ett problem förra året men man har fått in en intressant målvakt i finska Kreeta-Liisa Yli-Säntti. Nellie Ohlsson är viktig i försvaret där man också fått in allsvensk rutin i Elin Karlsson.

Centrala mittfältaren Frida Boriero är ett av årets bästa nyförvärv. Spelskicklig mittfältare med god teknik som blir intressant att se tillsammans med bl.a. F19-landslagets Alexandra Jonasson. Anna Hjälmkvist kommer säkerligen också att ha en nyckelroll på mittfältet.

I offensiven har man förra årets skyttedrottning Anna Anvegård som då gjorde fantastiska 30 mål. Smart spelare som kompletteras av irrationella Ritah Kivumbi, delad tvåa i skytteligan förra året. Man har också fått in allsvensk rutin i offensiven med Nellie Karlsson.


2. IFK Kalmar (8:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Dubbelt Småland, ja kanske, men det här är ett betydligt mer osäkert tips. Kalmar underpresterade ganska rejält förra året men jag tror man kommer tillbaka i år. Man har fått in en del nya spelare och kanske lite ny energi som kan få laget att lyfta igen.

Lagets styrka ligger i offensiven där man har en rad potentiella storskyttar i djupledshotet Amanda Fredriksson, kraftfulla genombrottspelaren Emma Jones och skickliga lagkaptenen Mathilda Johansson Prakt samt nyförvärven Valerie Obita (fjolårets skytteligafyra) och Ida Andersson (hela division 1s skyttedrottning).

Lagets svaghet är defensiven  där frågan är om man har tillräckligt många grovjobbare. Elin Bergqvist är dock ett väldigt bra nyförvärv på mittbacksplats.På mittfältet har duktiga Lisa Malmström haft skadeproblem men här kan kanske talangen Emelie Brandt få ett genombrott och dessutom har man för första gången amerikanskan Erin Gunther i truppen en hel säsong.


3. AIK   (7:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Att AIK hänger med högst upp i toppen är också långt ifrån säkert. Man har som vanligt ett talangspäckat lag som med förra årets rutin i ryggen kanske kan vara lite stabilare i år. Även AIKs styrka finns i offensiven.

Lovande försvarare finns i flicklandslagsspelare som Samantha Ammanuel,  Rubi Reid Jansson och Amanda Nildén. Men man har också fått in lite mer rutinerade Caroline Röstlund. På mittfältet har man Matilda Rosqvist som är en av de mer rutinerade i truppen. Här finns också Nicole Modin med offensiva kvalitéer.

Offensiv spets finns i F19-landslagets anfallsstjärna Loreta Kullashi och snabba och rutinerade nyförvärvet Sarah Storck. De borde komplettera varanndra bra och en ytterligare en spännande offensiv talang finns i unga Emma Engström som också gjorde en del mål förra året.


4. Mallbackens IF Sunne  (nykomling från Damallsvenskan)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Mallbacken har tappat nästan hela startelvan från förra året och det brukar ju inte båda gott. Jag tycker dock att man har värvat klokt och lyckats få ihop en stark trupp men jag ställer mig lite frågande till om laget har tillräckliga många offensiva matchvinnare. Det finns viss risk för måltorka a la QBIK från förra året.

Till skillnad från Växjö, Kalmar och AIK så ligger Mallbackens styrka i defensiven. Här har man rutin i massor i Frida Broström och Therése Stolpe och man har också fått in en stabil målvakt i Emelie Almesjö.  På defensivt mittfält har man en av seriens mest spännande spelare i starka men tekniska talangen Linnéa Berger .

Även nyförvärven från Sunnanå, Olivia Holm och Stina Hedlund är intressanta namn på mittfältet där Elin Nyman är en av få som är kvar från förra året i Damallsvenskan. I offensiven finns ingen givet stor målskytt även om starka kanadensiskan Nkem Ezurike säkert kommer göra en del mål.


5. IK Uppsala Fotboll  (4:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Jag trodde inte på Uppsala förra året (eller Sirius som de hette då) men laget lyckades ändå hänga med bra i toppen. Jag tycker man har en trupp av liknande kvalitet i år så jag vågar inte räkna bort laget från toppstriden.

Emma Holmgren i mål kommer förstås att sakanas och korsbandsskadan på viktiga mittfältaren Julia Lyckberg är också tung. Med säkra Sara Back och fina nyförvärvet Linnéa Eriksson i backlinjen och starka Moa Mattsson på mittfältet har man ändå en stabil defensiv stomme.

Offensivt kan man möjligtvis väga lite lätt med sina snabba kvicka spelare men Elin Åkerman och Therese Simonsson kommer säkert båda att producera en del mål. Aisha Faiqi tror jag också blir viktig för lagets offensiv och talangen Agnes Nyberg kommer säkert att fortätta utvecklas liksom Ariam Berhane.


6. Västerås BK 30  (nykomling från Division 1)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Jag tror att BK 30 blir årets positiva överraskning och chansar på en placering på övre halvan. Nykomlingen har ett fysiskt starkt lag som inte kommer vika ner sig. Startelvan är stark och ganska samspelt men möjligtvis är truppen lite tunn.

I offensiven har man en Stina Blackstenius-light i lovande anfallaren Cassandra Korhonen. Jag klagade häromdagen lite på trupputtagningarna i F19-landslaget och Korhonen är en annan som jag tycker borde varit med där. Samarbetar bra med fysiska amerikanskan Alana Smith och de kommer ställa till problem för många lag. En joker i offensiven är också Amanda Wegerman som är på väg tillbaka efter ett par år med skadeproblem.

På mittfältet är rutinerade slitvargen Jennifer Forsman Ekfeldt en stark bollvinnare och hon komplettaras av nyförvärvet Rebecca Rulander som är mer av en finlirare. Defensiven är väl kanske svagheten även om nyförvärvet Sofia Frohm har sett bra ut i backlinjen. Jag hade hoppats på en full elitsatsning igen av målvakten Jessica Höglander men hon tycks bara vara backup i år.


7. Kungsbacka DFF   (5:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Har breddat truppen rejält och har fler alternativ i år men frågan är om man har tillräckligt med spets för att slåss om uppflyttning. Jag underskattade laget förra året och det är mycket möjligt att jag gör det också i år.

Har fått in seriens mest rutinerade målvakt i stabila Jenny Ohlsson och det kommer säkert att ge trygghet åt backlinjen. I backlinjen har man bl.a. F19-landslagmeriterade  Josefine Rybrink och Lina Gerhardsson och man har också fått in en spännande vänsterfot i Sissel Strömberg Bratås som har ett par skadefyllda år bakom sig.

Julia Wahlberg kommer att saknas på mittfältet men här finns Ida Pettersson som kraftfull bollvinnare. Här finns också kvicka och tekniska F19-landslagsyttern Ida Strömblad. Offensivt så är Mimmi Asperot och Karin Lundin pålitliga målskyttar.


8. Umeå IK   (Nykomling från Damallsvenskan)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram  

Umeå IK är sista laget som jag tror har möjlighet att hänga med i toppen. Man har tappat alla sina landslagsspelare och massvis av rutin och frågan är om laget är för ungt för toppstrid redan i år. Defensivt ser det stabilt ut men finns den offensiva spetsen?

I Tove Enblom har man en av seriens bästa målvakter. I backlinjen är äntligen Jasmin Nejati tillbaka efter lång skadefrånvaro. Man har också värvat en del mer rutinerade spelare som Sara Nordin och systrana Emma Kullberg. Talangerna Selina Henriksson och Nikolina Lundin Lundström fick mycket rutin i Damallsvenskan förra året .

Emma Åberg-Zingmark är på väg tillbaka från korsbandsskada och blir en fin förstärkning på mittfältet under året. Annina Wede är en av få ganska rutinerade i offensiven där flera av de yngre talangerna som hade svårt att hitta målet i Damallsvenskan har nog större möjligheter i Elitettan. Elin Bäckström är en som säkert kan få ett genombrott i år.


9. Assi IF   (Nykomling från Division 1)
Hemsida, Facebook, Instagram

Resan till Kalix kommer vara den allra längsta för många lag i år och det är något som kan tala till nykomlingens fördel. Man har en intressant trupp med en blandning av svenska och diverse utländska inslag.

Allsvensk rutin från Piteå finns hos ettriga och skickliga ytterbacken Johanna Andersson samt hos mittfältaren Paulina Hedquist. Lagets stjärna är dock brasilianska Fernanda da Silva, intressant att se vad hon kan göra i Elitettan.

Skadebekymmer på rutinerade serbiska mittbacken Indira Ilić och anfallstalangen Moa Öhman stör lite för en ganska tunn trupp. Offensivt har man dock också amerikanska Erin Craig och hemvändaren Emelie Helmvall som bra vapen


10. Sundsvalls DFF   (11:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Sundsvall har siktet inställt på Damallsvenskan men vägen dit känns fortsatt ganska lång. Jag tycker man har en spännande trupp men jag tror ändå man får finna sig i att harva på nedre halvan också i år.

Lagets anfallsstjärna är Kameruns Ajara Nchout som var lysande en del matcher förra året med sin fina teknik och irrationella spelstil. Hennes landsmaninna Ysis Sonkeng ska försöka stärka upp defensiven där man hade stora problem förra året även om jag tycker att både Ida Markström och Sara Schumertl vara ganska bra i lagets försvar.

Ny i defensiven är också amerikanska målvakten Morgan Stearns som ersätter landsmanninan Megan Kufeld som dragit till Norge. Maxine Björkholm och Emma Svärd är viktiga kuggar på mittfältet på mittfältet där man också fått in amerikanskan Kriszelda Menez.

Uppd. 12/4 Idag framkom att 25-åriga Emma Svärd tvingas lägga ner fotbollskarriären p.g.a. en knäskada. Väldigt tråkigt för henne och ett klart avbräck för laget.


11. Östersunds DFF   (10:a förra året)
Hemsida, Facebook, TwitterInstagram

Här har det som vanligt hänt mycket och ett tag såg jag laget som given jumbo. Nu är jag inte så säker på det längre för man har fått in en hel del intressanta utländska namn som åtminstone bör ge laget en hyfsat stabil defensiv. Den stora frågan är väl om man får ihop laget.

Kanadensiskan Nora Abolins i målet är bra, urstarka Taylor Leach kommer att dominera som mittback och har också fått en ny mittbackskollega i Haley Helverson. På mittfältet kan säkert kanadensiskan April Syme bli lyckosam.

Kvar från förra årets stomme är nästan bara duktiga Anna Jonsson på det centrala mittfältet och Therese Kristoffersson på högerbacksplats. Frågan är väl vem som ska göra målen. Anfallarna är hämtade från lägre serier men exempelvis Lisa Landin eller Lovisa Gustafsson kan mycket väl få igång målskyttet.

AETV sänder alla lagets hemmamatcher (79kr per match)


12. Holmalunds IF Alingsås  (9:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

Har tappat en rad nyckelspelare och massor av rutin när målvakten  Noora Matikainen och mittfältarna Caroline Berling, Jessica Julin och Heather Williams har lämnat. Det gör att jag tror att det kan bli ett ganska tufft andra år för laget i Elitettan.

Man har en starkt mittbackspar i Anna Furberg och Ronia Gustafsson, spännande nyförvärv på mittfältet i Ellen Karlsson och Rebecca Cameras och Sandra Augustsson var en pålitlig målskytt förra året. Jag tror på en kamp runt strecket även det verkar vara bra stämning i truppen.


13. IF Böljan Falkenberg  (Nykomling från Division 1)
Hemsida, Facebook, Twitter

Satsar i stort sätt på samma trupp som vann Division 1 Södra förra året så laget bör åtminstone vara samaspelt. Däremot tror jag inte man har den spets som krävs för att säkra nytt kontrakt.

Linn Albrektsson var lagets främsta målskytt förra året och blir förstås viktig. Mest meriterade nyförvärvet är Nanna Jansson som tidigare spelat i Elitettan och även gjort ett par inhopp i Damallsvenskan med Jitex. Spelande tränaren Maria Nilsson är viktig i försvaret.


14. Hovås Billdal IF   (6:a förra året)
Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram

I stort sätt samtliga lagets startspelare från förra säsongen har lämnat när tunga Hovås Billdal har blivit unga Hovås Billdal. Det brukar vara ett väldigt jobbigt lag att möta för motståndarna men i år tror jag det blir ett jobbigt år för laget. Jag har dock dålig koll på många av lagets unga nyförvärv så jag blir kanske överraskad.

Camilla Ronström och finska nyförvärvet Jessi Hietanen är två av få rutinerade spelare i truppen. Från Finland har man också hämtat målvakten Anna Tamminen  I övrigt är det väldigt många unga spelare och orutinerade spelare. Gott om talang finns förstås, bl.a. hos anfallaren Paulina Nyström.


5 svar till “Inför Elitettan 2017”

  1. Mycket rimlig tabell. Hade Växjö fått en bättre start förra säsongen och vunnit rätt matcher på slutet hade de nog spelat i DA nu på Hammarbys bekostnad. Kalmar? Ja, varför inte – visst borde Småland kunna få upp ett lag i DA. Om AIK går upp är ”Stockholmslagen” åter tre i DA (OK, många tippar att Hammarby åker ur och AIK är ju tekniskt sett ett Solna-lag…). Håller med om att många lag kan slå varandra och där du dragit strecket vid plats åtta verkar lämpligt. Om exempelvis Mallbacken är flip eller flop i år återstår att se, men som vanlig kan de inte räknas bort – inget lag har gått upp i högsta serien fler gånger. Hovås Billdal var på G för några år sedan, men sedan dess har det inte gått bra. En viss tränare lämnade dem och hamnade så småningom i Linköpings FC.

    För övrigt väntar jag på vem som vågar ta initiativ till ett Stockholm United för att väga upp Skåne-dominansen och gagna intresset för damfotboll i huvudstaden. Nu är det bara Hammarby som håller ställningarna hyggligt.

  2. Vilken jättebra genomgång! Speciellt för mig som är lat när det gäller att hitta länkar till sociala medier.

    Länken till Sundsvalls Twitter pekar dock fel, tror jag.

  3. Att 1/3 av Damallsvenskan är skånsk säger en del om damfotbollens styrka i landskapet, samtidigt som det kan tyckas vara något lag för mycket. Det tycker nog Piteå IF, som har att se fram emot fyra dryga och dyra flygresor till Skåneland…

    Detta med ett ”Stockholm United DFF” är en dröm som vi inte lär se förverkligad under innevarande sekel, tyvärr. Det har dock funnits konstellationer som Djurgården-Älvsjö, ett topplag i DA för 12-15 år sedan. Så vem vet – kanske gör kloka män & kvinnor i DIF & HIF slag i saken och enas om ett ”Hammargårdens IF” så länge? Halva matchstället ljusblått, halva ljusgrönt och med alternerande svarta och vita ränder!