Inför EM 2013: Finland


Finland kommer in i EM som en riktig underdog och det är nog ganska få som tror på stora framgångar för förbundskapten Andrée Jeglertz gäng. Därmed kan man spela helt avslappnat och kommer inte ha någon press alls på sig och kanske kan ställa till det om neverna börjar göra sig påminda hos andra.

Den fisnka truppen är fri från stora stjärnor så det är kollektivet som ska göra det i EM. Två av Finlands bästa spelare, mittbacken Maija Saari och snabba anfallaren Linda Sällström, saknas och det är stora avbräck för laget.

Finland spelar i grupp A med Danmark, Italien och Sverige
Tips: Utslagna som gruppfyra.

em2013_finlandMålvakter: Det är hård kamp om målvaktsposten i Finland mellan Minna Meriluoto (Född: 1985, Klubb: Jitex BK) och Tinja-Riikka Korpela (-86, LSK Kvinner). Båda har stått för fina insatser i sina klubblag under våren och båda är bra alternativ som förstemålvakt. Återstår att se vem förbundskaptenen väljer. Siiri Välimaa (-90, Nice Futis) är tredjemålvakt.

Backalinje: I Maija Saaris frånvaro kommer Anna Westerlund (-89, Piteå IF) bli extra viktig i mittförsvaret. En tuff och stark spelare med hett temperament. Hon bildar troligtvis mittlås med Laura Kivistö (-81, PK-35).

Damallsvenska Tuija Hyyrynen (-88, Umeå IK) och Susanna Lehtinen (-83, KIF Örebro) är två riktigt bra alternativ som högerback. Hyyrynen slår riktigt bra inlägg och är ett vapen i offensiven. Lehtinen är också van visd att spela vänsterback och kan mycket väl ta den platsen. Där finns också tidigare Jitex-försvararen Katri Nokso-Koivisto (-82, LSK Kvinner) som alternativ. Pirjo Leppikangas (-87, PK-35) och orutinerade Nea-Stina Liljedahl (-93, FC Honka) är övriga alternativ i backlinjen.

Mittfält/anfall: Finland har ett intressant och ganska starkt centralt mittfält med smarta spelare. Annika Kukkonen (-90, Sunnanå SK) har varit bra i sin defensiva mittfältsroll i Damallsvenskan. Hon har en fin vänsterfot som kan bli viktig vid fasta situationenr. Tiina Saario (-82, Åland United) tycker jag bör vara förstavalet på den andra defensiva mittfältspositionen. Har i år även visat kvalitet i offensiven och leder något oväntat den finska skytteligan. Unga och talangfulla Nora Heroum (-94, FC Honka) är ett aslternativ centralt.

Annica Sjölund (-85, Jitex BK) hann tillbaka från sin skada och har gjort en fin comeback i klubblaget. Vore kul att se henne lyckas i landslaget för hon kommer bli viktig i att styra anfallspelet. En av Finlands mest lovande offensiva spelare är Marianna Tolvanen (-92, FC Honka) som varit bra i den finska ligan de senaste säsongerna. Hon kommer säkerligen finnas med i startelvan på en av kanterna. På en av kanterna eller centralt är nog också Emmi Alanen (-91, Kokkola F10) ett av förstavalen. Kvick och stark i kroppen och har även en karriär som brottare.

Ett utmärkt alternativ till Alanen och Tolvanen, men också centralt, är Jaana Lyytikäinen (-82, Åland United) som jag tycker har sett pigg ut i år. På kanten finns också Sverige-baserade Leena Puranen (-86, Jitex BK) som är riktigt bra i sina bästa stunder men kanske lite ojämn. Från andradivisonen hämtade Jeglertz unga Natalia Kuikka (-95, Merilappi United) men jag är lite osäker på att hon verkligen kommer räcka till i de här sammanhangen.

Sanna Talonen (-84, KIF Örebro) kommer sannolikt vara förstavalet i anfallet. Viktigt att hon har hög målprocent i EM om det ska gå bra för Finland. Talonen har gjort en fin vår i Damallsvenskan där det dock bara blivit tre mål ännu. Finska skytteligatvåan Heidi Kivelä (-88, PK-35) är ett annat alternativ i offensiven där man också har i landslagssammanhang oprövade Henni Malinen (-88, FC Honka) och Ella Vanhanen (-93, Pallokissat).

,

Ett svar till “Inför EM 2013: Finland”

 1. Hyyrynen kan vara säker på sin plats i öppningen. Således konkurrerar Lehtinen och Nokso om den andra platsen på kanten. Ifall det blir problem i centralt, så tar Hyyrynen platsen där och både Lehtinen och Nokso ryms på plan.

  Tolvanen har varit ypperlig, en av mina favoriter, men har stagnat en aning tyvärr (misslyckade klubbval kanske, övergång till Sverige hade antagligen behövts, men ser osannolikt ut att någonsin ske). Därmed utmanas hon nog av Puranen och Lyytikäinen.

  Heroum och Kuikka är unga spelare med teknik, men som inte levererat i inhemska serien.
  Något av förbundskaptenens favoriter, så särskilt Heroum kan nog få en hel del ansvar. Men då alltså ännu en utmanar till den där platsen som högerytter. Heroum är egentligen offensiv mittfältare, men en sådan roll finns inte riktigt i landslaget nu.

  Centrala mittfältet ser välan ut just sådär. Lyytikäinen kunde vara ett alternativ också där, särskilt som det finns gott om andra alternativ för rollen som högerytter.

  Jag tror Meriluoto startar mellan stolparna. Har utvecklats på gamla dagar och förbundskaptenen verkar inte ha förtroende för Lilleströms guldgaranti anno 2012.