Inför F19-EM 2014


Imorgon drar F19-EM (UEFA European Women’s Under-19 Championship) igång när Sverige ställs emot England. Det käns som en ganska öppen turnering, särskilt som Tyskland för ovanlighetens skull inte finns med. Här finns alltså alla möjligheter till framgång, så kör hårt Sverige!


Grupp A

Norge kommer till start utan sina supertalanger Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg. Lite märkligt när man har mästerskap på hemmaplan kan jag tycka. Dessutom missar Amalie Eikeland turneringen och offensiven är alltså lite brandskattad. Nu finns det dock ändå kvalitet i laget som exempelvis Synne Hansen, som haft en fin vår i Røa, och försvararen Andrine Tomter som knackar på dörren till A-landslaget.

Trots Sveriges fina anfallsuppställning får nog ändå Hollands Vivianne Miedema ses som huvudfavorit till skytteligatiteln. Blott 17-åriga Miedema, som nu flyttar till Bayern München, har öst in mål både för Heerenveen i i BeNe-League och A-landslaget under det senaste året . Snabba Lineth Beerensteyn (ADO den Haag), även hon 17 år, samt mer rutinerade Jeslynn Kuijpers (PSV/FC Eindhoven) och Dominique Janssen (Duisburg) är andra intressanta spelare i ett holländskt lag som mycket väl kan gå hela vägen.

Jag tycker inte att Belgien borde räcka till, men laget slog ju ut Tyskland i kvalet och då är man förstås svåra att räkna bort. Fjärde laget är Skottland med bl.a. duktiga Arsenal-mittfältaren Caroline Weir.


Grupp B

Sverige går in i turneringen som en av favoriterna, men någon enkel väg till guldet är det inte tal om. Lina Hurtig och Stina Blackstenius bildar ett vasst anfallspar (Borde vara en trio men Marija Banusic är ju inte med i truppen) och ett antal mittfältare (Julia Wahlberg, Filippa Curmark, Filippa Angeldahl, Anna Oscarsson) får gott om speltid i Damallsvenskan vilket borde innebära att man har viss fördel av att ha ett högre tempo i kroppen än många av motståndarna. På försvarssidan är det dock annorlunda och där finns ganska lite rutin från Damallsvenskan och det blir intressant att se om även den lagdelen håller. Hela Sveriges trupp

England (15/7 19:00) är alltid svårspelade men kommer inte med sitt starkaste lag på grund av stundande U20-VM.  Chelseas Rosella Ayane är en spelare att hålla koll på för det svenska försvaret..

Spanien (18/7 19:00) är alltid farliga på den här nivån, även om man inte haft samma framgångar som på F17-sidan. Man kommer nu till spel med bl.a. Nahikari García, Andrea Sanchez och Nuria Garrote från förra årets vassa F17-lag. Irland (21/7 19:00) är med i de här sammanhangen för första gången och borde få det tufft i den här gruppen.

,

2 svar till “Inför F19-EM 2014”

  1. De fyra engelska spelarna som nämns här är väl snarare aktuella för U20-VM (=medverkar inte i Norge)?