Inför Naisten Liiga 2013


Naisten_liigaImorgon drar finska Naisten Liiga (Damernas Liga) igång. Förra årets duell mellan Åland United och PK-35 kan kanske i år utveckla sig till en trekamp då Honka säkert också vill blanda sig i guldstriden. Jag ser dock Åland United som klara favoriter och laget har imponerat på försäsongen. Toppmatcherna avgör antagligen precis som förra året. Jag kan inte tänka mig att någon av övriga sju har kapacitet att slå sig in topp 3. Nytt för i år är att det har införts en mästerskapsserie dit de sex främsta lagen går efter att en grundserie på 18 omgångar har spelats. Övriga fyra lag får kämpa för att undvika sistaplatsen som betyder nedflyttning.

1. Åland United
Trots att man gjorde överlägset mest mål och släppte in minst mål förra säsongen lyckades man ändå inte vinna utan slutade tvåa. I år får nog laget finna sig i att vara favoriter trots att man har tappat spelare som Hayley Lauder och skyttedrottningen Manya Makoski. Man har dock fått in en rad starka ersättare på mittfältet och i anfallet i amerikanskan Monica Dolinsky, nigerianska Cynthia Uwak samt finska landslagsspelarna Tina Saario och Jaana Lyytikäinen. Kvar finns också lovande 18-åringen Adelina Engman som var tvåa i skytteligan förra året. Dessutom skickliga amerikanska mitffältaren Janelle Cordia, kanske seriens bästa spelare. I försvaret ska svenskorna Frida Thilén, Karolin Pettersson och nyförvet från Öster, Sanna Svensson, hålla ihop det hela tillsammans med estniska landslagsspelaren Pille Raadik. Tappet av målvakten Mallori Lofton Malachi (har flyttat till tyska FC Sand) blir kännbart och kan straffa sig men jag tror att man fixar guldet i år.

2. PK-35 (Pallokerho-35)
Regerande mästarna kommer få kämpa för att försvara sin titel men kan absolut göra det för truppen ser riktigt stabil ut även i år. Man har fått behålla en stor del av sin trupp men tappat Cynthia Uwak till ÅU. Colombianska landslagsspelare Lady Andrade, som för tillfället spelar i Huelva ansluter till klubben när den spanska säsongen är slut. Man har också värvat amerikanska U-landslagsmeriterade anfallaren Lydia Hastings och australiensiska mittfältaren Jennifer Bisset. EM-aktuella landslagsspelarna Laura Kivistö och lagkaptenen Pirjo Leppikangas ska hålla ihop försvaret. Andra viktiga finska spelare är Maiju Hirvonen, Eveliina Parikka, Jenna Korhonen liksom Heidi Kivelä, klubbens skyttedrottning förra året. Den tidigare nigerianska landslagsmålvakten Rachael Ayegba är också kvar i klubben, men är enbit från sin forna storform.

3. FC Honka
Laget har tappat förra årets främsta målskyttar, Kaisa Ranki till Umeå Södra och Sini Vehviläinen till NiceFutis men laget har fått in en hel del fina förstärkningar. En rad HJK-spelare har kommit till klubben, bl.a. landslagsaktuella 90-talisterna Marianna Tolvanen, Nora Heroum och Emma Koivisto som alla har en lovande framtid. Mer rutinerade Anna Auvinen, Linda Lindquist och Kiia Laine är andra viktiga spelare i truppen som kanske kan hota Åland United och PK-35. Man har också värvat amerikanska mittfältaren Samantha Monahan som förra året spelade i Ekenäs IF.

4. Kokkola F-10
Landslagsspelaren Emmi Alanen skadade sig förra säsongen men blir viktig för laget i år. Landslagsaktuell är också 18-åriga mittfältaren Riikka Ketoja. Man har tappat sin främsta målskytt, Monica Dolinsky, till Åland United. Bör hamna strax bakom toppen i år också. Karleby-laget får i år heta lokalderbyn mot nykomlingen GBK.

5. Pallokissat
Stabilt lag från Kuopio som inte förlitar sig på utländska importer. Både vann och förlorade ofta med uddamålet förra säsongen. Inga större stjärnor i truppen, men känns som ett stabilt mittenlag.

6. NiceFutis
Har värvat Honka främsta målskytt 2012, Sini Vehvilainen. Man ha också värvat TPS-spelaren Tiina Vatanen, som också spelat en säsong i Sunnanå. Däremot har nigerianskorna Obende och Aiyu, som var lagets två främsta målskyttar förra säsongen, lämnat. Lagets målvakt, Siiri Välimaa, var med i landslagstruppen till Cyprus Cup. Unga anfallaren Netta Hannula är en annan intressant spelare. Björneborgslaget borde kunna ha större distans till nedflyttningsstrecket i år.

7. ONS (Oulun Nice Soccer)
Uleåborgslaget ONS har fått behålla Sanna Ylianttila, som gjorde två tredjedelar av lagets mål förra året. Hon kommer bli viktig för laget också i år.

8. GBK (Gamlakarleby Bollklubb)
Årets nykomling. Brooke Barbuto är en av fyra utländska spelare i ett i övrigt väldigt lokalt förankrat lag. Övriga är den nigerianska mittbacken Juliana Bawa, den ekvatorialguineanska anfallaren Theresa Gominah och den lettiska landslagsmålvakten Anna Vaivode. Laget har varit i Sverige och mött Umeå IK och Sunnanå SK för att få upp tempot.

9. HJK (Helsingin Jalkapalloklub)
HJK har tappat nästan hela förra årets startelva och kommer få en tuff säsong. Ett par sena amerikanska nyförvärv kanske kan stabilisera upp det mycket föryngrade laget. Det är mittbacken Jennifer Ludemann och anfallaren Stephanie Rose som förstärker laget från slutet av april. Rutinerade tvillingsystrarna Noora och Ulla Matikainen, målvakt respektive back, blir viktiga. De 22-faldiga finska mästarna kommer inte vara nära titeln i år och får nog kämpa för att nå mästerskapsserien.

10. TPS (Turun Palloseura)
TPS från Åbo var precis som NiceFutis nära nedflyttningsplatsen förra året. Har tappat några rutinerade spelare och kommer få kämpa i botten i år igen.

 


5 svar till “Inför Naisten Liiga 2013”

 1. Bra insikt du har. Håller ungefär med med om rangordningen, med ett par undantag.
  En kort kommentar om varje lag:
  Åland: Tredubbelt med resurser jämfört med de andra lagen och fler heltidsproffs i laget än det finns i hela ligan i övrigt. Med det skall man ta guld. Målvaktsspelet kan straffa sig i toppmatcher.
  PK-35: Vilken forna storform gällande Ayegba är det tal om här? Har utvecklats för varje år sedan ankomsten till Finland. Klart bästa målvakten i ligan. Endast Välimaa kommer i närheten.
  Truppen känns aningen tunn med tanke på skador.
  Honka: Har under de senaste åren förstärkt sitt lag på pappret varje år, men resultaten har bara blivit sämre. Enda svaga punkten är ’coaching’ som fortfarande hämtar sina idéer från ”damfotboll på 80-talet”.
  KokkolaF10: Lagets bästa spelare är Soo. Med henne har de ligans bästa mittfält. Men väldigt väldigt tunn trupp.
  Pallokissat: En hel del landslagsspelare under 20. Dock är dessa inga stjärnor. Jämn trupp som inte är beroende av skador.
  NiceFutis: Utan Obe och Didi är laget klart svagare i år på pappret. Vehviläinen och Vatanen är inte av samma klass. Får kämpa om serieplatsen, men borde kunna slå TPS klart.
  ONS: Överraska förra året. Hade seriens sämsta försvarskollektiv. Nu har de fått tillbaka några försvarare från KokkolaF10. Laget är alltså starkare än ifjol, vilket betyder att en normalprestation skulle motsvara det man lyckades med förra året då man överpresterade.
  GBK: Väldigt svårtippat. Ojämt lag med några bra utlänningar och ganska mediokra lokala spelare. Effektiva utlänningar håller dock alltid kvar ett lag i denna serie, och går det riktigt bra kan man komma nära en plats i övre slutserien, men det tror jag inte.
  HJK: Hamnar nog inte i bottenstriden fastän man har sitt sämsta lag på 40 år. Nivån på spelarna i södra Finland är ändå sådan i jämförelse med övriga landet att HJK normalt borde ligga där 5-6.
  TPS: Ja, vad skall man säga. Varje seger skulle kännas som en enorm bragd.

  • Tack för lite ytterligare kommentarer runt lagen! Hade för mig att jag hade sett en klart rappare Ayegba när hon spelade i landslaget, men jag kan nog ha blandat ihop henne med någon annan nigeriansk målvakt.

 2. Ojdå, glömde två saker.
  1. HJK har inte en yngre trupp än förra året. Har tappat främst unga stjärnor och istället fått in rutinerade gamla rävar.
  2. I PK-35 och Åland United är det svårt att nämna stjärnor, för båda lagen har så gott som bara kvalitetsspelare. T.ex. från PK nämner du främst de spelare som nyligen varit landslagsaktuella. Den odiskutabelt mest tekniska spelaren är dock Sanna Saarinen (91). Och den spelare som förra året belönades med priset för flest stabila topp-prestationer under säsongen var Tia-Maria Jaakonsaari (94, skadad).
  3. Skillnaden mellan topplagen kommer antagligen att vara målskyttet. Engman är seriens bästa anfallare (vore i övrigt Uwak, men hon är för skadebenägen för att hålla ihop en hel säsong).

  • Vad gäller HJK har ju dock spelare som Saario, Lyytikäinen, Hakala , Kivistö och Vartiainen lämnat och de ju alla runt 30-strecket. Jag kanske har underskattat laget ändå, har inte så bra koll på de som kommit in istället.

 3. Spelarna som kommit in istället för HJK (Matikainenx2, Hyvönen, Kallio, Tossavainen) är alla också 25-35. Och de yngre har ersatts av andra unga. Uppmärksammande att bara typ 3 spelare av de som spelade i klubbens första lag finns kvar.

  Ayegba var i landslaget där kring 2007-2008. Här en bild på henne då: http://www.kpv.fi/News.aspx?tid=4461. Som målvakt lysande utveckling sedan dess.